Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Νέος ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία Επεκτείνεται η ζώνη εκκένωσης γύρω από τη Φουκουσίμα


Νέος ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία
Επεκτείνεται η ζώνη εκκένωσης γύρω από τη Φουκουσίμα
Νέος ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία
Ενας μήνας συμπληρώθηκε τη Δευτέρα από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου στην Ιαπωνία και εικόνες σαν αυτήν από εκείνη τη μέρα στην πόλη Ασαϊκάουα φέρνουν στη μνήμη την καταστροφή (REUTERS/YOMIURI)

Τοκιο 
Σεισμός μεγέθους 7,1 βαθμών έπληξε τη Δευτέρα την Ιαπωνία, καθώς συμπληρώθηκε ακριβώς ένας μήνας από τον καταστροφικό σεισμό των 9 βαθμών και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου. Οι Αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι, την οποία ανακάλεσαν λίγο μετά. Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν 38 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Ιουάκι, σε βάθος 13 χιλιομέτρων.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στο Τόκιο και σε ένα μεγάλο τμήμα της ανατολικής Ιαπωνίας, ενώ για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε ο πυρηνικός σταθμός στη Φουκουσίμα.

Η εταιρεία Tepco που διαχειρίζεται το σταθμό ανακοίνωσε ότι από το σεισμό διακόπηκε για λίγο η ηλεκτροδότηση, αλλά αποκαταστάθηκε αμέσως μετά. Οι εργασίες που συνεχίζονται εκεί δεν αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα.

Σεισμός ίδιου μεγέθους είχε χτυπήσει την περιοχή και την περασμένη Πέμπτη, χωρίς θύματα ή ζημιές, ενώ η προειδοποίηση για τσουνάμι που είχε εκδοθεί ανακλήθηκε μετά από λίγο και σε αυτή την περίπτωση.

Επέκταση της ζώνης εκκένωσης γύρω από τη Φουκουσίμα

Λίγο νωρίτερα τη Δευτέρα, η ιαπωνική κυβέρνηση είχε αποφασίσει την επέκταση της ζώνης εκκένωσης γύρω από τη Φουκουσίμα λόγων των αυξημένων ποσοτήτων ραδιενέργειας. Οπως ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιούκιο Εντάνο, οι κάτοικοι άλλων πέντε κοινοτήτων, που βρίσκονται σε απόσταση ως και 30 χιλιόμετρα από το εργοστάσιο, θα πρέπει να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν είναι ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης, που πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως, αλλά μια απόφαση που ελήφθη με γνώμονα τους μακροπρόθεσμούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Νωρίτερα, τη Δευτέρα οι σειρήνες ήχησαν και πάλι και οι Ιάπωνες τήρησαν ενός λεπτού σιγή προς τιμή των θυμάτων από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, που σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό ξεπερνούν τους 25.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια: