Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Προετοιμάζουν «κιβωτούς» για να σωθούν οι... περιούσιοι(;)

Προετοιμάζουν «κιβωτούς» για να σωθούν οι... περιούσιοι(;)


Η ρωσική εταιρεία Remistudio η οποιά ειδικεύεται σε αρχιτεκτονικά σχέδια δημοσιοποίησε ένα project για την κατασκευή μιας «κιβωτού» όπως την ονομάζει ικανή να συντηρήσει αυτόνομα ζωή και βιολογικούς κύκλους παραγωγής καλλιεργειών και όλα αυτά σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, κλιματικών αλλαγών και άλλων συναφών θεωριών που παραπέμπουν στο «αισιόδοξο» μήνυμα περί καταστροφής του κόσμου.

Η προτεινόμενη κατασκευή –η οποία αποτελεί ουσιαστικά μια βιόσφαιρα- έχει σχήμα κοχυλιού και θα μπορεί να βρίσκεται είτε στη θάλασσα επιπλέοντας είτε στην ξηρά. Η βιόσφαιρα-καταφύγιο θα είναι ικανή να αντέχει σε τεράστια παλιρροϊκά κύματα και άλλες φυσικές καταστροφές.

Οι αρχιτέκτονες της Remistudio υποστηρίζουν ακόμη πως η κατασκευή με αψίδες και καλώδια θα μπορεί να αντέχει σε σεισμούς σε περίπτωση που το κατασκεύασμα βρίσκεται στην ξηρά. Η «κιβωτός» θα διαθέτει ηλιακούς συλλέκτες και συστήματα συλλογής βρόχινου νερού ώστε να συντηρεί αυτόνομα ζωή αλλά και για την υποστήριξη των καλλιεργειών σε περίπτωση οι κάτοικοί της θα είναι αδύνατο να την εγκαταλείψουν για κάποιο χρονικό διάστημα.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
  defencenet.gr


Η Γη πρέπει να ετοιμαστεί για στενή επαφή με εξωγήινους, λένε επιστήμονες

Η Γη πρέπει να ετοιμαστεί για στενή επαφή με εξωγήινους, λένε επιστήμονες


Σύμφωνα με τις απόψεις επιστημόνων, οι παγκόσμιες κυβερνήσεις θα πρέπει να προετοιμάσουν ένα συντονισμένο σχέδιο δράσης για ενδεχόμενη επαφή της Γης με εξωγήινους.
Οι επιστήμονες προτείνουν να συσταθεί μία επιτροπή από τον ΟΗΕ που θα αναλάβει την ευθύνη των «υπέρ- γήινων υποθέσεων», ("supra-Earth affairs") η οποία θα χαράξει μία στρατηγική για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τους εξωγήινους εάν εμφανιστούν.
Οι απόψεις αυτές, δημοσιεύτηκαν στην τελευταία έκδοση των «Φιλοσοφικών Συναλλαγών της Βασιλικής Κοινότητας», (‘Philosophical Transactions of the Royal Society A’), όπου οι επιστήμονες εξετάζουν όλες τις πτυχές της εξωγήινης ζωής από την αστρονομία και την βιολογία, μέχρι την πολιτική και θρησκευτική πτώση (κρίση) που μπορεί να φέρει μία ενδεχόμενη επαφή μαζί τους.
«Θα εφαρμοστεί μία σωστή διαδικασία βασισμένη σε συμβουλές υπεύθυνων επιστημόνων, ή θα επικρατήσει η δύναμη και ο οπορτουνισμός;», διερωτούνται οι καθηγητές,John Zarnecki (Open University) και Martin Dominik (St Andrews). Η έλλειψη συντονισμού μπορεί να αποφευχθεί με τη δημιουργία ενός διεθνούς πολιτικά νόμιμου σώματος, πράγμα που μπορεί να ενσωματωθεί στην ‘Επιτροπή Ειρηνικής Χρήσης του Διαστήματος’ (‘Committee on the Peaceful Uses of Outer Space’ - Copuosτου ΟΗΕ, υποστηρίζουν οι δύο επιστήμονες.
Τα κράτη μέλη του Copuos θα πρέπει να συμπεριλάβουν στην ατζέντα τους τις «υπέρ- γήινες υποθέσεις» και να δημιουργήσουν ανάλογες δομές με εκείνες που προτείνουν την αντιμετώπιση αντικειμένων που βρίσκονται κοντά στη Γη με κίνδυνο να συγκρουστούν με τον πλανήτη μας, αντικείμενα όπως οι αστεροειδείς.
Σύμφωνα με τον καθηγητή εξελικτικής παλαιοβιολογίας του Cambridge, Simon Conway Morris, όποιος προετοιμάζεται για επαφή με εξωγήινους θα πρέπει να προετοιμάζεται για τα χειρότερα.
Η εξέλιξη στους εξωγήινους κόσμους ενδέχεται να είναι ανάλογη με αυτή του Δαρβίνου, θεωρεί ο Morris, ειδικά εάν υπάρχουν βιολογικές μοριακές ομοιότητες με τις δικές μας. Ομοιότητες όπως με τις τάσεις μας για βία και εκμετάλλευση. Εάν υπάρχουν ευφυείς εξωγήινοι, θα λειτουργήσουν όπως εμείς, τονίζει ο καθηγητής και δεδομένης της ένδοξης ιστορίας μας θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ για το πώς θα αντιδράσουμε.
Ο Ted Peters, καθηγητής συστηματικής θεολογίας στη θεολογική σχολή «Pacific Lutheran» της Καλιφόρνια, θεωρείότι εάν έρθουμε σε επαφή με εξωγήινους και αποδειχτεί η εξωγήινη πνευματική ανωτερότητα, οι θρησκείες μας θα καταρρεύσουν. Θεωρεί βέβαια ότι από την κρίση θα ενισχυθεί ο ρόλος των μειζόνων θρησκειών και θα επιβιώσουν άθικτες.
"Επειδή θρησκευτικές παραδόσεις μας έχουν σχηματίσει τις βασικές πεποιθήσεις τους μέσα από μία αρχαία κοσμοθεωρία που πλέον είναι ξεπερασμένη, η συγκλονιστική νέα γνώση θα μας αποσπάσει από τα αναχρονιστικά δόγματά μας; Είναι οι πιστοί Γη-κεντρικοί, έτσι ώστε η επαφή με εξωγήινους να αποκεντρώσει και να περιθωριοποιήσει την αίσθηση που έχουμε για την αυτο-σημασία; Αν έχουμε δημιουργηθεί κατ 'εικόνα του Θεού, όπως διδάσκει η βιβλική παράδοση, θα πρέπει να μοιραστούμε αυτή την θεϊκή εικόνα με τους νέους γείτονές μας; " λέει ο Peters.
Τέλος ο Peters εικάζει ότι: «Οι παραδοσιακοί θεολόγοι θα εξελιχτούν σε αστροθεολόγους. Αυτό που προβλέπω είναι ότι η επαφή με την εξωγήινη νοημοσύνη θα επεκτείνει και θα ενισχύσει το υπάρχον θρησκευτικό όραμα που υποστηρίζει ότι όλη η δημιουργία- συμπεριλαμβανομένων και των 13.7 δις ετών ιστορίας μαζί με όλα τα πλάσματα του θεού- είναι το δώρο από έναν θεό ελεήμων και γεμάτο αγάπη».