Ο θρύλος του Μόθμαν έγινε ευρύτερα γνωστός στη χώρα μας μέσα από την ταινία "The Mothman Prophecies" ("Ο χρησμός της πεταλούδας"), με πρωταγωνιστή τον Ρίτσαρντ Γκιρ. Στην Αμερική όμως θεωρείται εδώ και χρόνια ένα από τα πιο "παράξενα" και "ανεξήγητα" πλάσματα. Εξωτερικά περιγράφεται ως μία ανθρωπόμορφη νυχτερίδα, με κεφάλι κουκουβάγιας, σώμα χρώματος γκρι, πιο ψηλό από τον μέσο άνθρωπο, με μεγάλα φτερά σαν πεταλούδας τα οποία όμως δεν κινούνται όταν πετάει, ενώ το βασικό χαρακτηριστικό του είναι τα κόκκινα μάτια του!
Οι "εμφανίσεις" του Μόθμαν που έγιναν ταινία!
Η υπόθεση της ταινίας "Ο χρήσμός της πεταλούδας" ήταν αληθινή, βασισμένη σε περιστατικά που συνέβησαν στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Ηταν το 1966, όταν σε μία μικρή επαρχιακή πόλη, το Πόιντ Πλίζαντ, μία σειρά από "ανεξήγητα" γεγονότα που κατέληξαν σε ένα πολύνεκρο δυστύχημα, έγιναν η αιτία να γίνει ο θρύλος του Μόθμαν, πρώτο θέμα σε όλα τα ΜΜΕ!
Όλα ξεκίνησαν όταν ένα νεαρό ζευγάρι, μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, υποστηρίξαν ότι είδαν τον Μόθμαν έξω από ένα εργοστάσιο σε μία απομονωμένη πλευρά της πόλης. Τον περιέγραψαν ως "ένα πλάσμα που έμοιαζε με άνθρωπο, αλλά είχε γκρίζο χρώμα, φτερά νυχτερίδας και και κόκκινα εκτυφλωτικά μάτια". Σύμφωνα με την μαρτυρία τους, το πλάσμα τους κυνήγησε για αρκετή ώρα, παρά το γεγονός ότι το αυτοκίνητό τους έτρεχε με 160 χιλιόμετρα/ώρα.
Ηταν η πρώτη επίσημη αναφορά στην αστυνομία της περιοχής, αλλά όχι η τελευταία. Από το βράδυ εκείνο και μετά, δεκάδες κάτοικοι υποστήριξαν ότι συνάντησαν κάπου τον Μόθμαν και ο Σερίφης δεν προλάβαινε να λαμβάνει κλήσεις από τρομοκρατημένους πολίτες
Μαρτυρίες για περίεργους εκωφαντικούς ήχους, σαν σφυρίγματα, παρεμβολές στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα, ανεξήγητη πτώση της τάσης του ρεύματος, συνόδευαν τις θεάσεις του "άγνωστου πλάσματος"!
Στο βίντεο μπορείτε να δείτε το τρέιλερ της ταινίας "Ο Χρησμός της Πεταλούδας":
Το πολύνεκρο δυστύχημα που συνδέθηκε με τον Μόθμαν
Η ιστορία αυτή κράτησε περίπου έναν χρόνο, στη διάρκεια του οποίου τουλάχιστον εκατό άτομα "ορκίζονταν" ότι είχαν δει τον Μόθμαν, ενώ η φήμη του ξεπέρασε την μικρή περιοχή του. Ερευνητές, κυνηγοί φαντασμάτων , δημοσιογράφοι άρχισαν να συρρέουν στην μικρή επαρχιακή πόλη, αναζητώντας την αλήθεια!
Η περίπτωση θα είχε ίσως ξεχαστεί με το πέρασμα του χρόνου, αν δεν είχε συνδεθεί με ένα τραγικό γεγονός που συνέβη στην περιοχή την ίδια ακριβώς περίοδο. Στις 15 Δεκεμβρίου το 1967, η γέφυρα Σίλβερ Μπριτζ, που ένωνε την πόλη με την υπόλοιποη πολιτεία της Βιρτζίνια, κατάρρευσε ενώ ήταν γεμάτη από διερχόεμαν αυτοκίνητα, οδηγώντας στον θάνατο 46 ανθρώπους.
Τις δραματικές στιγμές της κατάρρευσης, πολλοί άνθρωποι υποστήριξαν πως είδαν δυο φωτεινά κόκκινα σημάδια πάνω ακριβώς από την γέφυρα. "Ηταν τα μάτια του Μόθμαν" είπαν και πίστεψαν πως η παρουσία του στο Πόιντ Πλήζαντ είχε άμεση σχέση με το τραγικό γεγονός!
Οι "προφητείες" του Μόθμαν
Πολλοί θεώρησαν πως το "περίεργο"πλάσμα προσπάθησε να προειδοποιήσει τους κατοίκους για αυτό που θα συνέβαινε και μίλησαν για προφητικά όνειρα και οράματα. Αλλοι τόσοι έκανα λόγο για ομαδική αυθυποβολή ή για απλή φάρσα κάποιων πιτσιρικάδων της μικρής πόλης! Κάποιοι επιστήμονες, διατύπωσαν την πιθανότητα να πρόκειται για ένα σπάνιο είδος πελαργού ή άλλου πτηνού!
Οποια κι αν είναι η αλήθεια, έχει ενδιαφέρον πως από εκείνη την ημέρα και, μετά ποτέ κανείς δεν ξαναείδε το Μοθμαν στην περιοχή! Ο θρύλος του όμως, βοήθησε και βοηθάει σημαντικά την οικονομία της πόλης, αφού μεχρι και σήμερα τα Φεστιβάλ που διοργανώνται με θέμα τον Μόθμαν, προσελκύουν εκατοντάδες τουρίστες!
Η πρόσφατη φωτογραφία
Αφορμή να θυμηθούμε το θρύλο του Μόθμαν, ήταν η φωτογραφία που βλέπετε αριστερά από την πόλη της Νυρεμβέργης. Στα δεξιά υπάρχει ένα από τα τα σκίτσα του Μόθμαν που είχε κάνει τότε η αστυνομία, με βάση τις περιγραφές των μαρτύρων! Αφού αναζητήσετε τυχόν ομοιότητες, μπορείτε να διαβάσετε εδώ την ιστορία της φωτογραφίας της Νυρεμβέργης, όπου θα διπαιστώσετε ότι έχει ακόμη ένα κοινό σημείο με τον Μόθμαν! Το αν αυτό σημαίνει κάτι, είναι θέμα προσωπικής εκτίμησης του καθενός!
Συντάκτης: Μαρία Παναγοπούλου
ΠΗΓΗ((http://pisoapothnkoyrtina.blogspot.com/2011/03/blog-post_9464.html))