Δηλητηριο στο πιατο μας! Η νεα ερευνα που εκθετει τη Monsanto.
Μία νέα έρευνα που έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας αποκαλύπτει πως το πιο διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο παραγωγής και επινόησης της περίφημης εταιρείας βιοτεχνολογίας Monsanto, αλλά και κατ’ επέκταση ο γενετικά τροποποιημένος αραβόσιτος που έχει αναπτυχθεί και καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο που είναι ανθεκτικός σε αυτό το ζιζανιοκτόνο (πάλι επινόησης της Monsanto) συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης όγκων, φθορών σε ζωτικά όργανα και πρόωρο θάνατο.
Η μελέτη διενεργήθηκε από ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Caen, στη Γαλλία και δημοσιεύτηκε στο Food and Chemical Toxicology. Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που εξετάζει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ζιζανιοκτόνου Roundup ή του ΝΚ 603, του γενετικά τροποποιημένου αραβόσιτου που είναι ανθεκτικό στο παραπάνω ζιζανιοκτόνο και την πατέντα του οποίου κατέχει η Monsanto.
Αν αναρωτιέστε, τι μας νοιάζει αυτό, σκεφτείτε ενδεικτικά πως το παραπάνω ζιζανιοκτόνο χρησιμοποιείται στην αγροτική παραγωγή όλου του κόσμου και ακόμα χειρότερα, μπορεί να μην καταναλώνουμε άμεσα τον γενετικά τροποποιημένο αραβόσιτο, αλλά χρησιμοποιείται κατά κόρον στις ζωοτροφές, χωρίς μάλιστα να απαιτείται κάποια επισήμανση στα κρέατα και τα παράγωγα που καταναλώνουμε
. Το 70% των επεξεργασμένων τροφών δε, που αγοράζουμε από το super market, περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά, χωρίς κάτι τέτοιο να αναφέρεται στη συσκευασία. Άρα, ο αραβόσιτος αυτός περιέχεται σε τσιπς, δημητριακά, μαγειρικό λάδι, μέχρι και αλκοόλ κι εμείς δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να το γνωρίζουμε. Το 85% της παραγωγής του δε, γίνεται στις ΗΠΑ.
Το πείραμα
Οι ερευνητές έφτιαξαν 10 ομάδες ποντικιών στις οποίες έδιναν τροφή που περιείχε διάφορες αναλογίες αραβόσιτου και του γενετικά τροποποιημένου αραβόσιτου που είναι ανθεκτικός στο Roundup, το ζιζανιοκτόνο. Σε τρεις από αυτές τις ομάδες έδωσαν τροφή που περιείχε τον γενετικά τροποποιημένο αραβόσιτο σε ποσοστά 11, 22 και 33%. Σε άλλες τρεις, δόθηκε νερό που περιείχε διάφορες ποσότητες του ζιζανιοκτόνου. Στις επόμενες τρεις ομάδες, δόθηκε τροφή που περιείχε ίσες ποσότητες αραβόσιτου, τροποποιημένου και μη. Και σε μία από τις ομάδες, δόθηκε τροφή που απαρτιζόταν μόνο από κανονικό αραβόσιτο, ώστε η ομάδα των ερευνητών να έχει μέγεθος σύγκρισης.
Μέσα στα δύο χρόνια που διήρκεσε αυτό το πείραμα, το αποτέλεσμα ήταν τα ποντίκια που λάμβαναν για τροφή τον γενετικά τροποποιημένο αραβόσιτο που είναι ανθεκτικός στο ζιζανιοκτόνο, ή έπιναν το νερό που το περιείχε, πέθαιναν πολύ νωρίτερα από τα ποντίκια που λάμβαναν συμβατική τροφή. Αν θέλουμε μάλιστα να το μεταφράσουμε αυτό σε αριθμούς, το 50% των αρσενικών και το 70% των θηλυκών ποντικιών που ανήκαν στις ομάδες που διατηρούσαν την παραπάνω δίαιτα, πέθαναν πρόωρα. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην ομάδα που είχε κανονική διατροφή ήταν 30 και 20%.
Το πιο αξιοσημείωτο και τρομακτικό είναι πως ο γενετικά τροποποιημένος αραβόσιτος NK603 που έχει φτιαχτεί για να είναι ανθεκτικός στο Roundup, έχει σχεδόν την ίδια επίδραση στον οργανισμό με το ίδιο το ζιζανιοκτόνο.
Θα αναρωτηθεί κάποιος, «μα πώς πήραν έγκριση από τις αρχές αυτά τα προϊόντα»; Οι εγκρίσεις που δόθηκαν από τουςφορείς ελέγχου τροφίμων σε καλλιέργειες γενετικά τροποποιημένων καρπών όπως ο NK603, δόθηκαν μετά από δοκιμές σε ζώα που είχαν διάρκεια 3ων μηνών. Η παραπάνω έρευνα όμως, δείχνει πως η ανάπτυξη όγκων και οι επιδράσεις στη λειτουργία οργάνων όπως το συκώτι και το πάγκρεας στα ποντίκια, συνέβησαν μετά από τους 4 μήνες λήψης της συγκεκριμένης τροφής.
Τι είναι η Monsanto;
Η Monsanto είναι μία από τις πλέον δραστηριοποιημένες εταιρείες παγκοσμίως στον χώρο της βιοτεχνολογίας και ίσως η πιο αμφισβητούμενη εταιρεία στον χώρο της διαχείρισης της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής. Δημιουργήθηκε το 1901 ως η πρώτη εταιρεία παραγωγής ζαχαρίνης, του γλυκαντικού που θα προσφερόταν στην αγορά στο 1/6 της τιμής της ζάχαρης. Κύριος προμηθευτής της Coca Cola, μέσα στα χρόνια η Mosanto έστησε ένα τεράστιο «εργαστήριο» χημικών της αγροτικής παραγωγής, εργαστήριο που διοχέτευε στην αγορά μία μακρά σειρά από λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα που υποσχόταν να κάνει τις καλλιέργειες των αγροτών καλύτερες, ασφαλέστερες, γρηγορότερες, πιοπροσοδοφόρες και λιγότερο ευαίσθητες στις μεταβολές του καιρού και τις επιταγές της φύσης. Με την εισαγωγή των ζιζανιοκτόνων στην αγορά και την επικράτηση, αλλά και εξέλιξη του Roundup, η Monsanto παράλληλα ξεκίνησε εδώ και πάρα πολλά χρόνια να εισάγει την ιδέα των γενετικά τροποποιημένων σπόρων και καλλιεργειών.
Το σκεπτικό πολλών βιοτεχνολόγων, αλλά και της συγκεκριμένης εταιρείας, ήταν πως δεν αρκούσαν τα ζιζανιοκτόνα για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη και γρηγορότερη γεωργική παραγωγή, αλλά με την βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σπόροι, γενετικά τροποποιημένοι που είχαν όλες εκείνες τις ιδιότητες που θα επέτρεπαν την καλλιέργεια χωρίς το επιπλέον κόστος των ζιζανιοκτόνων και των λιπασμάτων. Σε μία κίνηση αποδοχής των παραπάνω, επισήμαιναν και συνεχίζουν να επισημαίνουν πως οι γενετικά τροποποιημένοι σπόροι είναι και η μόνη απάντηση στην αντιμετώπιση της πείνας στον κόσμο.
Κάτι τέτοιο ευαγγελίζεται κατά ένα μέρος και το ίδρυμα Melinda and Bill Gates και έχει ως υπεύθυνο αγροτικής ανάπτυξης τονSam Dryden, πρώην στέλεχος της Monsanto και CEO άλλης μίας εταιρείας που θεωρείται από τις μεγαλύτερες που ασχολούνται με την παραγωγή γενετικά τροποποιημένων σπόρων, την Dow AgroSciences. Με την μεσολάβηση του ιδρύματος Melinda and Bill Gates, αλλά και την χρηματοδότησή του στις νέες τεχνολογίες, υιοθετείται από όλο και περισσότερες χώρες του τρίτου κόσμου, η χρήση γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών αλλά και τροφών.
Περίπου το 2000 ο τότε CEO της Monsanto, Robb Fraley έλεγε πως «η τεχνολογία πίσω από τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα βρίσκεται στο στάδιο που ήταν τα ηλεκτρονικά με το τρανσίστορ». Η πορεία από τη δήλωση αυτή κι έπειτα, παρακολουθώντας εταιρείες όπως η Aventis, η Syngenta και η ίδια η Monsanto, 12 χρόνια μετά, μας δείχνει ότι, μπορεί και η βιοτεχνολογία να έχει φτάσει στο στάδιο των ολοένα και μικρότερων υπολογιστών και να έχει αλλάξει τη ζωή μας άρδην με τις τροφές που αγοράζουμε, αλλά όπως έδειξε η παραπάνω έρευνα, αυτή η επιστημονική εξέλιξη δεν έρχεται χωρίς συνέπειες. Το αντίθετο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου