Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Το κρατικό χρέος ως παγκόσμιο φαινόμενο!


Το κρατικό χρέος ως παγκόσμιο φαινόμενο!

  • «Κανείς δεν έχει ξαναδεί μία παρόμοια κατάσταση με τη σημερινή, δεν υπάρχει “οδηγός” αντιμετώπισης αυτής της κρίσης»
Βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια της παγκόσμιας κρίσης κρατικού χρέους, σημειώνει η Deutsche Bank σε νέα έκθεση του τμήματος της αγοράς σταθερού εισοδήματος, και τονίζει πως ο ρόλος του EFSF και της ΕΚΤ στην επίλυση του ελληνικού θέματος σήμερα, είναι SOS.
Όπως εδώ και καιρό είχε προειδοποιήσει ο διεθνής οίκος, δεν υπάρχουν και πολλά που μπορούν να γίνουν εκτός από το υπερβολικό τύπωμα νέου χρήματος, για να λυθεί η ισχυρή και συνεχιζόμενη κρίση κρατικού χρέους. Το τύπωμα νέου χρήματος, όπως είχε στο παρελθόν επισημάνει η D.B, μπορεί να καταλήξει να είναι η μοναδική επιλογή για τον δυτικό κόσμο λόγω του τεράστιου βουνού του χρέους πολλών χωρών. Όπως επισημαίνει,ποτέ ξανά στην οικονομική ιστορία δεν υπήρξαν τόσες πολλές χώρες που να έχουν τόσο υψηλό κρατικό χρέος, τονίζοντας πως πάρα πολλές χώρες στο παρελθόν κήρυξαν default έχοντας πολύ χαμηλότερα επίπεδα χρέους.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η σημερινή κατάσταση είναι τόσο μοναδική που τελικά δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά ότι χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία καθώς και άλλες… φαινομενικά «ασφαλείς» χώρες, θα αποφύγουν να πέσουν στα δίχτυα της κρίσης χρέους. Κανείς δεν έχει ξαναδεί μία παρόμοια κατάσταση με τη σημερινή, δεν υπάρχει «οδηγός» αντιμετώπισης αυτής της κρίσης, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως σοβαρότατα προβλήματα έχουν προκύψει στο παρελθόν, σε περιόδους που χώρες αντιμετώπιζαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα κρατικού χρέους από τα σημερινά.
Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, στις σημερινές μοναδικές ιστορικά στιγμές που ζούμε, όπου η ελεύθερη αγορά έχει ουσιαστικά σταματήσει να υπάρχει, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να βλέπει κανείς την κατάσταση με… βραχυπρόθεσμο μάτι. Η Deutche Bank εκτιμά πως κοιτώντας την κατάσταση στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο διάστημα, βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στα πρώτα μόλις στάδια της παγκόσμιας κρίσης κρατικού χρέους. Όπως υπογραμμίζει, αυτή η κρίση χρειάζεται να «περάσει» πρώτα μέσω της ύφεσης και τότε είναι που θα δούμε την πραγματική εικόνα .
Σύμφωνα με τον οίκο, αυτό αναμένεται να συμβεί μάλιστα πολύ σύντομα. Μέχρι τότε όμως, τα πάντα είναι στα χέρια των αρχών. Εάν το πρόσφατο sell-off στην Ιταλία οφείλεται στις ανησυχίες της αγοράς για την μετάδοση της κρίσης και όχι στην φερεγγυότητα ή τη βιωσιμότητα του χρέους, τότε η ΕΕ μπορεί να πάρει παράταση χρόνου επιλύοντας την κρίση της Ελλάδας και επίσης να προχωρήσει σε σημαντικά μέτρα όπως να επιτρέψει στο EFSF να έχει την ελευθερία να αγοράσει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.
Ακόμα και εάν το EFSF πάρει αυτήν την ελευθερία κινήσεων πάντως, θα ακολουθήσουν μερικές εβδομάδες πολύ λεπτών πολιτικών διαπραγματεύσεων, καθώς θα χρειαστούν εγκρίσεις από τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρώπης.
Για να καλύψει αυτό το κενό χρόνου, η ΕΚΤ θα χρειαστεί να ξεκινήσει και πάλι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το οποίο σταμάτησε πριν τέσσερις περίπου μήνες. Πάντως, στο μακροπρόθεσμο διάστημα, ο ρόλος αυτός της ΕΚΤ θα πρέπει να γίνει ένα μόνιμο εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης έτσι ώστε να προστατευτεί το ευρώ. Όπως πολύ χαρακτηριστικά καταλήγει η Deutsche Bank, ζούμε πραγματικά μοναδικές και επικίνδυνες εποχές…
http://kostasxan.blogspot.com/2011/07/blog-post_2428.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FvhzE+%28%CE%91%CF%82+%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%AE%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5+%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82%21%29))
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: