Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

3/2/2010 Αυτό το καταπληκτικό φαινόμενο άφησε τους επιστήμονες σε αμηχανία ανακοινώνοντας ότι δεν είναι κομήτης μέσα στο διάστημα.


3/2/2010 Αυτό το καταπληκτικό φαινόμενο άφησε τους επιστήμονες σε αμηχανία ανακοινώνοντας  ότι δεν είναι κομήτης μέσα στο διάστημα.
Στις αρχές του περασμένου μήνα, οι αστρονόμοι γύρισαν το τηλεσκόπιο Hubble για να πάρει κάποιες συγκεκριμένες εικόνες.
Το αντικείμενο που παρατηρήθηκε έχει  το όνομα Α2 P/2010 και είναι εκείνα που δεν έχετε ξαναδεί σε μια ζώνη αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία ανέφεραν οι επιστήμονες.

Το αντικείμενο παρά την ουρά που έχει, αποκλείει την πιθανότητα  να είναι ένας κομήτης, καθώς δεν υπάρχει φυσικό αέριο στη διαδρομή του. 
Ο Δρ Robert J Nemiroff, αστροφυσικός στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Michigan /NASA ανέφερε: "Το μέλλον της μελέτης P/2010 Α2 μπορεί να δήξη καλύτερα τη φύση της αρχικής σύγκρουσης και μπορεί να βοηθήσει την ανθρωπότητα να κατανοήσει καλύτερα τα πρώτα χρόνια του ηλιακού μας συστήματος , όταν πολλές παρόμοιες συγκρούσεις γινόταν."
"Τι είναι αυτό το παράξενο αντικείμενο; Πρώτα ανακαλύφθηκε από το έδαφος με βάση τις εικόνες του LINEAR στις 6 Ιανουαρίου, το αντικείμενο εμφανίστηκε να είναι αρκετά ασυνήθιστο και αρχίσαμε να το διερευνάμε περαιτέρω με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble την περασμένη εβδομάδα."
"Το Hubble έδειξε ότι το P/2010 Α2 είναι σε αντίθεση με οποιοδήποτε αντικείμενο έχουμε δει ποτέ πριν. Εκ πρώτης όψεως, το αντικείμενο φαίνεται να έχει την ουρά ενός κομήτη ,ωστόσο παρουσιάζει 140 μ. πυρήνα που αντισταθμίζεται από την ουρά στο κέντρο, πολύ κοντά στην ασυνήθιστη δομή του πυρήνα, χωρίς να διακρίνομαι αέρια στην ουρά."
"Πιστεύουμε ότι το αντικείμενο στη ζώνη αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία, με μια πρώτη υπόθεση  φαίνεται να εξηγεί όλες τις ενδείξεις ότι  ο P/2010 Α2 είναι τα υπολείμματα από μια πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ δύο μικρών αστεροειδών. Η πιθανή σύγκρουση έγινε με περισσότερα από 15.000 χιλιόμετρα ανά ώρα, και απελευθέρωσε ενέργεια που υπερβαίνουν μια πυρηνική βόμβα."