Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Ο Αστεροειδής (Trojan 2010 TK7) Παγιδευμένος σε τροχιά με τη Γη (VIDEO)

 Ο Αστεροειδής (Trojan 2010 TK7) Παγιδευμένος σε τροχιά με τη Γη (VIDEO)

Μια ομάδα Καναδών επιστημόνων έχει ανακαλύψει έναν αστεροειδή που έχει πιαστεί σε μια συγχρονισμένη τροχιά με τη Γη,(μπρος-πίσω σε σχέση με τον πλανήτη μας), καθώς και οι δύο γυρνούν γύρω από τον Ήλιο

Το αντικείμενο, το οποίο προς το παρόν έχει βαπτιστεί TK7 2010, είναι ένας «Trojan» αστεροειδής , με την έννοια ότι πραγματοποιήθηκε σε μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα σε μια βαρυτική έλξη από τον Ήλιο και από την βαρύτητα από τη Γη.

Είναι από καιρό γνωστό ότι ο Δίας, ο Ποσειδώνας και ο Άρης έχουν Trojans στην τροχιά τους, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που κάποιος έχει βρεθεί σε τροχιά με τον πλανήτη μας.

Ο Paul Wiegert ένας καθηγητής της φυσικής και της αστρονομίας από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο και συγγραφέας της μελέτης, που δημοσιεύθηκε online στο περιοδικό Nature,είπε ότι:  
"Η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο σε ένα κύκλο, και τα αστεροειδή κινούνται μπροστά της, πιο κοντά και πιο μακριά, καθώς περιφέρεται".  

Ο TK7 είναι περίπου 90 μοίρες από τη Γη αυτή τη στιγμή, και η απόστασή του κυμαίνεται από 49,7 εκατομμύρια μίλια έως 12,4 εκατομμύρια μίλια. Τα χαρακτηριστικά και η σύνθεση της επιφάνειας του TK7 είναι ασαφής, αν και πιστεύεται ότι είναι αρκετές εκατοντάδες μέτρα σε διάμετρο

Επειδή συνήθως παραμένει στην προσήλια πλευρά της Γης,ήταν δύσκολο να ανιχνευθεί μέχρι τώρα. Οι Αστεροειδείς Trojan συνήθως κατοικούν στις πλευρές της ημέρας του πλανήτη τους, και η ύπαρξή τους υποδηλώνει ότι υπάρχουν πιθανώς και άλλοι.

"Είναι πολύ δύσκολο να ερευνήσουμε μία ολόκληρη περιοχή που θα μπορούσε να περιέχει αυτά τα αντικείμενα», δήλωσε ο Timothy Spahr, διευθυντής της NASA που χρηματοδοτούνται από το Αστροφυσικό Εργαστήριο Minor Planet στο Σμιθσόνιαν. "Έτσι, όταν θα βρούμε ένα αντικείμενο, είναι πιθανό ότι δεν έχουμε βρει το μοναδικό."

Αυτοί οι αστεροειδείς βρίσκονται σε περιοχές που ονομάζονται Lagrange τριγωνικά σημεία, όπου η βαρυτική έλξη από τον πλανήτη υποδοχής και το αστέρι - σε αυτή την περίπτωση, τη Γη και τον Ήλιο - ισορροπούν. Αυτό το Trojan βρέθηκε στο L4, το οποίο είναι 60 βαθμούς μπροστά από τη Γη.

Ο Mike Brown, ένας πλανητικός αστρονόμος στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, είπε την ανακάλυψη αυτή "μεγάλη τεχνικό επίτευγμα", αλλά είπε ακόμα ότι θα είναι δύσκολο να καταλάβουμε από που ήρθε αυτός ο αστεροειδής από και τις επιπτώσεις που έχει για την καλύτερη κατανόηση της Γης και του ηλιακού συστήματος.

Το Trojan θα μπορούσε να είναι ένα κομμάτι που έχει απομείνει από το συμβάν που προκάλεσε το σχηματισμό του φεγγαριού,και η επικρατούσα θεωρία είναι ότι η Σελήνη σχηματίστηκε όταν την χτύπησε ένας πλανήτης στο μέγεθος τη Γης, διασκορπίζοντας την ύλη προς τα έξω.

Οι πρώτοι αστεροειδείς Trojan ανακαλύφθηκαν γύρω από τον Δία, και πήραν τα όνομά τους από την Αρχαία Ελληνική και τους Ήρωες της: 588 Αχιλλέας, 659 Νέστορας, 911 και 1143 Αγαμέμνων Οδυσσέας.( είναι παραδείγματα).

Οι συγκεκριμένοι αστεροειδείς είναι από τους ασφαλέστερους αστεροειδείς με τροχιά γύρω από τη Γη, και δεν είναι επικίνδυνοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: