Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Εγκλημα χωρίς τιμωρία ((ΤΑ ΒΛΗΜΑΤΑ ΕΚΤΟΞΕΥΟΥΝ --ΒΛΗΜΑΤΑ--))

Εγκλημα χωρίς τιμωρία

ΤΟ 2004 ο αμερικανικός στρατός βομβάρδιζε επί οκτώ μήνες ανηλεώς την πόλη του Ιράκ Φαλούτζα, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Βαγδάτη.
Εξι χρόνια μετά ο απολογισμός είναι τραγικός, κυρίως για τα παιδιά, και επιβεβαιώνει ότι η αγριότητα εκείνης της επίθεσης αγγίζει τα όρια των εγκλημάτων πολέμου.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ αποκαλύπτουν ότι στον βομβαρδισμό εκείνον οι Αμερικανοί είχαν χρησιμοποιήσει επικίνδυνες ουσίες, τα κατάλοιπα των οποίων θερίζουν ζωές μέχρι και σήμερα. Λίγους μήνες μετά την επίθεση στην πόλη, οι γιατροί παρατήρησαν αλματώδη αύξηση στη βρεφική θνησιμότητα, προβληματικές γέννες και αύξηση των καρκινοπαθειών. Οι αριθμοί των πορισμάτων μιας πανεπιστημιακής έρευνας προκαλούν ανατριχίλα: οι μορφές καρκίνου τετραπλασιάστηκαν και στα παιδιά δωδεκαπλασιάστηκαν. Τα κρούσματα λευχαιμίας αυξήθηκαν 38 φορές. Η παιδική θνησιμότητα αυξήθηκε τέσσερις φορές απ' ό,τι στην Ιορδανία και οκτώ φορές απ' ό,τι στο Κουβέιτ, που είναι γειτονικές χώρες.
ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ με τρόμο οι επιστήμονες ότι οι μορφές του καρκίνου στη Φαλούτζα μοιάζουν με εκείνες που παρατηρήθηκαν στη Χιροσίμα. Εξήντα πέντε χρόνια μετά τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας, μια άλλη μικρή Χιροσίμα, αυτή τη φορά στο Ιράκ, έρχεται στην επιφάνεια. Με τα χρόνια, ο εγκληματικός αυτός πόλεμος του Τζορτζ Μπους τζούνιορ τείνει να ξεχαστεί. Η Ιστορία, όμως, δεν ξεχνάει.
ΜΕ ΤΗΝ επίθεση των Αμερικανών και των Αγγλων ούτε η δημοκρατία ούτε η ηρεμία αποκαταστάθηκαν στο πολύπαθο Ιράκ, όπως ισχυρίζονταν οι εισβολείς. Οι πολίτες της χώρας αυτής ζουν μέσα στην ανασφάλεια, οι απώλειες ζωών είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και το βιοτικό επίπεδο έχει χειροτερέψει. Τώρα έρχονται στο φως και άλλες αγριότητες που έχουν αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια τους στη μαρτυρική πόλη της Φαλούτζα. Και μάλιστα πάνω στο σώμα των παιδιών της, που άλλα πεθαίνουν την ώρα που γεννιούνται και άλλα γεννιούνται με γενετικές δυσπλασίες και καρκίνους και η ζωή τους θα είναι μαρτυρική και σύντομη.
ΚΑΙ ΟΜΩΣ, με αυτά τα εγκλήματα οι διεθνείς οργανισμοί δεν θα ασχοληθούν καν. Δεν θα εκδώσουν ούτε μία καταδικαστική ανακοίνωση, έστω εκ των υστέρων. Τώρα που έρχεται η επιβεβαίωση, με τον τραγικότερο τρόπο, όσων καταγγέλλονταν τότε για τη χρήση επικίνδυνων ουσιών κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Φυσικά, δεν πρόκειται να συγκροτηθεί κανένα ειδικό διεθνές δικαστήριο για να κληθούν να λογοδοτήσουν οι φυσικοί και οι ηθικοί αυτουργοί αυτών των εγκλημάτων.
ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ κοινότητα επικρατούν δύο μέτρα και δύο σταθμά και πάνω απ' όλα ο νόμος του ισχυρού. Ομως, σήμερα ισχυρός του πλανήτη δεν είναι ο εγκληματίας πολέμου Τζορτζ Μπους. Ισχυρός είναι ο Μπαράκ Ομπάμα, του οποίου ο λόγος τόσο συγκίνησε και τόσες ελπίδες γέννησε. Τα νέα από τη Φαλούτζα τα έμαθε; Ή μήπως δεν θέλει να τα ξέρει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: