Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Το πρώτο ναυτικό λέιζερ από τις ΗΠΑ


Το πρώτο ναυτικό λέιζερ από τις ΗΠΑ

Για πρώτη φορά σκάφος βυθίστηκε από ισχυρότατη δέσμη ακτίνων

Ο «πόλεμος των άστρων» μεταφέρεται στη θάλασσα. Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό κατάφερε να πυρπολήσει δύο εξωλέμβιες μηχανές και να βυθίσει ένα σκάφος χρησιμοποιώντας τη νέα του εφεύρεση: ένα όπλο με μια ισχυρότατη δέσμη ακτίνων λέιζερ....


Η σχετική επίδειξη έγινε με τη χρήση του «Μaritime Laser Demonstrator», ενός λέιζερ στερεάς κατάστασης το οποίο τοποθετήθηκε πάνω στο παροπλισμένο αντιτορπιλικό USS Paul Foster. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, στα ανοιχτά τη Καλιφόρνια, κοντά στο νησί Σαν Νίκολας, το λέιζερ που εκπέμπει παλμούς φωτός με ισχύ 15 Kilowatt κατέστρεψε από απόσταση ενάμισι χιλιομέτρου τους κινητήρες του σκάφους-στόχου. Στο βίντεο εμφανίζεται ξαφνικά στη μία από τις δύο εξωλέμβιες μηχανές του μικρού σκάφους και λίγο αργότερα, οι δύο κινητήρες έχουν πάρει φωτιά. 
«Αποδείχτηκε πως το λέιζερ μπορεί να δουλέψει σε ένα απαιτητικό και δύσκολο ναυτικό περιβάλλον», είπε ο υπεύθυνος του προγράμματος, υποναύαρχος Νέβιν Καρ. 

Το αμερικανικό πολεμικό Ναυτικό εκτιμά ότι μέσα στην προσεχή δεκαετία τα λέιζερ στερεάς κατάστασης θα προστατεύουν τα αμερικανικά πλοία από εχθρικά σκάφη ή ακόμα και από εισερχόμενους πυραύλους, στέλνοντας ισχυρές ακτίνες που θα περνούν μέσα από υλικά όπως κρυστάλλους ή γυαλί. 

Ακόμα ισχυρότερο θα είναι το λεγόμενο όπλο «λέιζερ ελεύθερων ηλεκτρονίων» ή FEL. Αν η ισχύς της δέσμης του αυξηθεί στα 100 Kilowatt το 2015 και στο 1 Megawatt τη δεκαετία του 2020 ( κάτι που είναι προς το παρόν τεχνικά αδύνατον), το υπερόπλο σε μια δεκαετία από τώρα θα λιώνει εκατοντάδες κυβικά μέτρα ατσάλι σε λίγα δευτερόλεπτα.
Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: