Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Σταθερά στην πρώτη θέση των χωρών για χρεοκοπία η Ελλάδα

Σταθερά στην πρώτη θέση των χωρών για χρεοκοπία η Ελλάδα

Σταθερά στην πρώτη θέση στις χώρες που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα χρεοκοπίας παγκοσμίως, βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταρτίζει καθημερινά η CMA. Η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση, με μικρά διαλείμματα, τουλάχιστον τους τελευταίους οκτώ μήνες, από τις παραμονές δηλαδή της ενεργοποίησης του πακέτου βοήθειας της ΕΕ και του ΔΝΤ. Η διαφορά σε σχέση με την άνοιξη είναι πλέον ότι άλλες τρεις χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται στην εν λόγω 10αδα, μαζί όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με χώρες όπως η Αργεντινή και το Πακιστάν. Την ίδια ώρα, η διαφορές στα CDS με χώρες όπως ο Παναμάς και οι Φιλιππίνες είναι εμφανείς, με τους επενδυτές των τελευταίων να μην αποζητούν, όπως αντίστοιχα στις ευρωπαϊκές χώρες, την προστασία από τα ομόλογα τους.
Εν τω μεταξύ, ανοδικά κινούνται τα spreads στα ομόλογα στις 903 μονάδες βάσης στην Ελλάδα. Οριακά ανοδικά και τα CDS στην Ελλάδα 960 μονάδες βάσης, Πορτογαλία 485 μονάδες βάσης, Ισπανία 348 μ.β. Ιρλανδία 600 μ.β. Ιταλία 213 μονάδες βάσης. Αυξητικές τάσεις και στα spread της υπόλοιπης περιφέρειας, με τα ισπανικά να βρίσκονται στις 257 μ.β. (+4,34 μ.β.), τα ιταλικά στις 169 μ.β. (+3,16 μ.β.) και τα ελληνικά στις 893 μ.β. (+0,04 μ.β.). Επισημαίνεται ότι, τη Δευτέρα τα πενταετή γαλλικά CDS κατέγραψαν ιστορικό υψηλό.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΞΑΝΑ ΟΙ ΜΑΓΟΙ ΜΕ ΤΑ ΔΩΡΑ

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΞΑΝΑ ΟΙ ΜΑΓΟΙ ΜΕ ΤΑ ΔΩΡΑ

kαλοκαίρι του 1843, τότε και τώρα...
...ή, τι συμβαίνει στην παγκόσμια και ελληνική ιστορία, ανεξαρτήτως εποχών, προσώπων, ονομάτων και κυβερνήσεων...
 
Το καλοκαίρι του 1843, η Ελλάδα έπρεπε να αποπληρώσει στην τραπεζική ελίτ της Ευρώπης τα τοκοχρεολύσια δανείων που είχε λάβει τα προηγούμενα χρόνια. Δυστυχώς, πέρα από τους επαχθείς όρους των δανείων αυτών, τα χρήματα δεν είχαν διοχετευθεί έτσι, ώστε να δημιουργηθούν υποδομές που θα βοηθούσαν την κατεστραμμένη ελληνική οικονομία, αλλά είχαν σπαταληθεί στους εμφυλίους της επανάστασης, στα λούσα του παλατιού και στους Βαυαρούς συμβούλους του στέμματος.
Οι τόκοι που έπρεπε να καταβάλλονται κάθε χρόνο ήταν 7 εκατομμύρια δραχμές και ισοδυναμούσαν με το μισό των συνολικών εσόδων του ελληνικού κράτους που έφταναν μετά βίας τα 14 εκατομμύρια ετησίως. Ετσι, με την καταβολή των τόκων, δεν περίσσευε τίποτα να επενδυθεί προς όφελος του ελληνικού λαού.
Προκειμένου να συγκεντρωθούν τα χρήματα για την αποπληρωμή των τόκων και κάτω από την πίεση των κυρώσεων, η κυβέρνηση έλαβε μέτρα λιτότητας την άνοιξη του 1843, τα οποία όμως φάνηκε πως δεν απέδιδαν και ότι δε θα ήταν αρκετά για να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό για την ετήσια δόση των τόκων.
Τον Ιούνιο του 1843 η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει τις ξένες κυβερνήσεις, ότιαδυνατεί να καταβάλει το ποσό που χρωστάει και ζητά νέο δάνειο από τις μεγάλες δυνάμεις, ώστε να αποπληρώσει τα παλιά.
Αυτές αρνούνται κατηγορηματικά και αντί να εγκρίνουν νέο δάνειο, εκπρόσωποι των τότε τριών μεγάλων δυνάμεων (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία), κάνουν μια διάσκεψη στο Λονδίνο για το ελληνικό χρέος και καταλήγουν σε καταδικαστικό πρωτόκολλο.
Οι πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων με το πρωτόκολλο στο χέρι, παρουσιάζονται στην ελληνική κυβέρνηση και απαιτούν την ικανοποίηση του. Αρχίζουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη και μετά από έναν μήνα υπογράφουν μνημόνιο, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα έπρεπε να πάρει μέτρα ώστε να εξοικονομήσει υπέρ των δανειστών της μέσα στους επόμενους μήνες, το αστρονομικό ποσό των 3,6 εκατομμυρίων δραχμών.
Προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι το μνημόνιο θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, οι πρεσβευτές απαιτούν να παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που θα εγκρίνει τα μέτρα και να παίρνουν ανά μήνα, λεπτομερή κατάσταση της πορείας εφαρμογής τους, αλλά και των ποσών που εισπράττονται.
Τα βασικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση μέσα στο 1843 σε εφαρμογή του τότε μνημονίου ήταν τα ακόλουθα, ενώ κάθε οµοιότητα µε την εποχή µας είναιεντελώςτυχαία και πέραν κάθε πρόθεσης:
 1. Απολύθηκε το ένα τρίτο των Δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν κατά20%οι μισθοί όσων παρέμειναν.
 2. Σταμάτησε η χορήγηση συντάξεων, που τότε δεν δίνονταν στο σύνολο του πληθυσμού αλλά σε ειδικές κατηγορίες.
 3. Μειώθηκαν κατά 60% οι στρατιωτικές δαπάνες, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των ένστολων και αντί για μισθό οι στρατιωτικοί έπαιρναν χωράφια.
 4. Επιβλήθηκε προκαταβολή στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος και της «δεκάτης», που ήταν ο φόρος για την αγροτική παραγωγή.
 5. Αυξήθηκαν οι δασμοί και οι φόροι χαρτοσήμου.
 6. Απολύθηκαν όλοι οι μηχανικοί του Δημοσίου και σταμάτησαν όλα
  τα δημόσια έργα.
 7. Καταργήθηκαν εντελώς όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους.
 8. Απολύθηκαν όλοι οι υπάλληλοι του εθνικού τυπογραφείου, όλοι οι δασονόμοι, οι δασικοί υπάλληλοι και οι μισοί καθηγητές πανεπιστημίου.
 9. Καταργήθηκαν όλες οι διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό.
 10. Νομιμοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα και οι καταπατημένες «εθνικές γαίες», με την πληρωμή προστίμων νομιμοποίησης.
 11. Περαιώθηκαν συνοπτικά όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με την καταβολή εφάπαξ ποσού.
Το αποτέλεσμα των εξαιρετικά σκληρών αυτών μέτρων ήταν, οι δανειστές να πάρουν όντως ένα μέρος των χρημάτων τους, αλλά η χώρα να οδηγηθεί σε μία βαθιά και πολυετή ύφεση, η οποία οδήγησε στην εξαθλίωση μεγάλου τμήματος του πληθυσμού.
Η Ελλάδα είδε κι έπαθε να συνέλθει, αλλά φαλίρισε ξανά µετά από πενήντα ακριβώς χρόνια, µε το “Κύριοι, δυστυχώς επτωχεύσαµεν” του Χαριλάου Τρικούπη το 1893.
Πάντως, το συγκεκριμένο μνημόνιο του 1843, θεωρείται από πολλούς ιστορικούς, μια από τις σοβαρότερες αφορμές για το ξέσπασμα της επανάστασης της 3ης Σεπτέμβρη 1843, που έφερε Σύνταγμα στη χώρα.