Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Τα Piigs στην ατζέντα της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ

Τα Piigs στην ατζέντα της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ


Οι πλούσιοι και οι εκλεκτοί αυτού του κόσμου συγκεντρώνονται σε ένα από τα πιο χλιδάτα θέρετρα της Ισπανίας για την ετήσια σύνοδο της λέσχης Μπίλντερμπεργκ. Ελάχιστοι είναι αυτοί που πραγματικά γνωρίζουν τι συμβαίνει πίσω από τα μπλόκα της αστυνομίας. 

Τι συζητούν και τι αποφάσεις παίρνουν ή ακόμη και εάν λαμβάνονται αποφάσεις. 
 
Πέρυσι η σύναξη των ισχυρών έγινε στην Γλυφάδα. Η Ελληνική οικονομία κατέρρευσε μετά από λίγους μήνες. 

Φέτος η λέσχη Μπίλντερμπεργκ συνεδριάζει στο αποκλειστικό τουριστικό συγκρότημα Dolce στο Sitges. «Μήπως έρχεται η σειρά της Ισπανίας;», διερωτούνται με μια δόση ειρωνείας οι Τάιμς του Λονδίνου. H ατζέντα και οι συμμετοχές

Η ατζέντα της συνόδου είναι εμπιστευτική. Λίγοι την γνωρίζουν. Ένας από αυτούς που ισχυρίζεται ότι την έχει στην κατοχή του είναι ο Ντάνιελ Εστούλιν, ένας άνθρωπος που παρακολουθεί τις συνόδους της λέσχης Μπίλντερμπεργκ για πολλά χρόνια.

Το μεγάλο θέμα της ατζέντας είναι εάν το ευρώ θα επιβιώσει, λέει σε συνέντευξη στους Τάιμς.
«Φοβούνται ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα αποχωρήσουν από την ευρωζώνη και το ευρώ θα διαλυθεί», λέει ο Εστούλιν. «Ο μεγαλύτερος εφιάλτης είναι οι χώρες-μέλη του ευρώ να επιστρέψουν σε εθνικές οικονομικές πολιτικές».

Την εναρκτήρια ομιλία θα εκφωνήσει ο Χοζέ Λουίς Ροντίγκεζ Θαπατέρο, πρωθυπουργός της Ισπανίας. Τα «Piigs» - δηλαδή, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία – βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της συνόδου...
Η λέσχη Μπίλντερμπεργκ ιδρύθηκε το 1954 από τον Πολωνό εξόριστο, Τζόζεφ Ρέντιγκερ, με αποκλειστικό στόχο να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό προπύργιο κατά της εξάπλωσης του κομμουνισμού. Η Λέσχη έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της «ευρωπαϊκής ιδέας» μέσω της γαλλο-γερμανικής συμφιλίωσης, την ένταξη της πρώην Δυτικής Γερμανίας στο ΝΑΤΟ, και την προώθηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ , γράφουν οι Τάιμς.

Τώρα, υποστηρίζει ο Εστούλιν, η ανησυχία στρέφεται στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης: Στην «επανεθνικοποίηση» της οικονομικής πολιτικής και στον κίνδυνο κοινωνικών εκρήξεων.
Όσο για την λίστα των προσκεκλημένων οι Τάιμς αποκαλύπτουν ορισμένα ονόματα που βέβαια δεν προκαλούν έκπληξη:
• Χένρι Κίσιντζερ – πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ
• Ντέιβιντ Ρόκφελλερ – πρώην πρόεδρος της Chase Manhattan Bank
• Ρίτσανρτν Περλ – έμπιστος συνεργάτης του Τζορτζ Μπους
• Λόρδος Μάντελσον – ηγετικό στέλεχος των Βρετανών Εργατικών
• Πολ Γούλφοβιτς – πρώην διοικητής της Παγκόσμιας Τράπεζας
• Μάριο Μόντι – πρώην επίτροπος της ΕΕ
• Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας
• Βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας