Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Μετατοπίστηκε ο άξονας της γης από το σεισμό στη Χιλή;


Μετατοπίστηκε ο άξονας της γης από το σεισμό στη Χιλή;


 Επιστήμονας της ΝΑΣΑ προειδοποιεί ότι ο καταστροφικός σεισμός των 8.9 ρίχτερ στην Χιλή πριν από τέσσερις μέρες με τα 700 θύματα, μπορεί να μετατόπισε τον άξονα της γης. Αποτέλεσμα αυτής της δράσης ήταν η σμίκρυνση της ημέρας.
  Η ισχυρή δόνηση του σεισμού έχει την δυνατότητα να μετατοπίζει μεγάλες μάζες βράχων στο εσωτερικό και το εξωτερικό της γης, προκαλώντας την ανακατανομή του βάρους στον πλανήτη. 
  Ως συνέπεια, η περιστροφή της γης μεταβάλλεται, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Richard Gross, γεωφυσικός της ΝΑΣΑ, από την Πασαδένα της Καλιφόρνια. "Η διάρκεια της ημέρας έγινε μικρότερη κατά 1.26 χιλιοστά του δευτερολέπτου, γεγονός που σημαίνει ότι ο άξονας της γης μετατοπίστηκε κατά οκτώ εκατοστά."
 Αν και οι αλλαγές αυτές είναι δύσκολο να εντοπιστούν με φυσικό τρόπο, ωστόσο μπορούν να υπολογιστούν  με την βοήθεια τρισδιάστατ��ν μοντέλων σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.
"Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο", καθησυχάζουν οι επιστήμονες.
  Αντίθετα, ο Αντρέας Ριέτμπροκ καθηγητής Επιστημών της Γης στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ στην Αγγλία, δήλωσε πως οι αλλαγές μπορεί να παρατηρηθούν σε νησιά.  Ένα από αυτά τα νησιά είναι η Σάντα Μαρία κοντά στην ακτή της Χιλής, το οποίο μπορεί να ανασηκώθηκε δύο επιπλέον μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.
  Οι ειδικοί πάντως καθησυχάζουν πως δεν πρόκειται για κάτι μη αναμενόμενο. Το 2004 ο σεισμός των 9.1 ρίχτερ στη Σουμάτρα, προερχόμενος από τον Ινδικό ωκεανό δημιούργησε ένα τσουνάμι, το οποίο με την σειρά του μίκρυνε την διάρκεια της ημέρας κατά 6.8 χιλιοστά του δευτερολέπτου, ενώ ο άξονας της γης μετατοπίστηκε κατά 6.5 περίπου εκατοστά.
  Από την άλλη πλευρά, τα γεγονότα αυτά ενισχύουν την φοβία εκείνων που θέλουν το τέλος του κόσμου να πλησιάζει το 2012, εξαιτίας της μετατόπισης του άξονα της γης, της αυξανόμενης θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας και της πιθανής σύγκρουσης με αστεροειδή. Σε όλα αυτά προστίθεται το ενδεχόμενο μια ηλιακής καταιγίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: