Αναπνέουμε δηλητήριο - Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές
Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Ατττική και στα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς τα τζάκια και οι ξυλόσομπες πήραν φωτιά λόγω της αυξημένης τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Η αιθαλομίχλη εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία επισημαίνουν οι ειδικοί.
Τζάκια και...
ξυλόσομπες έχουν μετατρέψει τη χώρα σε θάλαμο αερίων.
Κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα, το δίκτυο σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατέγραψε, κυρίως στην Αθήνα και σε δύο χρονικές περιόδους, ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Το φαινόμενο οφείλεται αφενός στις μετεωρολογικές συνθήκες, όπως ασθενείς άνεμοι και θερμοκρασιακή αναστροφή, και αφετέρου στην έντονη χρήση εστιών καύσης που χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη βιομάζα.
Ταυτόχρονα παρατηρήθηκε έντονη οσμή στον περιβάλλοντα αέρα και σημαντική μείωση της ορατότητας.
Οπως δήλωσε στο Newsit o μηχανολόγος - μηχανικός του ΑΠΘ με ειδίκευση σε θέματα αέριας ρύπανσης, Χρίστος Βλαχοκώστας "αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι η ατμόσφαιρα των αστικών περιοχών σε πανελλαδικό επίπεδο πλήττεται λόγω της στροφής του κόσμου στην καύση των ξύλων.
Εκτός της επιβάρυνσης στην ποιότητα του αέρα η καύση των ξύλων έχει σχετιστεί και με ρύπους όπως ειναι το
βενζο(α)πυραίνιο, το οποίο είναι ένας πολυκυκλικός αρωματικός υδρογονάνθρακας που εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Ενα δεύτερο σημείο που πρέπει να σταθούμε ειναι το γεγονός πως πολλοί συμπολίτες μας λογω της αδυναμίας τους να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης ή καυσόξυλα, πολλές φορές καίνε οτι βρουν προκειμένου να ζεσταθούν. Η ανεξέλεγκτη καύση διάφορων υλικών όπως είναι τα νοβοπάν, όπως ειναι οι παλέτες, οπως είναι πράγματα που έχουν αρωματικούς υδρογονάνθρακες, μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση των ρύπων του αέρα.
Αξίζει να σημειωθεί οτι από την καύση ξύλων σε σύγκριση με το πετρέλαιο εκλύονται 30 φορές περισσότερα μικροσωματίδια" είπε τέλος ο κύριος Βλαχοκώστας.
Το φαινόμενο της αιθαλομίχλης σήμανε συναγερμό στις υγεινομικές αρχές. Είναι ενδεικτικό οτι σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ ενα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ότι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα.
Οπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης. οι κινδυνοι για τη δημόσια υγεία είναι μεγάλοι ενώ πρώτοι από όλους κινδυνεύουν όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα.
Για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος συστήνει στο κοινό τον περιορισμό καύσης βιομάζας (χρήση τζακιών και ξυλόσομπες), εφόσον δεν υφίσταται άμεση ανάγκη.
Κανείς ομως δεν μας απαντά στο ερώτημα πως στο καλό θα ζεσταθούμε εάν δεν αναβουμε ουτε καλοριφέρ λόγω της αυξημένης τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, ούτε κλιματιστικά λόγω της αυξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ούτε τζάκι λόγω της ρύπανσης...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου