Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Υδρογονάνθρακες: έρευνες στο Καστελόριζο ξεκινά η Τουρκία


Υδρογονάνθρακες: έρευνες στο Καστελόριζο ξεκινά η Τουρκία


Ναυτική αγγελία (NAVTEX) για τη διεξαγωγή ερευνών νοτίως τουΚαστελόριζου εξέδωσε την Πέμπτη η Τουρκία.
Υπενθυμίζεται ότι χθες έφτασε στο Οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ το γεωτρύπανο της Noble ώστε να διαμορφωθεί αμέσως η πλατφόρμα από την οποία θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Στην τουρκική NAVTEX επισημαίνεται ότι το διάστημα μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 15 Νοεμβρίου, το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο«Bergen Surveyor» και συνοδευτικά σκάφη θα διεξάγουν έρευνες σε περιοχή που, όπως ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, «σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας, επικαλύπτει και ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου».
Σε αυτό το πλαίσιο η Αθήνα έδωσε οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσειδιάβημα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.
Ταυτόχρονα, οδηγίες δόθηκαν στην ελληνική Πρεσβεία στο Όσλο να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους, καθώς και με το Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, προκειμένου να γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, είχε χαρακτηρίσει «άκυρη και άνευ περιεχομένου» την ανακοίνωση της Τουρκίας με την οποία εκδήλωσε την πρόθεσή της να συνάψει «συμφωνία» οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με τα κατεχόμενα.
«Η ανακοινωθείσα πρόθεση της Τουρκίας να συνάψει «συμφωνία» οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με τα κατεχόμενα είναι αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο. Οποιαδήποτε τέτοια «συμφωνία» θα είναι άκυρη και άνευ περιεχομένου. Δεν μπορεί με κανένα τρόπο να συνδεθεί με την άσκηση του αυτονόητου κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δελαβέκουρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: