Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Πρόθυμο για συζητήσεις με την ΕΕ το Ιράν

Πρόθυμο για συζητήσεις με την ΕΕ το Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε την Κυριακή ότι το Ιράνπερισσότερες πληροφορίες εξέφρασε την προθυμία να έχει συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πυρηνικό του πρόγραμμα αμέσως μετά το τέλος του μήνα του Ραμαζανίου, δηλαδή στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Μιλώντας πριν την προγραμματισμένη συνάντηση για γεύμα με τους υπουργούς Εξωτερικών του Ιράν Μανουσέρ Μοτακί και της Βραζιλίας Σέλσο Αμορίν, ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα προσπαθεί να αναβιώσει τις διεθνείς διαπραγματεύσεις το ταχύτερο δυνατόν.
Η Δύση εκφράζει φόβους ότι το Ιράν διαθέτει ένα συγκαλυμμένο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου για να αναπτύξει τη δυνατότητα παραγωγής πυρηνικών όπλων, ωστόσο η Τεχεράνη διαψεύδει τον ισχυρισμό τονίζοντας ότι χρησιμοποιεί εμπλουτισμένο ουράνιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Μάλιστα, η Κάθριν Αστον, υπεύθυνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις διεθνείς σχέσεις, έστειλε τον προηγούμενο μήνα επιστολή στον Σαϊντ Τζαλίλι, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων του Ιράν για τα πυρηνικά, για επανάληψη των διαπραγματεύσεων.
«Ο κ. Μοτακί μας διαβεβαίωσε ότι είναι υπέρ μιας συνάντησης αμέσως μετά το Ραμαζάνι. Προφανώς όλα εξαρτώνται ότι τη ροή των εξελίξεων αλλά κατ' αρχήν κανείς δεν είναι αντίθετος σε μια συνάντηση», τόνισε ο Νταβούτογλου.
Επίσης, οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών-Νταβούτογλου, Μοτακί και Αμορίν- δήλωσαν ότι συνεχίζουν να πιστεύουν και να στηρίζουν τη συμφωνία που υπεγράφη το Μάιο, για την ανταλλαγή πυρηνικών υλικών ανάμεσα στις τρεις χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: