Επιβεβαιώνει η DIA την ανάπτυξη κινεζικών «φονιάδων αεροπλανοφόρων» Βίντεο
ΦΡΑΓΜΑ ΠΥΡΟΣ ΜΕ 1.200 ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΒΑΝ
Η υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών τού Πενταγώνου (US Defense Intelligence Agency) επιβεβαίωσε ότι η Κίνα ενισχύει την ικανότητα κρούσης στις ακτές απέναντι από την Ταιβάν, όπου συνολικά έχουν αναπτυχτεί περισσότεροι από 1.200 συμβατικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς.
Ανάμεσα τους συμπεριλαμβάνονται οι πύραυλοι Dong Feng-21D (DF-21D), οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως «φονιάδες αεροπλανοφόρων» και η παρουσία τους ερμηνεύεται από το Πεντάγωνο ως «ξεκάθαρη προειδοποίηση» στις ΗΠΑ να μην επιχειρήσουν να παρέμβουν στρατιωτικά στην περιοχή σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της DIA Μάικλ Φλίν ο οποίος κατέθεσε στην επιτροπή άμυνας του Κογκρέσου, ανέφερε ότι:
«Το Πεκίνο αυξάνει την ισχύ πυρός που διαθέτει με περισσότερους από 1.200 βαλλιστικούς πυραύλους και μεταξύ τους βρίσκεται μικρός αλλά αυξανόμενος αριθμός προηγμένων DF-21D»!
Η στρατιωτική δραστηριότητα της Κίνας έχει ενταθεί σημαντικά και αποτελεί παράγοντα ανησυχίας στην Ουάσιγκτον, η οποία έχει θέσει υπό το μικροσκόπιο τη δραστηριότητα των κινεζικών ΕΔ σε Ασία και Ειρηνικό. Ιδιαίτερα όσον αφορά τα βλήματα DF-21D η υπηρεσία Ναυτικών Πληροφοριών των ΗΠΑ, αναφέρει ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί με συνδυασμό ενεργών και παθητικών αντιμέτρων σε διαφορετικά στάδια της εμπλοκής του.
Αμυντικοί αναλυτές σχολιάζουν, ότι θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα μείωσης του φάσματος ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών που εκπέμπει ένα αεροπλανοφόρο και χρησιμοποιούνται για καθοδήγηση της κεφαλής του DF-21D. Επιπλέον αναφέρεται η δυνατότητα χρήσης ψευδών Η/Μ εκπομπών, ώστε να επιτευχθεί παραπλάνηση ενώ έχουν αναπτυχτεί μέθοδοι αχρήστευσης του σκοπευτικού συστήματος, με τελικό στάδιο άμυνας την κατάρριψη του με χρήση μέτρων παραπλάνησης από το πλοίο, στο τελικό στάδιο τερματικής καθοδήγησης.
Το DF-21D το οποίο θεωρείται ως μια από τις πιο σοβαρές για τα πλοία του αμερικανικού ναυτικού στον Ειρηνικό, αποτελεί ενα από τα πιο προηγμένα από μια σειρά συστημάτων, τα οποία η Κίνα έχει αναπτύξει προκειμένου να προστατέψει βασικά συμφέροντα της και την εδαφική της ακεραιότητα.
Στην ακεραιότητα αυτή συμπεριλαμβάνει και την Ταιβάν (στενό σύμμαχο των ΗΠΑ), την οποία θεωρεί «αποσχισθέν» τμήμα της και προσβλέπει στην ανάκτηση του ελέγχου ακόμη και με τη χρήση στρατιωτικών μέσων.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούν την αμυντική προσπάθεια του Πεκίνου, το οποίο αναπτύσσει πυραυλικά συστήματα ενώ έχει σημειώσει πρόσφατα και δύο επιτυχημένες δοκιμές
Η αντιμετώπιση ομάδων μάχης αεροπλανοφόρων του αμερικανικού Ναυτικού, αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς στόχους που λαμβάνονται υπόψη σε έναν πόλεμο ανακατάληψης της Ταιβάν.
Για το σκοπό αυτό οι κινέζοι έχουν μετασχηματίσει το δόγμα επιχειρήσεων τους από χερσαίο σε αεροναυτικό, με ικανότητα διεξαγωγής αμυντικών και επιθετικών επιχειρήσεων κρούσης ξηράς –επιφανείας, αεράμυνας και αναγνώρισης!
Επιπλέον δύνεται έμφαση στην δυνατότητα επίτευξης αεροπορικής και ναυτικής κυριαρχίας σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο. Σε στρατηγικό επίπεδο το κινεζικό Ναυτικό έχει υπό ανάπτυξη τη νέα κλάση πυρηνικών υποβρυχίων κλάσης JIN, οι οποίοι θα είναι σε θέση να εκτοξεύουν βαλλιστικούς πυραύλους JL-2 εν καταδύσει.
Το βίντεο αναφέρεται στην πρόσφατη δοκιμή εναντίον εικονικού στόχου που προσομοιώνει αμερικανικό αεροπλανοφόρο στην έρημο Γκόμπι στην Κίνα.