Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Πυρηνικός τρόμος


Πυρηνικός τρόμος

Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα στον αντιδραστήρα 3 στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα που επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό. Υπάρχουν τραυματίες. Μικρή η πιθανότητα διαρροής ραδιενέργειας επισημαίνει η κυβέρνηση. Πρόβλημα και στον αντιδραστήρα 2
   

Παγκόσμια ανησυχία έχουν προκαλέσει οι εξελίξεις στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1, στο οποίο τα ξημερώματα σημειώθηκαν δύο εκρήξης σε έναν ακόμη αντιδραστήρα.
Εντεκα τραυματίες, ο ένας εκ των οποίων σοβαρά, είναι ο απολογισμός της έκρηξης που σημειώθηκε στο κτίριο του Αντιδραστήρα 3, μετέδωσε το BBC.


Νωρίτερα η εταιρία Tepco που διαχειρίζεται το εργοστάσιο είχε ανακοινώσει πως έξι στρατιώτες και ένας πολίτης αγνοούνταν μετά τις εκρήξεις στο υψηλότερο τμήμα του κτιρίου, το οποίο είχε υποστεί ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό της Παρασκευής.Πυρηνικός τρόμος















Εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, ο Γιούκιο Εντάνο επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τις εκρήξεις, επισημαίνοντας πως η πιθανότητα διαρροής ραδιενέργειας είναι πολύ μικρή.
Η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας εκτιμά πως η έκρηξη προκλήθηκε από συγκέντρωση υδρογόνου.
Στη Βιέννη, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τον ιάπωνα πρωθυπουργό, το κέλυφος του αντιδραστήρα Νο 3 δεν έχει υποστεί ζημίες από τη σημερινή έκρηξη.
Οι εκρήξεις σημειώθηκαν αμέσως μετά από νέο μετασεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών στον κύριο σεισμό των 8,9 Ρίχτερ που ισοπέδωσε την περιοχή.
Το πρακτορείο ειδήσεων Jiji μετέδωσε ότι η Tepco προειδοποίησε όσους κατοίκους έχουν παραμείνει σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό να μείνουν στα σπίτια τους.
Η ιαπωνική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες όπου φαίνεται καπνός να βγάινει από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
Οι τεχνικές ομάδες του πυρηνικού σταθμού εργάζονταν πυρετωδώς από την Παρασκευή για να μειώσουν την πίεση των αντιδραστήρων, όταν η κύρια σεισμική δόνηση και το τσουνάμι που ακολούθησαν έθεσαν εκτός λειτουργίας τα συστήματα ψύξης των πυρηνικών αντιδραστήρων της Φουκουσίμα.
Δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων έχουν ήδη εγκαταλείψει την περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο, ενώ τουλάχιστον 22 άτομα νοσηλεύονται μετά από έκθεση στην ραδιενέργεια, στην οποία έχουν εκτεθεί συνολικά 160 άτομα.
Το Σάββατο είχε σημειωθεί έκρηξη και στον αντιδραστήρα 1 του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα.
Εκτός λειτουργίας και ο αντιδραστήρας 2
Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji, το σύστημα ψύξης σταμάτησε να λειτουργεί και το επίπεδο του ύδατος μειώνεται στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού σταθμού.
Σύμφωνα με το Jiji, η ηλεκτρική εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco) ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει ανοίγματα στο κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα No. 2 για τη μείωση της πίεσης και την αποφυγή έκρηξης του υδρογόνου που έχει συγκεντρωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: