Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει σταματήσει, λέει ειδικός


Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει σταματήσει, λέει ειδικός


Της Julie Carpenter (Express.co.uk) / μετΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ
Είναι ένα από τα πιο καυτά φέουδα στην επιστήμη – οι ζηλωτές της κλιματικής αλλαγής επιμένουν ότι ακόμα καταστρέφουμε τον πλανήτη, αλλά τώρα ένας άλλος επιστήμονας έχει προειδοποιήσει ότι τα ‘αναμφισβήτητα’ στοιχεία δεν υπάρχουν.
Για ένα λεπτό είχε φανεί ότι η συζήτηση για την υπερθέρμανση του πλανήτη είχε επιτέλους επιλυθεί.
Ενώ για χρόνια οι επιστήμονες και οι σκεπτικιστές επιτίθεντο με μανία ο ένας εναντίον του άλλου για το κρίσιμο θέμα, μια νέα έρευνα που χαιρετίστηκε ως «η πιο οριστική μελέτη για τα δεδομένα της θερμοκρασίας που συλλέχθηκαν από μετεωρολογικούς σταθμούς κατά τον τελευταίο μισό αιώνα» φαίνεται να έρχεται σε έγκυρα συμπέρασμα.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πραγματική λέει, ενισχύοντας την ανάγκη σε όλους μας να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να ενισχύσουμε τις προσπάθειες για να προσπαθήσουμε να σώσουμε τον πλανήτη.
Και αυτή η έρευνα τέθηκε επικεφαλής από ένα φυσικός ο οποίος ήταν προηγουμένως σκεπτικιστής της υπερθέρμανσης του πλανήτη και σφοδρός επικριτής της επιστήμης που την στηρίζει, δίνοντας στα αποτελέσματα, ακόμη μεγαλύτερη αξιοπιστία.
Ο καθηγητής Richard Muller πέρασε δύο χρόνια προσπαθώντας να ανακαλύψει αν οι mainstream επιστήμονες ήταν λάθος, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχαν δίκιο. Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και στα αποτελέσματά του, κατέληξε, «αποδείχθηκε ότι δεν πρέπει να είσαι σκεπτικιστής, τουλάχιστον όχι πια». Η υπόθεση έκλεισε.
Αλλά έκλεισε πράγματι; Σύμφωνα με την καθηγήτρια JudithCurry (Τζούντιθ Κάρι), μέλος της ομάδας του καθηγητή Muller, ισχυρίζεται ότι τα ίδια ευρήματα έχουν δείξει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει σταματήσει - βυθίζοντας τους υπόλοιπους από εμάς σε ένα δίλημμα για το τι και σε ποιον να πιστέψουμε.
Όταν η καθηγήτρια Curry άκουσε ότι ο καθηγητής Muller έλεγε ότι τα ευρήματα της Berkeley Earth SurfaceTemperature (BEST) θα θέσει τέλος στον σκεπτικισμό για την κλιματική αλλαγή τρομοκρατήθηκε. «Αυτό δεν είναι το τέλος του σκεπτικισμού», φώναξε.
Ο καθηγητής Muller, του Πανεπιστημίου Berkeley στην Καλιφόρνια, και η καθηγήτρια Curry, η οποία προεδρεύει στο Τμήμα Επιστημών Γης και Ατμόσφαιρας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Γεωργία της Αμερικής, ήταν μέρος του προγράμματος BEST που πραγματοποίησε την ανάλυση από περισσότερες από 1.600 εκατομμύρια καταγραφές της θερμοκρασίας που συλλέχθηκαν από περισσότερους από 39.000 μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο.
Ο καθηγητής Muller εμφανίστηκε στο Today Programme τουRadio 4 την περασμένη Παρασκευή, όπου περιέγραψε πώς τα ευρήματα της BEST έδειξαν ότι από τη δεκαετία του πενήντα οι παγκόσμιες θερμοκρασίες είχαν αυξηθεί κατά περίπου 1 βαθμό Κελσίου, ένα ποσοστό που είναι σύμφωνο με τις εκτιμήσεις από τη NASA και το Met Office.
Όταν ρωτήθηκε αν το ποσοστό είχε σταματήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών, είπε ότι όχι. «Δεν βλέπουμε καμία ένδειξη ότι έχουν επιβραδυνθεί», απάντησε και μια γραφική παράσταση που εκδόθηκε από τη BEST προκύπτει μια συνεχής και ραγδαία αύξηση.
Αλλά αυτό το τελευταίο σημείο είναι αυτό που έκανε την καθηγήτρια Curry να εξαγριωθεί. Σε μια σοβαρή σύγκρουση των επιστημονικών εμπειρογνωμόνων η καθηγήτρια Curryκατηγόρησε τον καθηγητή Muller του προσπαθεί να "κρύψει τη μείωση του ποσοστού της υπερθέρμανσης του πλανήτη".
Λέει ότι η έρευνα BEST δείχνει στην πραγματικότητα ότι δεν υπήρξε αύξηση των θερμοκρασιών παγκοσμίως εδώ και 13 χρόνια.
Ονόμασε τα σχόλια του καθηγητή Muller «ένα τεράστιο λάθος» και είπε ότι σχεδιάζει τώρα να συζητήσει το μέλλον της, για το έργο μαζί του. «Δεν υπάρχει επιστημονική βάση στο να λέει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν έχει σταματήσει», λέει.
"Το να το λέμε αυτό υποτιμούμε την αξιοπιστία των δεδομένων, κάτι που είναι πολύ ατυχές." Η νέα έρευνα φαίνεται επίσης να υποστηρίζει την καθηγήτρια Κάρι και όχι τον καθηγητή Muller.
Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Global WarmingFoundation, η οποία στηρίζεται στις διαπιστώσεις του BEST, περιλαμβάνει μια γραφική παράσταση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κατά τα τελευταία 10 χρόνια και είναι απολύτως επίπεδη, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι θερμοκρασίες έχουν παραμείνει σταθερές.
Το ζήτημα αυτό είναι κρίσιμης σημασίας, διότι τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα συνέχισαν να αυξάνονται ραγδαία την τελευταία δεκαετία και, εάν οι θερμοκρασίες έχουν παραμείνει σταθερές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των εκπομπών αερίων του διοξειδίου του άνθρακα και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Προηγουμένως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα - από την καύση των ορυκτών καυσίμων και από την αποψίλωση - θεωρήθηκαν μια από τις σημαντικότερες αιτίες της κλιματικής αλλαγής, των πλέον αρνητικών αποτελεσμάτων από τα οποία πιστεύεται ότι είναι το λιώσιμο των πολικών πάγων και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας καθώς και η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων όπως οι πλημμύρες και ξηρασίες.
"Ό, τι είναι αυτό που συμβαίνει εδώ δεν μοιάζει να κυριαρχείται από το διοξείδιο του άνθρακα», λέει ο καθηγητής Curry.
Ο καθηγητής Muller έχει καταστήσει σαφές ότι η μελέτη της BEST δεν πραγματοποιήθηκε, προκειμένου να διαπιστώσει τις αιτίες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, λέγοντας ότι η μελέτη «δεν έκανε καμία εκτίμηση για το πώς ένα μεγάλο μέρος αυτού οφείλεται στον άνθρωπο και πόσο είναι φυσικό".
Αυτός και οι επιστήμονές του – στους οποίους είναι ο φετινός νικητής του Νόμπελ φυσικής Saul Perlmutter – ορίστηκαν αποκλειστικά για να καθορίσουν μια για πάντα αν η αλλαγή του κλίματος είχε συμβεί.
Η ομάδα ήταν καχύποπτη για τα προηγούμενα αποτελέσματα, τα οποία επιβεβαίωσαν την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη, πιστεύοντας ότι η εργασία τους μπορεί να ήταν ασύμμετρη από την «αστική επίδραση θερμικής νησίδας» όπου η αύξηση της αστικοποίησης γύρω από τους μετεωρολογικούς σταθμούς είχε ως αποτέλεσμα τα αυξημένα επίπεδα θερμοκρασίας τα τελευταία 50 χρόνια.
Αλλά η εξαντλητική έρευνά τους ανακάλυψε ότι η αστική επίδραση θερμότητας δεν μπορούσε να εξηγήσει την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κατά περίπου ένα βαθμό Κελσίου από το 1950.
Είναι καλά να επισημάνουμε ότι η καθηγήτρια Curry δεν αμφισβητεί αύξηση του ενός βαθμού Κελσίου. Αμφισβητεί την πρόταση του καθηγητή Muller ότι οι θερμοκρασίες δεν έχουν σταθεροποιηθεί κατά την τελευταία δεκαετία.
Πράγματι, λέει, αυτή η στασιμότητα της υπερθέρμανσης του πλανήτη από τα τέλη της δεκαετίας του ενενήντα - η οποία ήταν εντελώς απρόσμενη - έχει ευρύτατες συνέπειες για τις αιτίες της αλλαγής του κλίματος και έχει ήδη οδηγήσει πολλούς επιστήμονες του κλίματος να αρχίσουν να ψάχνουν σε εναλλακτικούς παράγοντες που μπορεί να έχουν συμβάλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη, εκτός από τις εκπομπές αερίων του διοξειδίου του άνθρακα. Ειδικότερα, έχει αναφερθεί η επίδραση των νεφών, των φυσικών κύκλων της θερμοκρασίας και της ηλιακής ακτινοβολίας.
Αυτό που φαίνεται, επίσης, έξαλλο για το τρόπο με τον οποίο ο καθηγητής Muller ήταν ότι δημοσίευσε τα αποτελέσματα της BEST χωρίς διαβούλευση και πριν από μια κατάλληλη εξέταση. «Με ενημέρωσαν» λέει η καθηγήτρια Curry, «μόνο όταν πήρα ένα e-mail. Νομίζω ότι έχουν γίνει λάθη και εγώ η ίδια κρατώ απόσταση από αυτό που έκαναν. Θα ήταν έξυπνο να με συμβουλευτούν».
Αυτό να είστε σίγουροι δεν θα είναι το τελευταίο που θα ακούσουμε στη συζήτηση.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: