Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Φρένο στο ΚΟΝΤΡΑ βάζει το ΕΣΡ

Φρένο στο ΚΟΝΤΡΑ βάζει το ΕΣΡ

Η ανεξάρτητη Αρχή αποφάσισε την επιβολή προστίμου 15.000 ευρώ στο τηλεοπτικό κανάλι «ΚΟΝΤΡΑ» (πρώην ΤΗΛΕΦΩΣ) έπειτα από καταγγελία πολίτη, διότι ο σταθμός ενώ δηλώνει «μη ενημερωτικός», προβάλλει δελτία ειδήσεων κι ενημερωτικές εκπομπές.
Σύμφωνα με το νόμο 3592/2007 στο άρθρο 5 παρ.13 μόνο μία φορά επιτρέπεται να γίνει η δήλωση σχετικά με το χαρακτήρα ενός σταθμού ως ενημερωτικού ή μη κι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει εκ των υστέρων. Το «ΚΟΝΤΡΑ», που σήμερα είναι ιδιοκτησίας Γ. Κουρή (75%) και Κ. Παπανικόλα (25%), είναι το πρώην «ΤΗΛΕΦΩΣ» και οι τότε ιδιοκτήτες του είχαν δηλώσει το σταθμό ως μη ενημερωτικό.
Στην απόφαση μειοψήφησαν ο αντιπρόεδρος Νέστωρ Κουράκης και ο Κ. Τσουράκης, οι οποίοι υποστήριζαν ότι μπορεί να αλλάξει χαρακτήρα, καθώς και ο πρόεδρος Ιωάννης Λασκαρίδης ο οποίος πρότεινε να δοθεί σύσταση.
Πρόστιμο 20.000 ευρώ επιβλήθηκε στον ΑΝΤ1 για συγκεκαλυμμένη διαφήμιση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων που μεταδόθηκε στις 18/6/2010.
Οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΝΕΤ και Alter τιμωρήθηκαν με 15.000 ευρώ το καθένα επειδή πρόβαλλαν διαφημίσεις παιδικών παιχνιδιών σε ώρα που δεν επιτρέπεται και συγκεκριμένα στις 10.20 το πρωί. Μειοψήφησαν ο πρόεδρος Ι. Λασκαρίδης και ο Κ. Τσουράκης που πρότειναν σύσταση. Να σημειωθεί ότι τα παιχνίδια που διαφημίζονταν δεν είχαν εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
Ο τηλεοπτικός σταθμός «Αιγαίο TV» (Σύρου) υποχρεούται να πληρώσει 15.000 ευρώ έπειτα από απόφαση της ανεξάρτητης Αρχής εξαιτίας υπέρβασης ορίου δικτύωσης και γιατί έστειλε άλλα στοιχεία απ' αυτά που του είχαν ζητηθεί από το ΕΣΡ. Μειοψήφησαν η Ιρις Αυδή, ο Κ. Τσουράκης και ο Κ. Αποστολάς που πρότειναν να γίνει μια απλή σύσταση στο κανάλι.
Τέλος, στους ραδιοσταθμούς «Real Fm» (Αττικής) και «Maximum Fm» (Εβρου) επιβλήθηκαν πρόστιμα 5.000 και 3.000 ευρώ αντίστοιχα. Στο μεν πρώτο επειδή στην εκπομπή του Γιώργου Τράγκα της στις 16/04/10 έγινε υποβάθμιση ποιότητας της ελληνικής γλώσσας και προσβολή αναφερομένων προσώπων, ενώ προηγήθηκε και καταγγελία του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών. Ο «Maximum Fm» τιμωρήθηκε για υπέρβαση του ορίου δικτύωσης· η Ιρις Αυδή πρότεινε σύσταση.
Οσον αφορά τον τρόπο κάλυψης των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της Κυριακής από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης διευκρίνισε πως θα ισχύσει ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα, ενώ έχει αναρτηθεί και μια σειρά από οδηγίες στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου www.esr.gr.
Επίσης επισήμανε πως επιτρέπεται η δημοσιοποίηση από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα των δημοσκοπήσεων κι εκτιμήσεων των αποτελεσμάτων (exit poll) την Κυριακή των εκλογών (07/11) μόλις κλείσουν οι κάλπες και σε περίπτωση που υπάρξει δεύτερος γύρος απαγορεύεται η δημοσιοποίησή τους από τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου και καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι την Κυριακή 14/11.

value="http://www.youtube.com/v/4FODMfnCYQs?fs=1&hl=el_GR">

Δεν υπάρχουν σχόλια: