Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Ιαπωνία: Μάχη με τον χρόνο στην πυρηνική κρίση


Ιαπωνία: Μάχη με τον χρόνο στην πυρηνική κρίση







Με την μεγαλύτερη πυρηνική κρίση μετά το ατύχημα του 1986 στο Τσέρνομπιλέχει έλθει αντιμέτωπος ο πλανήτης, καθώς οι ιαπωνικές αρχές ανακοινώνουν ότι ίσως χρειαστεί να θάψουν τον σταθμό πυρηνικής ενέργειας Φουκουσίμα σε άμμο και τσιμέντο.

Η Ιαπωνία αναβάθμισε το επίπεδο συναγερμού στο 5 (από 4) στην κλίμακα διεθνούς πυρηνικής κρίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της International Atomic Energy Agency, της διεθνούς υπηρεσίας ατομικής ενέργειας που λειτουργεί υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών. 


Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν δήλωσε ότι η κατάσταση στην Φουκουσίμα είναι «πολύ σοβαρή», ενώ ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ τόνισε ότι η Ιαπωνία δίνει "μάχη με το χρόνο", όσονα αφορά την κρίσιμη προσπάθεια αποθέρμανσης των αντιδραστήρων. 

Οι μηχανικοί του σταθμού, εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να θέσουν υπό έλεγχο την κρίση, αν αποκατασταθεί πλήρως η ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων, που βρίσκονται σε ακτίνα 80 μιλίων από το θαλάσσιο επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού που χτύπησε την χώρα την περασμένη Παρασκευή. 

Με την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, οι μηχανικοί θα θέσουν σε λειτουργία τις αντλίες νερού με τις οποίες θα αποθερμάνουν τους αντιδραστήρες και θα περιορίσουν την διαρροή ραδιενέργειας. Το θάψιμο των αντιδραστήρων κάτω από άμμο ή τσιμέντο θα είναι η έσχατη λύση, σύμφωνα με δηλώσεις στο Reuters στελεχών της Tepco, της εταιρίας που διαχειρίζεται το ενεργειακό εργοστάσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: