Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Αγωνία στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα


Αγωνία στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα




Η πυρηνική απειλή συνεχίζει να τρομάζει την υφήλιο, καθώς η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα δεν σταθεροποιήθηκε ούτε σήμερα, παρά την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στους τρεις από τους έξι αντιδραστήρες.

Οι νέες στήλες καπνού πάνω από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου Daiichi εγείρουν ανησυχίες και προκαλούν νευρικότητα, την ώρα που Ιάπωνες αξιωματούχοι εμφανίζονταν συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Παρά την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, τα συστήματα ψύξης δεν λειτουργούν ακόμη, καθώς ο καπνός στους αντιδραστήρες 2 και 3 δημιούργησε προβλήματα στις εργασίες, ενώ η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας χαρακτηρίζει την κατάσταση «πολύ σοβαρή», ωστόσο εκτιμά ότι η πυρηνική κρίση θα ξεπεραστεί.


Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας "εργάζεται σε πλήρεις ρυθμούς σε συνεργασία με άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς για να βοηθήσουν την Ιαπωνία να δώσει τέλος στην κρίση και να διασφαλίσουν ότι οι επιπτώσεις θα περιοριστούν όσο περισσότερο γίνεται", δήλωσε ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Yukiya Amano.

Η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας ανέφερε ότι ο μαύρος καπνός από τον αντιδραστήρα 3 σταμάτησε, ωστόσο λευκός καπνός αναδύεται από τον αντιδραστήρα 2, ενώ η Tepco ανακοίνωσε ότι ο καπνός στον αντιδραστήρα 2 πιθανότατα προέρχεται από ατμό και όχι από τη δεξαμενή καυσίμων.

«Αυτό που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι υπάρχει λευκός καπνός» που βγαίνει από το εσωτερικό του εξωτερικού κτιρίου του αντιδραστήρα 2, τόνισε αξιωματούχος της υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Οι ιαπωνικές αρχές έκαναν λόγο για βελτίωση των συνθηκών τις τελευταίες 24 ώρες τόσο στην ψύξη των αντιδραστήρων με τον ψεκασμό νερού από πυροσβεστικά οχήματα όσο και στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης των εσωτερικών συστημάτων ψύξης.

Ωστόσο, ο καπνός που αναδύεται από τους αντιδραστήρες δείχνει ότι η κατάσταση δεν έχει σταθεροποιηθεί, ενώ οι πληροφορίες αναφορικά με τα επίπεδα της ραδιενέργειας τόσο γύρω από το εργοστάσιο όσο και στις υπόλοιπες περιοχές δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Η κατάσταση των αντιδραστήρων
Η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί στους αντιδραστήρες 5 και 6, ενώ η Tokyo Electric Power ενημέρωσε ότι και οι αντιδραστήρες 1 και 2 έχουν πλέον σύνδεση με ηλεκτρικό ρεύμα.

Χθες η πίεση αυξήθηκε στον αντιδραστήρα 3, ωστόσο στη συνέχεια σταθεροποιήθηκε, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι τα αναλωμένα καύσιμα στον αντιδραστήρα 4 φαίνεται πως είναι πλέον βυθισμένα στο νερό.

Εξάλλου, αποτελεσματικές φαίνεται πως είναι οι προσπάθειες ψύξης των αντιδραστήρων με τον ψεκασμό νερού, καθώς η Tepco ανακοίνωσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στον αντιδραστήρα 3 μειώθηκαν στα 2.758 microsieverts το Σάββατο, έναντι 3.443 microsieverts προηγουμένως.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: