Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Έκρηξη διαστημικού ηφαιστείου στον γαλαξία Μ87


Έκρηξη διαστημικού ηφαιστείου στον γαλαξία Μ87

http://img.protothema.gr/02DFFF033577A04AC3723207375EE088.jpg
Οι ηφαιστειακές εκρήξεις μπορούν να σπείρουν την καταστροφή στον πλανήτη μας αλλά και στο διάστημα, όπως απεικονίζεται σε μία καινούρια φωτογραφία του γαλαξία "Μ87". Η μαύρη τρύπα στο κέντρο του εν λόγω γαλαξία εκπέμπει διαρκώς ενεργειακά σωματίδια και αέρια σε τεράστιες ποσότητες. Το φαινόμενο το οποίο ονομάστηκε "διαστημικό υπερ-ηφαίστειο" από επιστήμονες, αποτρέπει την ανάπτυξη εκατομμυρίων νέων αστέρων και ουράνιων σωμάτων.

Η καινούρια αυτή φωτογραφία απεικονίζει τα σύννεφα αερίων σε μπλε χρώμα και τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα με κόκκινο. Υπό κανονικές συνθήκες τα θερμά αέρια θα συνέκλιναν προς το κέντρο του γαλαξία και εν τέλει θα μετατρέπονταν σε συμπαγή σώματα τα οποία θα ανέφλεγαν τη γέννηση καινούριων αστέρων.

Στο γαλαξία "Μ87", όμως, ο οποίος βρίσκεται περίπου 50 εκατομμύρια έτη φωτός μακρυά, οι εκκρίσεις ενεργειακών σωματιδίων από την μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία δεν επιτρέπουν τη δημιουργία τέτοιων κοσμογονιών. Τα ενεργειακά ρεύματα αυτά επηρεάζουν τα κρύα αέρια κοντά στο κέντρο του γαλαξία κινούμενα με υπερηχητικές ταχύτητες, προκαλώντας έτσι ωστικά κύματα στην ατμόσφαιρα του γαλαξία. Όλα αυτά τα επηρεασμένα αέρια θα μπορούσαν να μετατραπούν σε εκατοντάδες εκατομμυρίων νέων αστέρων εάν το κοσμικό αυτό ηφαίστειο δεν τους έκλεβε την ευκαιρία.

Τελικά, σε γενικότερη εικόνα, οι τρομακτικές στιγμές που επηρέασαν ολόκληρο τον πλανήτη μας με την πρόσφατη έκρηξη του Ισλανδικού ηφαιστείου "Eyjafjallajokull", δεν μπορούν να συγκριθούν με την άλλοτε κοσμογονική και άλλοτε καταστροφική, απόλυτη δύναμη του σύμπαντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: