Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Λύθηκε το μυστήριο με το "περίεργο" αντικείμενο που κατέγραψε το Hubble!

Λύθηκε το μυστήριο με το "περίεργο" αντικείμενο που κατέγραψε το Hubble!

Μπορεί η εικόνα που βλέπτε (κλικ για μεγέθυνση) να σας μοιάζει απλώς με... μπλε σκόνη, αλλά για τη NASA αποτελεί μία σημαντική πρωτιά! Το Hubble είχε εντοπίσει το αντικείμενο στις 29 Ιανουαρίου 2010 και μέχρι τον Μάιο το παρακολουθούσε και το φωτογράφιζε, βλέποντας ένα σώμα σε σχήμα «Χ» στην άκρη του μακρόστενου σύννεφου, το οποίο έμοιαζε με ουρά κομήτη. Το pyles.tv σας είχε ενημερώσει τότε για την "περίεργη" καταγραφή και την πιθανή σχέση του αντικειμένου με την εξαφάνιση των... δεινοσαύρων (διαβάστε το "Τι ήταν τελικά το "περίεργο" αντικείμενο που κατέγραψε το Hubble;").

Περίπου εννέα μήνες μετά, η NASA ανακοίνωσε πως μάλλον έλυσε το μυστήριο! Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων της, στην εικόνα που φωτογράφισε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, απεικονίζεται ένα μακρόστενο σύννεφο σκόνης, το οποίο προέρχεται πιθανότατα από μια πρωτοφανή σύγκρουση ανάμεσα σε αστεροειδείς.

Αυτό που παραξενεύει τους επιστήμονες είναι ότι το σύννεφο από τα "συντρίμμια" της εικόνας (Credit: NASA, ESA, and D. Jewitt- UCLA) παραμένει σχετικά συμπαγές. «Περιμέναμε ότι το πεδίο των συντριμμιών θα επεκτεινόταν με δραματική ταχύτητα, σαν θραύσματα που πετάγονται από μια χειροβομβίδα. Στην πραγματικότητα όμως συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Διαπιστώσαμε ότι το αντικείμενο διογκώνεται πολύ αργά», εξήγησε ο Ντέιβιντ Τζούιτ, αστρονόμος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις και επικεφαλής της μελέτης. 

Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι πρόκειται για τα απομεινάρια της σύγκρουσης ανάμεσα σε έναν μικρό και έναν μεγάλο αστεροειδή, η οποία υπολογίζεται ότι πρέπει να συνέβη το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο του 2009. Το αντικείμενο P/2010 A2, όπως ονομάστηκε, εντοπίστηκε στη ζώνη των αστεροειδών, μια δεξαμενή εκατομμυρίων διαστημικών βράχων ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία και έχει διάμετρο 120 μέτρων.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Τζούιτ, το P/2010 A2 είναι πιθανότατα ό,τι απέμεινε από έναν αστεροειδή μεσαίου μεγέθους όταν χτυπήθηκε από έναν μικρότερο διαστημικό βράχο, διαμέτρου 3 έως 4,5 μέτρων. Η πρόσκρουση υπολογίζεται ότι συνέβη με ταχύτητα γύρω στα 17.500 χιλιόμετρα την ώρα και απελευθέρωσε την ενέργεια ενός μικρού ατομικού όπλου. Η ηλιακή ακτινοβολία και ο ηλιακός άνεμος, άρχισαν στη συνέχεια να σπρώχνουν τη σκόνη της σύγκρουσης και σχημάτισαν έτσι μια ουρά παρόμοια με την ουρά ενός κομήτη.


Οι επιστήμονες ελπίζουν τώρα πως η μελέτη των συντριμμιών θα τους βοηθήσει να καταλάβουν από πού προέρχεται η σκόνη του Ηλιακού Συστήματος.
ΠΗΓΗ  ((http://apocalypsejohn.blogspot.com/2010/10/hubble.html))

Δεν υπάρχουν σχόλια: