Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Ερευνητές θα αναζητήσουν αν η ζωή στη Γη κατάγεται από τον Άρη


Ερευνητές θα αναζητήσουν αν η ζωή στη Γη κατάγεται από τον Άρη

Επιστήμονες στις ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν απάντηση το ερώτημα αν το δέντρο της ζωής στην Γη έχει τις ρίζες του… στον Άρη. Μια από τις θεωρίες για την εμφάνιση της ζωής στην Γη αναφέρει ότι οι “σπόροι” της ζωής, τα δομικά υλικά για την ανάπτυξη της, έφτασαν στον πλανήτη μας από τον Άρη με όχημα κάποιο μεγάλο σώμα (έναν βράχο για παράδειγμα) που αποσπάστηκε από το έδαφος του κόκκινου πλανήτη μετά από πτώση αστεροειδούς εκεί και κατέληξε τελικά στην Γη.

Mars_Earth_Life 
Ομάδα ερευνητών του ΜΙΤ και του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ αναπτύσσει ένα όργανο το οποίο θα μπορεί να αναλύσει δείγματα εδάφους του Άρη και να εντοπίσει μικροβιακές μορφές ζωής. Το όργανο αυτό θα μπορεί να εντοπίσει όχι μόνο ζωντανούς μικροργανισμούς αλλά ακόμη και εκείνους που έχουν πεθάνει εδώ και εκατομμύρια έτη. Επιπλέον θα μπορεί να απομονώσει το DNA των ζωντανών αλλά και των νεκρών οργανισμών έτσι ώστε, στη συνέχεια, οι επιστήμονες να το συγκρίνουν με το γονιδίωμα των μορφών ζωής στην Γη.

«Είναι σίγουρα ένα εξαιρετικά φιλόδοξο και με ελάχιστες πιθανότητες επιτυχούς κατάληξης εγχείρημα. Αλλά σε περίπτωση που εντοπίσουμε στον Άρη μορφές ζωής που μοιάζουν με τις δικές μας αυτό θα σημαίνει ότι καταγόμαστε από τον Άρη. Φυσικά αυτό θα μπορούσε να λειτουργεί και αντίστροφα, δηλαδή η ζωή να εμφανίστηκε πρώτα στην Γη και στη συνέχεια να μετανάστευσε στον Άρη» δήλωσε o Christopher Carr, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Η ιδέα ότι η ζωή προήλθε από τον Άρη χρονολογείται πριν από τις αποστολές Βίκινγκ κατά τη δεκαετία του 1970, οι οποίες εξέτασαν για τυχόν σημάδια ζωής στον κόκκινο πλανήτη. Ακολούθως πήρε μια ώθηση στη δεκαετία του 1990 με την ανακάλυψη ότι τα μικρόβια θα μπορούσαν να έχουν κάνει ‘διαπλανητικό βόλτες’ πάνω σε μετεωρίτες μεταξύ των δύο πλανητών, κατά τη διάρκεια μια έντονης περιόδου βομβαρδισμών των πλανητών από κομήτες μεταξύ, περίπου, 3,5 και 4 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.
«Περίπου ένα δισεκατομμύριο τόνους βράχων και πετρωμάτων πιθανώς μεταφέρθηκε μεταξύ της Γης και του Άρη. Τα περισσότερα δε από αυτά τα συντρίμμια πήγαν από τον Άρη προς τη Γη, περίπου 100-πλάσια ποσότητα από ό,τι αντίστροφα.," σημείωσε π Carr . "Έτσι είναι πολύ πιθανό ότι αν βρούμε κάτι στον Άρη που να σχετίζεται με μας, τότε στην πραγματικότητα να ήρθε από τον Άρη στη Γη."
Η συσκευή ονομάζεται SETG (Search for Extra – Terrestial Genome – “Αναζήτηση Εξωγήνιου Γονιδιώματος”) και σύμφωνα με τους ερευνητές η λειτουργία του θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη αφού ακόμη και αν τελικά δεν εντοπιστούν μικροοργανισμοί η διείσδυση στο υπέδαφος του Άρη μπορεί να οδηγήσει σε άλλες σημαντικές ανακαλύψεις όπως, για παράδειγμα, στον εντοπισμό νερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: