Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Τα μεταβαλλόμενα σύνορα!


Τα μεταβαλλόμενα σύνορα!

Ανέκαθεν είχα μεγάλη αγάπη για τη γεωγραφία. Από το δημοτικό, οι πολιτικοί χάρτες που απεικόνιζαν τις χώρες και τα σύνορά τους, με μάγευαν. Ήμουν ικανός να παρατηρώ χάρτες για ώρες! Θυμάμαι ότι στα ανατολικά του Ευρωπαϊκού χάρτη, φάνταζε μια αχανής χώρα, η Ε.Σ.Σ.Δ. Πόσο μεγάλη ήταν, τι μεγάλο πληθυσμό είχε!
Επίσης, υπήρχαν δυο Γερμανίες! Η Δυτική, με πρωτεύουσα τη Βόννη και η Ανατολική με πρωτεύουσα το Βερολίνο.
Πιο κοντά στη χώρα μας, υπήρχε μια σχετικά μεγάλη χώρα, η Γιουγκοσλαβία, η οποία ονομαζόταν σε παλαιότερους χάρτες, Νοτιοσλαυία! Ήταν δηλαδή το κράτος των Σλάβων του Νότου!
Φέτος, ο μεγάλος μου γιος κάνει Γεωγραφία στο σχολείο και επιδιώκω να τον διαβάζω εγώ. Πόσο έχει αλλάξει ο χάρτης! Πως εξηγεί κανείς ότι τεράστιες χώρες δεν υφίστανται πλέον σε ένα 12χρονο παιδί; Πως μπορείς να ισχυριστείς ότι αυτές οι χώρες για τις οποίες μιλάμε σήμερα, θα υπάρχουν σε λίγα χρόνια;
Αυτό βέβαια δεν περιορίζεται στην Ευρώπη, αλλά ισχύει σε μεγάλο βαθμό για όλες τις ηπείρους.
Μπορεί να ακούγεται απίστευτο αλλά φανταστείτε τη γέννηση των παρακάτω κρατών στο προσεχές μέλλον:
Στην Ευρώπη, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη διασπάται σε τρία κρατίδια, το σερβικό, το κροατικό και το μουσουλμανικό.
Η FYROM διασπάται σε αλβανικό κράτος, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα ενώνεται με την Αλβανία και σλάβικο, το οποίο και αντιμετωπίζει ζήτημα επιβίωσης πλέον.
Βορειότερα, στην δυτική Ρουμανία, ο Ουγγρόφωνος πληθυσμός που έχει παραμείνει εκεί εδώ και περίπου 70 χρόνια, ενώνεται με την Ουγγαρία.
Πιο δυτικά, οι Φλαμανδοί και οι Βαλόνοι αποφασίζουν ότι δεν μπορούν να συζήσουν στο τεχνητό κράτος του Βελγίου και ανεξαρτητοποιούνται!
Οι Γροιλανδοί αποφασίζουν ότι καθώς η αλλαγή του κλίματος δημιουργεί ευκαιρίες για εκμετάλλευση του εδάφους και πολύ περισσότερο, του υπεδάφους, πρέπει να ανεξαρτητοποιηθούν από τη Δανία.
Προχωρώντας στην Βόρειο Αμερική, φυσικά σε αρκετά χρόνια από τώρα, οι Νότιες πολιτείες του Νέου Μεξικού και της Καλιφόρνια, κατοικούνται από Ισπανόφωνους σε συντριπτικό ποσοστό. Η ένωσή τους με το Μεξικό μπορεί να φαντάζει αδύνατη, αλλά μπορεί να το αποκλείσει κανείς;
Ο κατάλογος είναι μακρύς. Ήδη τον περασμένο μήνα, προστέθηκε ανεπίσημα ένα νέο κράτος στους χάρτες, το Νότιο Σουδάν!
Τα πάντα ρεί λοιπόν και στα σύνορα των κρατών. Οι χώρες που υπάρχουν σήμερα, μπορεί να μην υπάρχουν αύριο. Το θέμα είναι αν υπάρχει τέλος σε αυτό. Η γνώμη μου είναι ότι δεν υπάρχει. Εκτιμώ ότι στα επόμενα 20 χρόνια, θα έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον δέκα κράτη στον κόσμο. Φυσικά, η οικονομική ένδεια είναι κακός σύμβουλος για όλους τους λαούς, οπότε αν συνεχιστεί η παγκόσμια κρίση, μπορεί να γίνουμε μάρτυρες αδιανόητων αλλαγών σε επίπεδο συνόρων.
Στη χώρα μας άραγε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: