Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Αστροναύτες σε αστεροειδή σχεδιάζει να στείλει η NASA

Αστροναύτες σε αστεροειδή σχεδιάζει να στείλει η NASA

«Απόβαση» σε αστεροειδή σχεδιάζει να κάνει η NASA στο απώτερο μέλλον και για το λόγο αυτό προετοιμάζει αστροναύτες στις εγκαταστάσεις της στο Χιούστον για το ριψοκίνδυνο εγχείρημα.
Η επανδρωμένη αποστολή σε ένα μικρό αστεροειδή δεν θα γίνει με σκοπό την καταστροφή του, όπως στην ταινία «Αρμαγεδδών», επειδή το συγκεκριμένο ουράνιο σώμα αποτελεί δυνητικό κίνδυνο για τη Γη.
Αντιθέτως το σχέδιο είναι, αφού επιλεγεί πρώτα ο «στόχος», δηλαδή ο κατάλληλος αστεροειδής, αυτός να παγιδευτεί με τη βοήθεια κάποιου διαστημοπλοίου σε ελεγχόμενη τροχιά γύρω από το φεγγάρι και στη συνέχεια να προσεδαφιστούν στην επιφάνειά του αστροναύτες με σκοπό να μελετήσουν τη σύστασή του.
Έτσι, όπως λέει ο Σταν Λοβ, ένας από τους αστροναύτες που μετέχει στην προετοιμασία για την αποστολή, «δοκιμάζουμε διάφορες τεχνικές και εργαλεία που μπορεί να μας χρησιμεύσουν όταν προσεδαφιστούμε στην επιφάνειά του».
Τα εργαλεία αυτά θα «μας χρησιμεύσουν για να λάβουμε δείγματα και να τα φέρουμε πίσω στη Γη ώστε να μελετήσουμε τη χημική και γεωλογική τους σύσταση». Ο Λοβ μαζί και ο συνάδελφός του Στηβ Μπόουεν έχουν στο ενεργητικό τους περισσότερες από 62 ώρες διαστημικού περιπάτου.
Τις προηγούμενες μέρες, στο Διαστημικό Κέντρο Johnson, οι δύο αστροναύτες σε μία ειδική πισίνα βάθους 15 μέτρων. Μέσα στο νερό και φορώντας τις στολές τους, προσομοίωναν το πώς θα κινούνται πάνω στην επιφάνεια του αστεροειδούς, βγαίνοντας από το διαστημόπλοιο, σε ένα περιβάλλον δηλαδή χωρίς καθόλου βαρύτητα.
Η λήψη δειγμάτων από αστεροειδείς θα φανεί χρήσιμη επειδή θα δώσει την ευκαιρία στους ειδικούς να μελετήσουν για πρώτη φορά και από πρώτο χέρι το πώς δημιουργήθηκαν αυτά τα ουράνια σώματα.
Οι αστεροειδείς που μεγάλος όγκος τους βρίσκονται σε τροχιές πολύ πίσω από τον Άρη, θεωρούνται απομεινάρια από την εποχή δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος.
Επιπλέον όμως, επειδή μεταφέρουν νερό και πολύτιμα μέταλλα, μελλοντικά, όλο και περισσότεροι ειδικοί, σκέφτονται τρόπους για την εξόρυξη αυτού του ορυκτού πλούτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: