Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Οι λαμπροί «βάλτοι» του Ερμή (VIDEO)


Οι λαμπροί «βάλτοι» του Ερμή (VIDEO)


Εντυπωσιακά είναι τα νέα ευρήματα του διαστημικού σκάφους Messenger που εξερευνά τον Έρμη. Εντόπισε την ύπαρξη βάλτων στην επιφάνεια του πλανήτη η μορφολογία και το περιεχόμενο των οποίων σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν συναντάται αλλού στο ηλιακό μας σύστημα.

Δείτε ένα βίντεο με τους κρατήρες του Ερμή μέσα στους οποίους εντοπίστηκαν βάλτοι:

Ο πλανήτης είναι γεμάτος από λάκκους με άγνωστο περιεχόμενο

 Οι λαμπροί «βάλτοι» του Ερμή
Οι «εξωτικοί» λάκκοι

Η επιφάνεια του Ερμή είναι διάσπαρτη από κρατήρες. Το Messenger ανακάλυψε ότι στο εσωτερικό πολλών κρατήρων έχουν σχηματιστεί  μικρότεροι αλλά και μεγαλύτεροι λάκκοι που περιέχουν  άγνωστο προς το παρόν υλικό που φωσφορίζει. Ορισμένοι από αυτούς τους λάκκους έχουν έκταση μερικών δεκάδων μέτρων ενώ άλλοι μερικών χιλιομέτρων.

«Η ύπαρξη τους αποτελεί μεγάλη έκπληξη» δηλώνει ο Ντέιβιντ Μπλιούετ στέλεχος του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins που ανέπτυξε μια θεωρία για το τι συμβαίνει στον Ερμή. Ο Μπλιούετ εκτιμά ότι τα πετρώματα του Ερμή περιέχουν μεγάλο αριθμό ασταθών χημικών στοιχείων, μεγαλύτερο από ότι πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα αυτά τα ασταθή στοιχεία προέρχονται πιθανώς από την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που υπάρχει στον Ερμή. Τα στοιχεία εξατμίζονται σχετικά εύκολα αλλά εγκαταλείποντας την επιφάνεια του πλανήτη αφήνουν πίσω τους ένα πορώδες και εύθραυστο στρώμα εδάφους το οποίο αμέσως μετά τον σχηματισμό του καταρρέει δημιουργώντας τελικά ένα βάλτο που...λαμπυρίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: