Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Επιταχύνεται η απώλεια της βιοποικιλότητας στον πλανήτη

Επιταχύνεται η απώλεια της βιοποικιλότητας στον πλανήτη

ΑΝΤ1
Ο πλανήτης δεν κατορθώνει να χαλιναγωγήσει τον ανησυχητικό ρυθμό εξαφάνισης των ζωικών και φυτικών ειδών, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, με την ευκαιρία της συνόδου για τη βιοποικιλότητα στη Νέα Υόρκη......


«Η διατήρηση των ειδών και των οικοσυστημάτων του πλανήτη, καθώς και των ευεργετημάτων που προσφέρουν είναι κρίσιμη για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τους στόχους της Χιλιετίας για την Ανάπτυξη (OMD)», υπογράμμισε ο Μπαν στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που συμμετείχαν στη σύνοδο για τους στόχους της μείωσης της φτώχειας.
«Οι στόχοι για το 2010 δεν θα επιτευχθούν», τόνισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως το 2010 είναι το διεθνές έτος βιοποικιλότητας και πως αποτελεί την καταληκτική ημερομηνία που η διεθνής κοινότητα είχε δεσμευθεί να μειώσει τον ρυθμό απώλειας της βιοποικιλότητας.
«Η παγκόσμια μείωση της βιοποικιλότητας επιταχύνεται. Ο λόγος είναι απλός: οι ανθρώπινες δραστηριότητες, οι δικές σας, οι δικές μου, αυτές του καθενός μας», υπογράμμισε ο γγ του ΟΗΕ.
Εκείνοι που πλήττονται περισσότεροι από αυτό το φαινόμενο είναι οι φτωχότεροι, δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας πως «πολλοί εξακολουθούν να μην κατανοούν τις περιπλοκές και τις καταστροφές».
Ο Μπαν υπενθύμισε πως τα 193 μέρη της Συνθήκης για τη Βιολογική Ποικιλότητα θα συνέλθουν τον επόμενο μήνα στη Ναγκόγια, όπου αναμένεται να εγκρίνουν το στρατηγικό σχέδιο για τη βιοποικιλότητα και το όραμα για τη βιοποικιλότητα το 2050.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τόνισε πως «συλλογικά αποτύχαμε τον στόχο του 2010 για τη βιοποικιλότητα. Απεναντίας συνεχίζουμε να χάνουμε την βιοποικιλότητα σε ένα ρυθμό άνευ προηγουμένου» και δήλωσε πως «η Ναγκόγια είναι η ευκαιρία μας για να ανατρέψουμε την κατάσταση».
Ο ιάπωνας ΥΠΕΞ Σέιτζια Μαεχάρα τόνισε πως δασικές εκτάσεις ισοδύναμες με το ένα τρίτο της επιφάνειας της Ιαπωνίας εξαφανίζονται κάθε χρόνο.
Επιστήμονες τονίζουν πως η Γη βρίσκεται στο κατώφλι του έκτου μεγάλου κύματος καταστροφής της Ιστορίας της και κατά τον ΟΗΕ ο ετήσιος ρυθμός απώλειας ειδών ένεκα της ανθρώπινης δραστηριότητας είναι «πάνω από 100 φορές μεγαλύτερο από αυτόν της φυσικής εξαφάνισης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: