Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

"Εξαιρετικά σοβαρή" η κατάσταση


"Εξαιρετικά σοβαρή" η κατάσταση












 Εξαιρετικά σοβαρή  η κατάσταση
Σύγχυση και νέες ανησυχίες προκαλεί η είδηση για πιθανή σοβαρή ζημιά στο περίβλημα του αντιδραστήρα τρία στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ναότο Καν, σε διάγγελμά του, χαρακτήρισε την κατάσταση "εξαιρετικά σοβαρή" λέγοντας: "Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ απρόβλεπτη. Εργαζόμαστε για να μην επιδεινωθεί. Οφείλουμε να παραμένουμε σε μεγάλη επαγρύπνηση".
Οι ιαπωνικές αρχές σταμάτησαν και πάλι τις εργασίες στον πυρηνικό σταθμό, μετά την μεταφορά στο νοσοκομείο δυο εργαζομένων με εγκαύματα, τα οποία υπέστησαν όταν πάτησαν σε νερό μολυσμένο με ραδιενέργεια, δέκα χιλιάδες φορές πάνω από το φυσιολογικό όριο, παρά το γεγονός ότι φορούσαν τις ειδικές προστατευτικές στολές.
Υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας ανιχνεύτηκαν και σε δυο Ιάπωνες που έφθασαν αεροπορικώς στην ανατολική Κίνα. Οι ταξιδιώτες, που έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, διέμεναν σε μια ακτίνα 200 έως 350 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα.
Η επιχείρηση για την ψύξη των αντιδραστήρων μπορεί να διαρκέσει και ένα μήνα, εκτιμούν τώρα οι αρχές, με την Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της χώρας να μην αποκλείει τώρα την πιθανότητα να αυξήσει στη κλίμακα έξι, τη διαβάθμιση της σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: