Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Σκοτείνιασε η Βόρεια Ευρώπη από την ηφαιστειακή τέφρα


Η βόρεια Ευρώπη αναμένεται να αντιμετωπίσει σήμερα τα περισσότερα προβλήματα από την ηφαιστειακή τέφρα από το ισλανδικό ηφαίστειο Γκρίμσβετν. Σύμφωνα με τους ειδικούς η δραστηριότητα του ηφαιστείου μειώνεται.
Η ευρωπαϊκή υπηρεσία εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol αναφέρει ότι σήμερα η ηφαιστειακή τέφρα ενδέχεται να επηρεάσει κάποια…μέρη της Δανίας, της νότιας Νορβηγίας και της νοτιοδυτικής Σουηδίας προκαλώντας μικρά προβλήματα στις πτήσεις.
Η γερμανική υπηρεσία εναέριας κυκλοφορίας ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι θα ανασταλούν οι προσγειώσεις και οι απογειώσεις από το αεροδρόμιο της Βρέμης από τις 05:00 τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας), ενώ μία ώρα αργότερα και από το αεροδρόμιο του Αμβούργου. Πιθανό είναι το κλείσιμο του αεροδρομίου του Βερολίνου γύρω στις 11:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας), επιπλέον ενδέχεται να επηρεαστεί το αεροδρόμιο του Ανόβερο.
Πάντως από την Ισλανδία οι ηφαιστειολόγοι έχουν καλά νέα για τις αεροπορικές εταιρείες καθώς λένε ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα μειώνεται.
Ο πρόεδρος της χώρας Ολαφουρ Γκρίμσον δήλωσε στο BBC: “Το ηφαίστειο μοιάζει να ηρεμεί. Μειώνεται η ένταση των εκρήξεων και το νέφος από την ηφαιστειακή τέφρα είναι σίγουρα μικρότερο από πριν”.
Η τέφρα από το Γκρίμσβετν έχει δημιουργήσει λιγότερα προβλήματα απ΄ότι η έκρηξη στο επίσης ισλανδικό ηφαίστειο Εϊαφιαλαϊόκουλ πέρυσι, όταν περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν από το εξαήμερο κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου.
Σύμφωνα με την Eurocontrol σχεδόν 500 πτήσεις ματαιώθηκαν χθες Τρίτη στην Ευρώπη λόγω του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: