Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Η στιγμή της έκρηξης του ηφαιστείου στην Ισλανδία - Εικόνες απο δορυφόρο


Η στιγμή της έκρηξης του ηφαιστείου στην Ισλανδία - Εικόνες απο δορυφόρο




- Συναγερμός για τις αερομεταφορές - 'Εκλεισε ο εναέριος χώρος στην Ισλανδία
- Η έκρηξη του Γκρίμσβετν θεωρείται πιο δυνατή από αυτή του Έιαφιαλαϊόκουλ που παρέλυσε την Ευρώπη
- Εντυπωσιακό βίντεο που τράβηξε επιβάτης αεροσκάφους 

Η Ισλανδία έκλεισε τον εναέριο χώρο της και το μεγαλύτερο αεροδρόμιό της μετά την έκρηξη του πιο ενεργού ηφαιστείου της χώρας, Γκρίμσβετν, χθες Σάββατο.
GOES-13 visible channel images GOES-13 visible channel images


Η πρόβλεψη για τις επόμενες ώρες αναφέρει ότι οι στάχτες από το ηφαίστειο θα εξαπλωθούν πάνω από την Ισλανδία.

Μέχρι την Τρίτη η τέφρα θα έχει φτάσει στη Βόρεια Σκοτία, σύμφωνα με τη Eurocontrol ενώ μπορεί να φτάσει και σε τμήματα της δυτικής Γαλλίας και της βόρειας Ισπανίας την Πέμπτη.

  Πάντως μία εκπρόσωπος των μετεωρολογικών υπηρεσιών της Ισλανδίας δήλωσε αργά το απόγευμα της Κυριακής ότι οι εκρήξεις στο Γκρίμσβετν φαίνεται να μειώνονται σε ένταση.

    Η Eurocontrol επεσήμανε ότι για την Κυραική και τη Δευτέρα δεν προβλέπεται να κλείσει ο εναέριος χώρος καμίας χώρας της Ευρώπης, εκτός της Ισλανδίας.
Η μέρα έχει γίνει νύχτα! Δύσκολες ώρες για τον οδηγό του ΙΧ που προσπαθεί να οδηγήσει μέσα στις στάχτες ΦΩΤΟ REUTERSΗ μέρα έχει γίνει νύχτα! Δύσκολες ώρες για τον οδηγό του ΙΧ που προσπαθεί να οδηγήσει μέσα στις στάχτες ΦΩΤΟ REUTERS

 Το Γκρίμσβετν βρίσκεται κάτω από τον παγετώνα Βάτναγιόκουλ, στη νοτιοανατολική Ισλανδία, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Όταν είχε εκραγεί το 2004, οι υπερατλαντικές πτήσεις χρειαζόταν να αναδρομολογούνται νότια της Ισλανδίας, αλλά δεν είχαν κλείσει αεροδρόμια.

Το πιο ενεργό ηφαίστειο στην Ισλανδία  Γκρίμσβετν εξερράγη το Σάββατο, στέλνοντας μια στήλη στάχτης και καπνού σε ύψος 20 χλμ.
O ήλιος προσπαθεί να βγεί αλλά.. μάταια ΦΩΤΟ REUTERSO ήλιος προσπαθεί να βγεί αλλά.. μάταια ΦΩΤΟ REUTERS

Η έκρηξη στο ηφαίστειο Έιαφιαλαϊόκουλ είχε προκαλέσει χάος τον Απρίλιο του 2010, όταν οι αρχές απαγόρευσαν τις πτήσεις λόγω των φόβων ότι η ηφαιστειακή τέφρα και σκόνη θα προκαλούσε βλάβες στους κινητήρες των αεροσκαφών και ατυχήματα. Το νέφος έκλεισε πολλούς διαδρόμους διέλευσης των ευρωπαϊκών αερογραμμών.

 Ένα θετικό στοιχείο είναι ότι η ηφαιστειακή τέφρα από αυτή την έκρηξη είναι βαρύτερη από της περυσινής χρονιάς. Εγχώρια ΜΜΕ δημοσίευσαν φωτογραφίες που απεικονίζουν ένα πυκνό σύννεφο λευκού καπνού σαν μανιτάρι πάνω από τα κοντινά όρη.

«Το Γκρίμσβετν είναι πολύ ισχυρό ηφαίστειο και έτσι το παρακολουθούμε στενά, ακόμα κι αν οι τελευταίες εκρήξεις ήταν άκακες», δήλωσε ο Παλ Έιναρσον, γεωφυσικός στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, μιλώντας στον ιστότοπο της εφημερίδας Morgunbladid. «Δεν αναμένουμε αυτή η έκρηξη να είναι μεγάλη, διότι σημειώνεται στον ίδιο κρατήρα όπως και οι τρεις προηγούμενες, που ήταν μικρές», πρόσθεσε.

Βίντεο που τράβηξε επιβάτης αεροσκάφους




Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (Eurocontrol) ανακοίνωσε ότι δεν αναμένει να υπάρξουν προβλήματα στις ευρωπαϊκές ή υπερατλαντικές πτήσεις εξαιτίας της έκρηξης του ηφαιστείου στην Ισλανδία τουλάχιστον για ένα 24ωρο.
 Η Eurocontrol ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση καθώς μία στήλη στάχτης και καπνού από το ηφαίστειο Γκρίμσβετν κατευθύνεται βορειοανατολικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: