Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Οι επιστήμονες του CERN «έσπασαν» την ταχύτητα του φωτός...


Οι επιστήμονες του CERN «έσπασαν» την ταχύτητα του φωτός...




Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν την Πέμπτη πως κατέγραψαν σωματίδια που ταξιδεύουν ταχύτερα από το φως ανακάλυψη που μπορεί να ανατρέψει έναν από τους θεμελιώδεις νόμους του Αϊνστάιν για το σύμπαν.

Ο Αντόνιο Ερεντιτάτο, εκπρόσωπος της διεθνούς ομάδας επιστημόνων, ανακοίνωσε πως οι μετρήσεις τους έγιναν κατά τη διάρκεια τριών ετών και έδειξαν ότι σωματίδια νετρίνο, τα οποία εκτοξεύτηκαν από το CERN στη Γενεύη στο Σαν Σάσο στην Ιταλία, έφτασαν....
60 νανοδευτερόλεπτα πιο γρήγορα από την ταχύτητα του φωτός.
«Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στα ευρήματά μας. Τα ελέγξαμε και τα ξαναελέγξαμε για οτιδήποτε που θα μπορούσε να έχει επηρεάσει τις μετρήσεις μας, αλλά δε βρήκαμε τίποτα. Τώρα θέλουμε ανεξάρτητους συναδέλφους να τα διασταυρώσουν», είπε ο Ερεντιτάτο.

Αν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί, θα ανατρέψει την θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν που διατυπώθηκε το 1905, η οποία λέει πως η ταχύτητα του φωτός είναι μια «κοσμική σταθερά» και πως τίποτα στο σύμπαν δεν μπορεί να ταξιδέψει γρηγορότερα.

Αυτή η υπόθεση, η οποία παραμένει πάνω από έναν αιώνα, είναι ένα από τα βασικά στοιχεία του αποκαλούμενου Σταθερού Μοντέλου της φυσικής, το οποίο προσπαθεί να περιγράψει τον τρόπο που λειτουργεί το σύμπαν.

Αυτό το τελείως αναπάντεχο εύρημα προήλθε από έρευνα φυσικών που δουλεύουν σε ένα πείραμα που το ονομάζουν OPERA και το οποίο λαμβάνει χώρα από κοινού στο CERN και στο εργαστήριο Σαν Σάσο στην κεντρική Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: