Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Πλανήτης Άρης: Οι αμμόλοφοι …μετακινούνται


Πλανήτης Άρης: Οι αμμόλοφοι …μετακινούνται


Οι τεράστιοι αμμόλοφοι που βρίσκονται στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη Άρη, δεν είναι στατικοί. Μεταβάλλονται σταδιακά με πολύ αργές κινήσεις, σύμφωνα με την εικόνα υψηλής ανάλυσης του τηλεσκοπίου, του MarsReconnaissananceOrbiter (MRO),όπως αναφέρεται στο AFP.
 Η κάμερα υψηλής ανάλυσης HIRISE (HighResolution ImagingScience Experiment) που βρίσκεται επάνω στοMRO μετέφερε εικόνες οι οποίες αναλύθηκαν στα πλανητικά εργαστήρια  του πανεπιστημίου της Αριζόνας και έδειξαν ότι οι αμμόλοφοι του Άρη κινούνται και δεν είναι ακίνητοι, όπως πίστευαν μέχρι τώρα.
« Παλαιότερα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι οι αμμόλοφοι αυτοί ήταν στατικοί και πως είχαν δημιουργηθεί  σε παλαιότερους χρόνους όταν στον Άρη επικρατούσαν ισχυρότατοι άνεμοι σε σύγκριση με τους σημερινούς. Η διαπίστωση που έγινε,  ότι υπάρχει μετακίνηση σε αυτούς, μας εκπλήσσει πραγματικά», είπε ο Candice Hansen, ο κύριος ερευνητής της ανακάλυψης αυτής.


 Σύμφωνα με τους αστρονόμους,  η μεταβολή της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη,  με την τήξη και το λιώσιμο των πάγων, δημιουργεί ισχυρές ριπές ανέμου που είναι πολύ πιο έντονες από αυτές που είχαν υπολογίσει.
Επιπρόσθετα το στρώμα πάγου που έχει επικαθήσει στους αμμόλοφους στην περίοδο τη άνοιξης  λιώνει, εξατμίζεται  και μεταβάλλεται σε αέρα.
«Αυτός ο αέρας είναι που μετακινεί τους αμμόλοφους του Άρη προκαλώντας  νέα αμμώδη οροπέδια, φαράγγια και χαώδης οπές», είπε ο Candice Hansen.
Οι επιστημονικές παρατηρήσεις έγιναν συνεχώς επί δύο   ‘αρειανά’  χρόνια, τα οποία αντιστοιχούν  με τέσσερα γήινα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: