Είναι απίστευτοι: Πούλησαν το νερό μας στα vulture funds! - Το 9,9% της ΕΥΔΑΠ το πήραν άγνωστα funds (vid)
Στην πώληση ακόμα και του νερού που πίνουμε προχώρησε εν κρυπτώ η κυβέρνηση διαθέτοντας το 9,9% της ΕΥΔΑΠ μέσω χρηματιστηρίου στο γνωστό vulture fund του George Paulson. Το πακέτο των μετοχών της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτευούσης που πουλήθηκε στην εξευτελιστική τιμή των 86,2 εκατ. ευρώ, μέσω της Τράπεζας Πειραιώς η οποία αποκομίζει καθαρό κέρδος ύψους 57 εκατ. ευρώ!
Και μιλάμε για την ΕΥΔΑΠ, η οποία έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, υψηλή ρευστότητακαι πάνω απ'όλα έχει το μονοπώλιο του υπ'αριθμ, 1 δημόσιου αγαθού του νερού.
Η προ δύο ημερών τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,38 ευρώ και αποτελεί μία από τις ελάχιστες εταιρείες του Δημοσίου που διανέμει γενναίο μέρισμα στους μετόχους της.
Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς ήλεγχε το 10% της ΕΥΔΑΠ, μέσω της κρατικής τράπεζας ΑΤΕΒank που απέκτησε το 2013!
Τώρα, πώς έφτασε η χώρα να πολυέτο ... νερό της και μέσω αυτού αυτού να ελέγχεται το κορυφαίο στρατηγικό απόθεμα της χώρας, αυτό θα πρέπει να το σκφθο΄πυν καλά οοι ψηφοφόροι όταν πάνε αν ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, αλλά και στις περιφερειακές εκλογές.
Το να πουλάς το δίκτυο διανομής καιτα αποθέματα νερού (χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης η Πειραιώς δεν θα μπορούσε να πουλήσει το ποσοστό της ΕΥΔΑΠ αφού εν τέλει την απέκτησε ως "προίκα" από την κρατική AΤEBank)
σημαίνει απλά ότι είσαι αδίστακτος.
Εκεί που πάει η υπόθεση στο τέλος η Αττική των 5 εκατ. κατοίκων θα είναι όμηροι κάποιου Paulson στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, αφού είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν ναν αγοράζουν μετοχές της εταιρείας τώρα που ξεκίνησαν. Στις δέκα σταγόνες νερό που πίνουμε η μία θα ανήκει στα αμερικανικά funds!
Να θυμίσουμε τι γίνεται στην Χιλή που το νερό είναι τόσο ακριβό ώστε άνθρωποι να πηγαίνουν στους γείτονες για ενα ποτήρι νερό το οποίο είναι και κάκιστης ποιότητας, αφού οι ιδιώτες έχουν την συνήθεια να παρατάνε το δίκτυο ασυντήρητο για να μη χάουν λεφτά, και μετά από 30 χρόνια το χρυσοπουλάνε ξανά στο Δημόσιο που θα πρέπει να το ανακατασκευάσει εκ νέου με χρήματα των ίδιων κορόιδων... των πολιτών.
Αρκεί να δέιτε το "Πωλείται Ζωή" το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου που εξετάζει την μεγαλύτερη αγορά νερού του κόσμου που έχει στηθεί στην Χιλή. Εκεί όπου οι υδάτινοι πόροι της χώρας δεν ανήκουν στο κράτος αλλά σε ιδιώτες και μία εταιρεία μπορεί να είναι ιδιοκτήτης ενός ολόκληρου ποταμού και να κατέχει ποσότητα νερού ίση με το Βέλγιο. Εκεί, όπου το νερό έχει μετατραπεί από δημόσιο αγαθό ζωής σε ιδιοκτησία, και ένα «δικαίωμα νερού» μπορεί να κοστίζει όσο ένα σπίτι.
Ακόμα και στην έρημο της Ατακάμα, που θεωρείται η ξηρότερη περιοχή του πλανήτη, οι μεταλλευτικές εταιρείες – μεγαλο-ιδιοκτήτες του μακρύτερου ποταμού της Χιλής, Ρίο Λόα – αντλούν τεράστιες ποσότητες και χρησιμοποιούν το πολύτιμο νερό για να ξεπλένουν μέταλλα, καταδικάζοντας χιλιάδες ιθαγενείς και χωριά αγροτών στην δίψα και τη φτώχεια.
Δείτε το ντοκιμαντέρ
Ιδιωτικό ήταν το νερό και στο Βερολίνο, μέχρι που ο δήμος πήρε το δίκτυο πίσω σε άθλια κατάσταση.
Η τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου και η Veolia ανακοίνωσαν πέρσι το 2013 την αποχώρηση της εταιρίας από την Εταιρία Ύδρευσης του Βερολίνου. Αν και οι Γερμανοί ακτιβιστές ήταν χαρούμενοι που η υπηρεσία περνάει 100% (ύστερα από την αποχώρηση της RWE που προηγήθηκε) πάλι στα χέρια του Δήμου, επώδυνο ήταν το κόστος που συνόδεψε το σπάσιμο του συμβολαίου που έληγε το 2028, που στην περίπτωση της RWE ήταν 650 εκατομμύρια ευρώ!
Εκθεση του Πανεπιστημίου Γκρίνουιτς δείχνει ότι, τα τελευταία 15 χρόνια, 86 πόλεις του κόσμου έδιωξαν τις ιδιωτικές εταιρείες που διαχειρίζονταν το πόσιμο νερό και πήραν τη διαχείριση πίσω, σε κρατικό ή δημοτικό έλεγχο. Πρόκειται για έρευνα που διενήργησε διεθνής ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Γκρίνουιτς, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων σε Δημόσιες Υπηρεσίες (EPSU), η οποία έχει δηλώσει εμπράκτως τη στήριξή της στον αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, αλλά και στην προετοιμασία του δημοψηφίσματος στις 18 Μαΐου.
Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Γκρίνουιτς, μέχρι τον Νοέμβριο του 2013 οι περιπτώσεις επαναδημοτικοποιήσεων σε όλο τον κόσμο αριθμούσαν συνολικά τις 86... Ολα αυτές εκτός από τρεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2000 και 2013. Από τις 86 επαναδημοτικοποιήσεις, οι 51 αφορούν χώρες υψηλού εισοδήματος και οι 35 σε χώρες υπό ανάπτυξη και σε μεταβατικό στάδιο.
Η Νέα Τάξη Πραγμάτων για να επιβληθεί χτυπάει στον πυρήνα της ύπαρξης του ανθρώπινου έιδους στην τροφή και στο νερό. Στην έδρα της που βρίσκεται στις ΗΠΑ, αυτό το έχει ήδη καταφέρει, τώρα το προσπαθεί στην ΕΕ, και ξεκινάει από την Ελλάδα, καθότι τους την παρέδωσε έτοιμη και χρεοκοπημένη ο αγαπημένος τους ΓΑΠ, και συνεχίζει την παράδοση η νεοταξίτικη κυβέρνηση Σαμαρά.