Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων από την αιθαλομίχλη, ενόψει της επερχόμενης χειμερινής περιόδου, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Έρευνας και Κλιματικής Αλλαγής.
Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο των δράσεων που συντονίζει, προωθείται σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης με θέμα «βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια», με στόχο να υπάρχουν διαθέσιμα στην Πολιτεία όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την αντιμετώπιση έκτακτων επεισοδίων αιθαλομίχλης, φαινόμενο που παρουσιάστηκε σε πολύ έντονο βαθμό τον περσινό χειμώνα.
Εκτός από τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, οι περαιτέρω προσπάθειες εστιάζονται σε στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, αλλά και στην εντατικοποίηση των ελέγχων, καθώς «ο έλεγχος και η εποπτεία της αγοράς, σε όλα τα στάδια, αποτελεί σημαντικό προληπτικό μέτρο για την αποφυγή επεισοδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης».
Ειδικότερα, με την ΚΥΑ που υπεγράφη από τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη και προωθήθηκε στους συναρμόδιους υπουργούς, καθορίζονται τα επίπεδα συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων, πάνω από τα οποία πρέπει να λαμβάνονται μέτρα, ενώ θεσπίζονται τα μέτρα που μπορεί κάθε φορά να λαμβάνονται.
Τα μέτρα αφορούν την προφύλαξη της υγείας του πληθυσμού -και ιδίως των ατόμων αυξημένου κινδύνου, όπως άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, καρδιοπαθείς, παιδιά, άτομα άνω των 65 ετών κλπ (πάνω από 50 μg/m3)- και τον περιορισμό των εκπομπών από εστίες καύσης, ιδίως με την ορθή χρήση των συστημάτων θέρμανσης και την αποφυγή των τζακιών (πάνω από 100 μg/m3).
Επιπλέον, προβλέπεται περιορισμός των βιομηχανικών εκπομπών, με μείωση της δραστηριότητας μόνο των ρυπογόνων εγκαταστάσεων (πάνω από 100 μg/m3) καθώς επίσης και περιορισμός των κυκλοφοριακών εκπομπών, μέσω συστάσεων προς τους οδηγούς, αλλά και απαγόρευση της κυκλοφορίας συγκεκριμένων τύπων οχημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές (πάνω από 100 μg/m3).
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις σε ορισμένους σταθμούς της χώρας τα προηγούμενα πέντε έτη, οι υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων πάνω από 100 μg/m3 εμφανίστηκαν 10-15 μέρες τον χρόνο, ενώ πάνω από 150 μg/m3 3-4 μέρες τον χρόνο, ενώ η ένταση του φαινομένου δεν είναι η ίδια σε όλη την επικράτεια. Συνεπώς και τα μέτρα αφορούν ορισμένες μέρες το έτος.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, τα μέτρα κηρύσσονται με ανακοίνωση του υπουργού για την Περιφέρειας Αττικής και από τον καθ' ύλην αρμόδιο περιφερειάρχη για τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας. Λαμβάνονται, κατά περίπτωση, μεμονωμένα ή σωρευτικά, ανάλογα με τη χωρική έκταση, την ένταση και το είδος του επεισοδίου, και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιφέρειας, ενώ είναι δυνατόν να λαμβάνονται και επιπρόσθετα μέτρα.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων του κρατικού μηχανισμού, έχει συσταθεί συντονιστική διϋπουργική ομάδα, αποτελούμενη από τους αρμόδιους γενικούς γραμματείς ή εκπροσώπους τους, με την ευθύνη της γενικής γραμματέως ΥΠΕΚΑ Νάντιας Γιαννακοπούλου, ώστε να δρομολογηθούν άμεσα όλες οι απαιτούμενες δράσεις, αλλά και για να υπάρξει αμεσότερος συντονισμός όλων των εμπλεκομένων κεντρικών υπηρεσιών.
(newsit)