Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Νεκρός διαδηλωτής στο συλλαλητήριο του Συντάγματος.


Νεκρός διαδηλωτής στο συλλαλητήριο του Συντάγματος.

Ο 53χρονος Δημήτρης Κοτσαρίδης, γραμματέας παραρτήματος συνδικάτου Οικοδόμων Βύρωνα, ο οποίος διεκομίσθη στον Ευαγγελισμό με κολπική μαρμαρυγή τις προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή, υπέκυψε.  Ο άτυχος διαδηλωτής δεν έφερε τραύματα αλλά εκτιμάται ότι τα χημικά που εισέπνευσε επιβάρυναν την κατάστασή του.

Τα επεισόδια σε βάρος διαδηλωτών ξεκίνησαν οι κουκουλοφόροι στις 2.30 το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της τεράστιας συγκέντρωσης στο κέντρο της Αθήνας, στη δεύτερη ημέρα της(ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)...
 πανελλαδικής απεργίας.

Οι δράστες επιτέθηκαν στα μέλη ΠΑΜΕ που περιφρουρούσαν την εκδήλωση διαμαρτυρίας τους, ενώ στο Μοναστηράκι μία ομάδα αγώστων πυρπόλησε με βόμβα μολοτοφ μία μοτοσικλέτα. Δεκάδες άτομα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στον Ευαγγελισμό. Από τα μεγάφωνα ακούστηκαν πολλές φορές εκκλήσεις για ιατρική βοήθεια σε άτομα που έφεραν σοβαρά τραύματα.

Οι κουκουλοφόροι δεν ήταν περισσότεροι από τριακόσιοι, οι οποίοι βγήκαν ξαφνικά στην οδό Σταδίου και επιτέθηκαν στα μέλη της περιφρούρησης του ΠΑΜΕ, με στόχο να σπάσουν την περιφρούρηση έξω από τη Βουλή και να συμπλακούν απευθείας με τους αστυνομικούς.



Νέα επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, όταν η Αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών προκειμένου να απωθήσει τους συγκεντρωμένους κουκουλοφόρους. Λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας, τα μέλη του ΠΑΜΕ υποχώρησαν προς τα Προπύλαια.

Στο Σύνταγμα ξεκίνησε ένας δεύτερος γύρος επεισοδίων, καθώς η ομάδα περιφρούρησης του ΠΑΜΕ αποχώρησε από τη Βουλή. Κατεβαίνοντας σε σχηματισμό ανθρώπινης «αλυσίδας» την Πανεπιστημίου, τα μέλη του ΠΑΜΕ δέχθηκαν επιθέσεις με πέτρες και ξύλα από κουκουλοφόρους, ενώ η αστυνομία παρενέβη με χρήση χημικών.




Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος (Ερμού, Μητροπόλεως, Σταδίου, Φιλελλήνων), όταν οι δυνάμεις των ΜΑΤ προσπάθησαν να απωθήσουν τους νεαρούς κουκουλοφόρους, που είχαν περιοριστεί εκεί μετά την επίθεση στο ΠΑΜΕ.

Η ατμόσφαιρα στο Σύνταγμα από τα χημικά ήταν αποπνικτική. Από την στιγμή που αποχώρησε η περιφρούρηση και οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ, διμοιρίες των ΜΑΤ αναπτύχθηκαν μπροστά από το χώρο του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη.



Εστίες έντασης με πρωταγωνιστές κουκουλοφόρους και δυνάμεις των ΜΑΤ εντοπίζονταν στην περιοχή του υπουργείου Οικονομικών και στους δρόμους πίσω από το υπουργείο, αλλά και στην περιοχή της οδού Φιλελλήνων και στα γύρω στενά προς Πλάκα. Στη συμβολή Φιλελλήνων και Μητροπόλεως, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μία ομάδα νεαρών φόρτωσε ένα καρότσι σούπερ μάρκετ με ένα «νταμάρι» πέτρες από μάρμαρα που «ξήλωσαν» προηγουμένως από τη Φιλλελήνων 1, φόρεσαν τις κουκούλες και κατευθύνθηκαν προς την πλατεία.




Γρήγορα η σύγκρουση γενικεύτηκε με βροχή μολότοφ από την πλευρά των αναρχικών εναντίον της περιφρούρησης της συγκέντρωσης, σε ολόκληρη την Αμαλίας, αλλά και των ανδρών της Αστυνομίας, οι οποίοι απαντούσαν με τη σειρά τους με χημικά και δακρυγόνα. Οι ομάδες της περιφρούρησης αμύνονταν στις επιθέσεις των κουκουλοφόρων με τα ξύλα από τα πανό, το μοναδικό «όπλο» που είχαν στη διάθεσή τους, ωστόσο στο τέλος επιβλήθηκαν.

Οι ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται ακροβολισμένες σε διάφορες περιοχές του κέντρου, καθώς και στον φράχτη της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, για την αποτροπή νέων επεισοδίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: