Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Mία εξήγηση για το μυστήριο των σφαιρικών κεραυνών

 Οι κεραυνοί μπορούν να διεγείρουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο,δημιουργώντας του την ψευδαίσθηση ότι βλέπει φωτεινές μπάλες σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη δύο αυστριακών ψυχιάτρων που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Physics Letters A.Αυτό, σύμφωνα με την άποψη τους μπορεί να εξηγήσει τις αναφορές που εμφανίζονται αιώνες τώρα για σφαιρικούς κεραυνούς,ένα φαινόμενο που αδυνατεί ακόμη να κατανοήσει ή να αναπαράγει η επιστημονική έρευνα.

"Δεν ισχυριζόμαστε ότι ανακαλύψαμε τη λύση στο μυστήριο των σφαιρικών κεραυνών" δηλώνει ο Αλεξάντερ Κέντλ,άπο το Πανεπιστήμιο της Ίνσμπρούκ στην Αυστρία."Είναι όμως μια βάσιμη υπόθεση".
Οι κεραυνοί συνήθως πέφτουν κατά συστάδες,και σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις 20 εώς 60 κάθε φορά,με χρονική διαφορά μεταξύ τους εώς 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου,και συνολική διάρκεια αρκετά δευτερόλεπτα.Σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις,όπως ανακάλυψε η ομάδα του Κέντλ,δημιουργούνται μαγνητικά πεδία,παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στην ιατρική για την διέγερση του ανθρώπινου εγκεφάλου,για την θεραπεία νευρολογικών και ψυχιατρικών συμπτωμάτων.
Κατά την διάρκεια  τέτοιων θεραπειών,αρκετοί ασθενείς έχουν αναφέρει ότι είδαν φωτεινές σφαίρες ,ένα φαινόμενο που ονομάζεται φωτοψίες(phosphenes).Όπως λοιπόν ανακάλυψε ο ο Κέντλ και η ομάδα του,οι ταχύτατες συστάδες κεραυνών μπορούν να δημιουργήσουν  παρόμοια φαινόμενα σε κάποιο άτομο,αρκεί να βρίσκεται σε απόσταση εώς και 200 μέτρα από αυτές.

Ωστόσο ο Τόμας Κάμερ,από το Πανεπιστήμιο της Ουλμ στη Γερμανία,έχει κάποιες αντιρρήσεις.Το φαινόμενο της φωταψίας όπως λέει,έχει στιγμιαία διάρκεια,ενώ οι αναφορές για σφαιρικούς κεραυνούς και φωτεινές σφαίρες,έχουν διάρκεια αρκετών δευτερολέπτων,και οι αυτόπτεις  τις βλέπουν να κινούνται και να ταξιδεύουν στον χώρο.

Οι επιστήμονες  προσπαθούν δεκάδες χρόνια να εξηγήσουν το φαινόμενο αυτό,άλλα υπάρχουν πολλές διαφορετικές παραλλαγέςτου,ώστε να μοιάζει να μην μπορούν να ενταχθούν όλες στο ίδιο πλαίσιο.
Να θυμίσουμε ότι συχνές μαρτυρίες για τέτοιες φωτεινές σφαίρες  προέρχονται από την περιοχή του δικού μας Ολύμπου...





ΠΗΓΗ((  http://visaltis.blogspot.com/2010/07/m.html  ))


Δεν υπάρχουν σχόλια: