Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.(ΕΧΘΡΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣ)...




Αγαπητοί μου φίλοι γεια σας .Σήμερα καθώς έψαχνα στο διαδίκτυο για κάποια θέματα τέλος πάντων, έπεσα σε μια σελίδα την οποία είχα ξανά επισκεφτεί αλλά εν συντομία .Ανακάλυψα λοιπόν εκεί ότι αυτός ο κύριος που αρθρογραφεί, έχει να δώσει πολλά στην μίζερη και φτωχή μας χώρα. Είναι ένας άνθρωπος που έχει καρδιά και μυαλό τόσο ώστε να μπορεί να τετραγωνίζει την κατάρα που μας δέρνει(χρόνια τώρα πολλά),και ίσως θα έλεγα μπορεί και την βάζει σε μια τάξη. Προτού λοιπόν σας παρουσιάσω ένα κομμάτι από τα λεγόμενα του, θα ήθελα από τα βάθη της καρδιάς μου να τον ευχαριστήσω. Να του δώσω συγχαρητήρια γιατί ο τρόπος που σκέπτεται αγγίζει την ψυχή μου. Πιστεύω να γίνει το ίδιο και με εσάς. ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟΝ……………………..




Χάρη στα κινητά τηλέφωνα μπορούμε να μιλήσουμε με όποιον θέλουμε, αλλά και να επικοινωνήσουν μαζί μας ότι ώρα θέλουν. Έτσι οι περισσότεροι μιλούν με τις ώρες στο τηλέφωνο, αψηφώντας τους κινδύνους εμφάνισης καρκίνου που προμηνύουν οι ερευνητές! Επίσης οι τηλεοράσεις, οι υπολογιστές και οι παιχνιδομηχανές έχουν κατακλύσει τα σπίτια μας και τα αυτοκίνητά μας! Αποτέλεσμα: μηδενική επικοινωνία μεταξύ των μελών κάθε οικογένειας... Μήπως τελικά δεν είμαστε αρκετά ώριμοι για την τεχνολογία που έχουμε στα χέρια μας;
Αμπατζόγλου Γιάννης
Ηλεκτρονικός Μηχανικός Τεχνολογικής Εκπαίδευσης
Καθηγητής Ηλεκτρονικών (ΠΕ17) στα ΕΠΑΛ (Επαγγελματικά Λύκεια)

Η σημερινή τεχνολογία έχει κατακλύσει την ζωή μας με ηλεκτρονικές συσκευές κάθε είδους για όλες τις ώρες και όλες τις ανάγκες μας! Τα πάντα γύρω μας είναι ηλεκτρονικά τελευταίας τεχνολογίας... από την τηλεόρασή και τον υπολογιστή μας, μέχρι το κινητό μας ή το mp3 player που χρησιμοποιούμε για να ακούμε στον δρόμο μουσική!
Η τεχνολογία εξελίσσεται με ταχύτητα φωτός. Πριν από 30 χρόνια θεωρούνταν πλούσιοι όσοι είχαν μια ασπρόμαυρη τηλεόραση, τηλεφωνική γραμμή ή αυτοκίνητο και σήμερα δεν νοείται οικογένεια που να μην έχει ο καθένας την τηλεόρασή του, το κινητό του και το αμάξι του! Ειδικά άμα κάποιος δεν έχει σήμερα κινητό, θεωρείται από τους υπόλοιπους πρωτόγονος (εξ' ου και οι αντίστοιχες διαφημίσεις κινητής τηλεφωνίας)! Και ποιος δεν ζηλεύει τις προνομιούχες οικογένειες που ζούνε στα "έξυπνα" σπίτια, όπου τα πάντα γίνονται αυτόματα ή με την χρήση ενός τηλεκοντρόλ!
Όμως ένα σύνθημα που διάβασα σε ένα τοίχο με προβλημάτισε ιδιαίτερα. Το σύνθημα έλεγε "Ο πολιτισμός μας σταματά όταν σβήσει το ρεύμα". Άκουσα και ένα ανέκδοτο που έλεγε τα εξής: "Χθες το βράδυ είπα στην γυναίκα μου ότι δεν θα ήθελα ποτέ να με αφήσει να ζω με την βοήθεια των μηχανημάτων (εννοώντας τα ιατρικά) και εκείνη μου έβγαλε από την πρίζα την τηλεόραση και τον υπολογιστή". Στην αρχή μου φάνηκε αστείο και γέλασα. Όμως μετά συνειδητοποίησα ότι πράγματι είμαστε εξαρτημένοι από τις ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά!
Έχοντας συνηθίσει στην χρήση του κινητού τηλεφώνου, δεν πάμε πουθενά χωρίς αυτό. Όταν το ξεχάσουμε στο σπίτι πανικοβαλλόμαστε, λες και ξεχάσαμε το πορτοφόλι μας! Μιλάμε με τις ώρες στο κινητό, αψηφώντας τους κινδύνους για εμφάνιση καρκίνου που προμηνύουν οι επιστήμονες! Οι τηλεοράσεις παίζουν 24 ώρες το 24ωρο σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού, ακόμα και όταν κοιμόμαστε! Οι υπολογιστές έχουν μπει στα σαλόνια μας ως ψηφιακά κέντρα ψυχαγωγίας, για να παίζουν μουσική, ταινίες, internet, παιχνίδια, κτλ. Τα παιδιά πια δεν παίζουν μεταξύ τους ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κρυφτό, κτλ., αλλά το καθένα παίζει μόνο του με την παιχνιδομηχανή του (Xbox, Playstation) στο δωμάτιό του.
Ένα από τα αντίκτυπα της αλόγιστης χρήσης της τεχνολογίας στο σπίτι είναι η απομόνωση μεταξύ των μελών μιας οικογένειας. Δεν συζητούν οι γονείς με τα παιδιά, τα οποία γίνονται αντικοινωνικά και υιοθετούν αρνητικά πρότυπα μέσα από τα πολεμοχαρή παιχνίδια. Τα βιβλία και οι εγκυκλοπαίδειες αραχνιάζουν στα ράφια του σπιτιού, ενώ την ώρα του μαθήματος στο σχολείο οι μαθητές κρατούν και παίζουν με το κινητό τους αντί να γράφουν με το στυλό τους! Οι μετακινήσεις μας γίνονται με τα μηχανάκια και τα αυτοκίνητα, ακόμα και για τις πιο μικρές αποστάσεις, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να πασχίζει από την παχυσαρκία. Και βέβαια να μην ξεχνάμε το περιβαλλοντικό πρόβλημα που δημιουργείται από την έκλυση θερμότητας από τις συσκευές, αλλά και την υπερκατανάλωση ρεύματος που εκτός από τις τσέπες μας αδειάζει και τους ορυκτούς πόρους της γης.
Θα πρέπει επιτέλους να ξυπνήσουμε από το "τεχνολογικό κώμα" και να αρχίσουμε να ζούμε πραγματικά! Η ζωή δεν είναι μόνο καφετέρια, τσιγάρο, κινητό, τηλεόραση και υπολογιστές. Ας ανοίξουμε και κάποιο βιβλίο, ας συζητήσουμε και κάποιο άλλο θέμα εκτός από το ποδόσφαιρο, το χρηματιστήριο και τα πολιτικά, ας συζητήσουμε στα παιδιά μας για τα προβλήματά τους και να τα ενημερώσουμε για τους διάφορους κινδύνους της εποχής μας (AIDS, ναρκωτικά), ας κάνουμε καμιά βόλτα με τα πόδια, ας πάμε στο θέατρο, κτλ.
Δεν λέω να βγάλουμε όλες τις συσκευές από την πρίζα για να ζούμε με τα κεριά και να επικοινωνούμε με καπνούς, αλλά να χρησιμοποιούμε αυτό που πρέπει μόνο όταν πρέπει. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να μιλάμε 3 και 4 ώρες στο κινητό μας το μήνα, επειδή τις έχουμε προπληρώσει. Ας μειώσουμε τις ώρες μιλώντας στο κινητό για έκτακτες ανάγκες και όχι για να περνάμε την ώρα μας. Μην ξεχνάμε ότι το κινητό φτιάχτηκε για την εξυπηρέτηση των πολυάσχολων επιχειρηματιών που δεν βρίσκονται στο γραφείο τους και ότι οι επιστήμονες θεωρούν βλαβερή την χρήση του κινητού όταν ο χρόνος ομιλίας ξεπερνά τα τρία λεπτά τον μήνα! Επίσης να περιορίσουμε τις ώρες που βλέπουμε τηλεόραση και παίζουμε παιχνίδια στον υπολογιστή. Ο χρόνος που θα μας περισσέψει μπορεί να αξιοποιηθεί πιο παραγωγικά.
Η ζωή μας μπορεί να γίνει πολύ καλύτερη αν χαλιναγωγήσουμε το πάθος μας για την τεχνολογία και προγραμματίσουμε καλύτερα την μέρα μας. Πρέπει επιτέλους να ωριμάσουμε και να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για το καλό μας και όχι για την καταστροφή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: