Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Τι συμβαίνει στον ISS; - Δύο φορές η NASA διέκοψε τη ζωντανή μετάδοση μέσω διαδικτύου


Τι συμβαίνει στον ISS; - Δύο φορές η NASA διέκοψε τη ζωντανή μετάδοση μέσω διαδικτύου


Με το διαστημικό λεωφορείο Endeavour να διανύει τις τελευταίες ημέρες σε τροχιά –επιστρέφει στη Γη την 1η Ιουνίου ολοκληρώνοντας την προτελευταία αποστολή STS-134 του στόλου- και τον ISS ως το φορέα φιλοξενίας σκάφους και πληρώματος, τουλάχιστον δύο φορές η NASA αναγκάστηκε να διακόψει την απευθείας μετάδοση από το σταθμό εξαιτίας...προβλημάτων.

Πιο συγκεκριμένα οι διακοπές αυτές έγιναν στις 18 και 23 Μαίου.

Το περιστατικό της 23ης Μαίου

Τις παρακάτω πληροφορίες όπως και τις φωτογραφίες μας τις έστειλε αναγνώστης του defencenet.gr ο οποίος παρακολουθούσε εκείνη την ώρα το πρόγραμμα της τηλεόρασης της NASA. Όπως μας πληροφόρησε ο ίδιος εκείνη την ώρα πραγματοποιείτο μια συνομιλία δύο αστροναυτών (του Mark E. Kelly διοικητή της πτήσης του Endeavour και συζύγου της προσφάτως παραλίγο δολοφονημένης γερουσιαστού των ΗΠΑ Gabrielle Giffords –δέχθηκε μια σφαίρα στο κεφάλι...- και του Edward Fincke ειδικού αποστολής) με μαθητές από ένα σχολείο των ΗΠΑ.





Με το΄τέλος της συνομιλίας η εικόνα μεταφέρθηκε σε μια από τις εξωτερικές κάμερες του ISS δείχνοντας ένα μέρος της Γης. Μετά από λίγο όμως άρχισαν να εμφανίζονται τα «γνώριμα» φώτα, στην αρχή ένα ενώ στη συνέχεια εμφανίστηκαν και άλλα –στις φωτο διακρίνονται μέχρι και τέσσερα. Για άλλη μια φορά η ζωντανή μετάδοση της επισκόπησης της Γης διακόπηκε και το πρόγραμμα της NASA άρχισε να μεταδίδει για δεύτερη φορά τη συνέντευξη των αστροναυτών σε επανάληψη αυτή τη φορά.










Το περιστατικό της 18ης Μαίου


Στις 18 Μαίου ήταν η μέρα που το διαστημικό λεωφορείο πραγματοποιούσε την πρόσδεσή του με τον διαστημικό σταθμό και η σύνδεση αυτή βέβαια καταγράφηκε από αρκετές κάμερες. Δεν έχει γίνει γνωστό πότε, υπολογίζεται 20 ώρες αργότερα, η διαδικασία της σύνδεσηςμεταδόθηκε (http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html)

από την τηλεόραση της NASA προερχόμενη όμως το διαστημικό λεωφορείο. Στη διάρκειά της όμως άγνωστα φώτα εμφανίστηκαν στο βάθος του πλάνου με αποτέλεσμα η συντονίστρια της μετάδοσης από το κέντρο της αποστολής να δώσει εντολή στο πλήρωμα του διαστημικού λεωφορείου: “Endeavour please pause plαy-back”. Οι ενέργειες του πληρώματος ήταν ανάλογες και το λεγόμενο “play back” πάγωσε χωρίς να δοθεί κάποια δικαιολογία

Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια, ούτε θα είναι και η τελευταία που άγνωστα αντικείμενα εμφανίζονται σε πτήσεις του διαστημικού λεωφορείου αλλά και στον ISS. Αυτή τη φορά όμως, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν όλα έγιναν σε ζωντανή μετάδοση.

defencenet.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια: