Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Έκρηξη σε εργοστάσιο πυρηνικών στην Ιαπωνία - Δεν κινδυνεύει αντιδραστήρας


Έκρηξη σε εργοστάσιο πυρηνικών στην Ιαπωνία - Δεν κινδυνεύει αντιδραστήρας

Τελευταία ενημέρωση: 
Έκρηξη σημειώθηκε στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο 1, οι εγκαταστάσεις του οποίου είχαν πληγεί από τον χθεσινό φονικό σεισμό των 8,9 Ρίχτερ στη βορειοανατολική Ιαπωνία, σύμφωνα με το πρακτορείο Τζίτζι. Η ιαπωνική κυβέρνηση δήλωσε ότι το κέλυφος του αντιδραστήρα δεν έχει υποστεί ζημιές και ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν μειωθεί, ενώ κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.
"Λαμβάνοντας σταθερά μέτρα θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε ώστε κανένας να μην αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας", δήλωσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε τέσσερις ώρες μετά την έκρηξη στον αντιδραστήρα του Φουκουσίμα 1. 
 
"Θα ήθελα όλος ο κόσμος να προσέξει τις πληροφορίες που δίνει η κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης και να δρα με ψυχραιμία", πρόσθεσε. 
Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ κάνει λόγο για τραυματισμένους εργαζόμενους που βρίσκονταν στον πυρηνικό σταθμό. Ένα από τα τέσσερα κτήρια των εγκαταστάσεων του πυρηνικού εργοστασίου καταστράφηκε. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το δίκτυο, η στέγη και οι τοίχοι του κτηρίου του αντιδραστήρα έχουν καταρρεύσει.
Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου στις 16:00, τοπική ώρα (09:00, ώρα Ελλάδος) και η αιτία μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστη. Ωστόσο, πυρηνικός ειδήμων που ερωτήθηκε από το ΝΗΚ τόνισε πως ενδέχεται η έκρηξη να έγινε "σκόπιμα".
Οι μετρήσεις ραδιενέργειας στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι και τον αντιδραστήρα υπ’ αριθμόν 1 βρίσκονταν σε επίπεδο 1.000 πάνω από το φυσιολογικό μετά τον  σεισμό, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo επικαλούμενο την υπηρεσία ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη χώρα. Προτού σημειωθεί η έκρηξη ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Ναότο Καν, κάλεσε να επεκταθεί η διάμετρος της ζώνης εκκένωσης --με κέντρο το εργοστάσιο-- στα 10 χιλιόμετρα από τα 3, λόγω του κινδύνου μόλυνσης πολιτών από τη ραδιενέργεια.
Στο μεταξύ, η ιαπωνική τηλεόραση μεταδίδει εικόνες που παρουσιάζουν καπνούς να ανεβαίνουν από τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού.
Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ιαπωνίας ΝΗΚ συμβουλεύει τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους και να σφαλίσουν τα παράθυρά τους σε περίμετρο «μεγαλύτερης των 10 χλμ από την εκκενωθείσα ζώνη».

Οι ιαπωνικές αρχές ενημέρωσαν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι προετοιμάζονται να διανείμουν ιώδιο στους κατοίκους των περιοχών κοντά στα πυρηνικά εργοστάσια που έχουν επηρεαστεί από το σεισμό που έπληξε χθες Παρασκευή τη χώρα, όπως ανακοίνωση η IAEA. 
 
"Οι αρχές δήλωσαν ότι προετοιμάζονται να διανείμουν ιώδιο στους κατοίκους των περιοχών κοντα και στα δύο εργοστάσια", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΙΑΕΑ."Η ΙΑΕΑ επανέλαβε την προσφορά της για παροχή τεχνικής υποστήριξης στην Ιαπωνία, αν η κυβέρνηση το ζητήσει", προσθέτει. 
 
Το ιώδιο χρησιμοποιείται για να βοηθήσει το σώμα να προστατευθεί από την έκθεση στη ραδιενέργεια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: