Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Μετεωρίτης με οργανικά στοιχεία

Μετεωρίτης με οργανικά στοιχεία




Ένας μετεωρίτης που συγκρούστηκε στη Γη πριν από 40 χρόνια περιέχει εκατομμύρια διαφορετικά μόρια που έχουν ως βάση τον άνθρακα.
Ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στον μετεωρίτη Murchison –ο οποίος θεωρείται αρχαιότερος από τον Ήλιο- επιβεβαίωσε την ύπαρξη οργανικών συστατικών. Αν και δεν συνιστούν ένδειξη ζωής, τέτοιες οργανικές ουσίες αποτελούν συστατικά στοιχεία για τη δημιουργία ζωής και δίνουν πολλές πληροφορίες για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο πρώιμο ηλιακό σύστημα.
«Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι. Όταν τον μελέτησα για πρώτη φορά και είδα τη πολυσυνθετότητά του, εντυπωσιάστηκα», δήλωσε ο Philippe Schmitt-Kopplin, επικεφαλής της έρευνας από το Ινστιτούτο Οικολογικής Χημείας του Neuherberg στη Γερμανία.
«Οι μετεωρίτες είναι ένα είδος απολιθώματος. Όταν προσπαθείς να τους κατανοήσεις, κοιτάς πίσω στον χρόνο», εξήγησε στο BBC o Dr Schmitt-Kopplin για να προσθέσει ότι με αυτές τις πληροφορίες οι ειδικοί μπορούν να πουν τι συνέβη κατά τη γέννηση του ηλιακού συστήματος.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ο εντοπισμός πολλών διαφορετικών χημικών δείχνει ότι το πρωταρχικό ηλιακό σύστημα είχε μεγαλύτερη μοριακή ποικιλία απ’ ό,τι η Γη.
Ο μετεωρίτης Murchison έπεσε στην ομώνυμη κωμόπολη της Αυστραλίας το 1969. Η πρόσφατη έρευνα είναι η πρώτη μη στοχευμένη ανάλυση και έφερε στο φως μία μεγάλη ποικιλία από χημικές ουσίες που έχουν ως βάση τους τον άνθρακα.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο μετεωρίτης Murchison είναι παλαιότερος από τον Ήλιο ο οποίος σχηματίστηκε πριν από 4,65 δισεκατομμύρια χρόνια. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, το ουράνιο σώμα πέρασε μέσα από τα πρώιμα νέφη σκόνης στο νεαρό ηλιακό σύστημα, συγκεντρώνοντας οργανικές χημικές ουσίες.
Ο Dr Schmitt-Kopplin ελπίζει ότι τα ευρήματα θα συμβάλλουν γόνιμα στη συζήτηση για την προέλευση της ζωής στη Γη. «Από πού προερχόμαστε και τι είχε συμβεί πριν; Όλοι έχουμε αυτό το ερώτημα μέσα μας».
Τα αποτελέσματα της έρευνας του μετεωρίτη δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρησηProceedings of the National Academy of Sciences.

Δεν υπάρχουν σχόλια: