Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Συντρίμμια του ιαπωνικού τσουνάμι θα «κάνουν το γύρο του Ειρηνικού για μια δεκαετία»


Συντρίμμια του ιαπωνικού τσουνάμι θα «κάνουν το γύρο του Ειρηνικού για μια δεκαετία»

Από αεροπλάνα και αυτοκίνητα μέχρι παιδικά παιχνίδια και μπουκάλια απορρυπαντικών, ανυπολόγιστες ποσότητες συντριμμιών από το φονικό τσουνάμι της Ιαπωνίας έχουν ξεκινήσει ένα ταξίδι στο Βόρειο Ειρηνικό που θα διαρκέσει μια δεκαετία, εκτιμά γαλλική περιβαλλοντική οργάνωση.


Από τους 25 εκατομμύρια τόνους χαλασμάτων στις ακτές της Ιαπωνίας, ένα μεγάλο μέρος παρασύρθηκε στη θάλασσα όταν το σεισμικό κύμα υποχώρησε στις 11 Μαρτίου, εκτιμά η οργάνωση Robin des Bois (Ρομπέν των Δασών).

Προειδοποιεί μάλιστα ότι καύσιμα, λιπαντικά και άλλα τοξικά χημικά θα διαρρέουν για χρόνια από τα επιπλέοντα χαλάσματα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Robin des Bois, oι τεράστιες μάζες συντριμμιών θα χρειαστούν ένα με δύο χρόνια για να διασχίσουν τον Ειρηνικό και να πλησιάσουν τις αμερικανικές ακτές.

Εκεί, τα χωριστούν σε δύο τμήματα, από τα οποία το ένα θα παρασυρθεί προς τα βόρεια από το Ρεύμα της Αλάσκας. Το άλλο θα κινηθεί προς τα νότια, επιπλέοντας πάνω στο Ρεύμα της Καλιφόρνια.

Αυτός ο νότιος κλάδος συντριμμιών θα χωριστεί ξανά σε δύο τμήματα, από τα οποία το πρώτο θα καταλήξει στη λεγόμενη Υποτροπική Ζώνη Σύγκλισης του Βορείου Ειρηνικού, περισσότερο γνωστή ως η Μεγάλη Κηλίδα Σκουπιδιών: μια περιοχή ανάμεσα στη Χαβάη και την Καλιφόρνια όπου τα θαλάσσια ρεύματα τείνουν να συσσωρεύουν πλαστικά αντικείμενα και άλλα απορρίμματα.

Το δεύτερο τμήμα θα αρχίσει αργότερα να κινείται προς τα δυτικά, παρασυρόμενο από το Βόρειο Ισημερινό Ρεύμα, και θα καταλήξει στη λεγόμενη Δυτική Κηλίδα Σκουπιδιών.

«Το όλο ταξίδι γύρω από το Βόρειο Ειρηνικό θα διαρκέσει γύρω στα δέκα χρόνια» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Robin des Bois.

Οι εκτιμήσεις της οργάνωσης βρίσκονται σε συμφωνία με προηγούμενη πρόβλεψη του Πανεπιστημίου της Χαβάης, σύμφωνα με την οποία τα συντρίμμια θα αρχίσουν να ξεβράζονται στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ σε περίπου τρία χρόνια.
ΠΗΓΗ((http://kontiloforos.blogspot.com/2011/06/blog-post_7393.html))

Δεν υπάρχουν σχόλια: