Οι κάτοικοι της Αλάσκα, μιας από τις ψυχρότερες περιοχές στον κόσμο... απολαμβάνουν παρατεταμένο κύμα καύσωνα που πλήττει την 49η πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών και το οποίο οι νεώτεροι σε ηλικία βιώνουν για πρώτη φορά.
«Πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα καύσωνα στην Αλάσκα από το 1969», δήλωσε στο Associated Press ο διευθυντής της διαδικτυακής μετεωρολογικής υπηρεσίας Weather Underground. «Η θερμοκρασία είναι πολύ, πολύ υψηλότερη από το φυσιολογικό.» Ντόπιοι μετεωρολόγοι τονίζουν επίσης ότι ο καύσωνας, που μετρά ήδη μία εβδομάδα, είναι ο πιο παρατεταμένος από το 1953.
Η νότια ακτή της Αλάσκα είναι γνωστό ότι αποτελεί την πιο συννεφιασμένη περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών. Μία δορυφορική φωτογραφία, όμως, της NASA, η οποία ελήφθη τη Δευτέρα 17 Ιουνίου, αποτυπώνει έναν σπάνια και ανησυχητικά καθαρό ουρανό.
Το ασυνήθιστο θέαμα σχετίζεται με ένα κύμα ζέστης το οποίο πλήττει αυτό το διάστημα την περιοχή. Υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ προκαλούν πυρκαγιές και πλημμύρες, εξαιτίας της τήξης των πάγων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA, η ίδια ζώνη υψηλής ατμοσφαιρικής πίεσης που «καθάρισε» τον ουρανό της Αλάσκα, έφερε επίσης υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές, οι οποίες είναι συνηθισμένες σε πιο ψυχρές μέρες κατά το μήνα Ιούνη.
Σε κάποιες τοποθεσίες, το θερμόμετρο έδειξε 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ η πρωτεύουσα Άνκορατζ, όπου μέχρι τον προηγούμενο μήνα χιόνιζε, «ψήθηκε» στους 27,2 την περασμένη Τρίτη, όταν η θερμοκρασία τον Ιούνιο κυμαίνεται γύρω στους 15. Μάλιστα με τους 27,2 βαθμούς κατερρίφθη και το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας για τη συγκεκριμένη ημερομηνία, το οποίο ίσχυε από το 1926, όταν οι μετεωρολόγοι στην πόλη είχαν καταγράψει 26,7.
Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην πολιτεία ήταν 38 βαθμοί Κελσίου, τον Ιούνιο του 1915, στο Φορτ Γιούκον.
Οι επιστήμονες προσπαθούν να προσδιορίσουν την ημερομηνία κατά την οποία η Αρκτική θα χάσει εντελώς τους πάγους της. Παλιότερα πίστευαν ότι αυτό θα συμβεί μετά τα μέσα του αιώνα, αλλά τώρα το τοποθετούν γύρω στο καλοκαίρι του 2030. . . Τα χιόνια θα σχηματίζονται βέβαια και πάλι τον χειμώνα, αλλά θα είναι λεπτότερα. «Είμαστε ο πρώτος πληθυσμός που βλέπει τις τεράστιες αλλαγές που σημειώνονται», λέει η Πατρίτσια Κόχραν, διευθύντρια της Επιστημονικής Επιτροπής της Αλάσκας. «Και δεν είναι κάτι από το οποίο μπορείς να ξεφύγεις...»