Σε κλοιό το Αιγαίο
Υστερα από τις συνεχείς παραβάσεις - παραβιάσεις στο Αιγαίο, την τουρκική έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο, τα τουρκικά πεδία βολής, η Αγκυρα, τώρα και με τις έρευνες για κοιτάσματα πάνω στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ή σε τμήματα της υφαλοκρηπίδας που μένει να οριοθετηθούν, επιχειρεί να μετατρέψει σε «βιλαέτι» της το Αιγαίο, θέτοντας υπό ασφυκτικό κλοιό σχεδόν όλα τα νησιά και ακυρώνοντας κατ' ουσίαν το Μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ.
Τις προηγούμενες μέρες η τουρκική κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων ΤΡΑΟ ανήγγειλε επισήμως ότι θα προχωρήσει «σε τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες» σε μια περιοχή 1.200 ν.μ. στη Μεσόγειο για ένα χρόνο. Αμέσως μετά, η Αγκυρα, με αγγελία NAVTEX και χωρίς να ενημερώσει την Ελλάδα ως παράκτιο κράτος, έκλεισε μέχρι τις 20 Αυγούστου μια τεράστια περιοχή από ανατολικά της Ρόδου και νότια του Καστελόριζου μέχρι τα δυτικά παράλια της Κύπρου φτάνοντας μέχρι την Ακάμα.
Κατ' ουσίαν και με πρόσχημα τις ωκεανογραφικές έρευνες, η Τουρκία θέτει σε κλοιό ολόκληρη τη σημαντική περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Αλλά δεν είναι το μόνο «κατόρθωμα» της Αγκυρας. Η τουρκική κυβέρνηση, με την ανοχή της Αθήνας, συστηματικά και κατ' εξακολούθηση παραβιάζει κατάφωρα τη διεθνή νομιμότητα, τις διμερείς συμφωνίες και την ελληνική κυριαρχία των νήσων του Αιγαίου, με τη δημιουργία και λειτουργία, μέσα στο FIR Αθηνών, μόνιμων τουρκικών πεδίων βολής. Στην περιοχή της Λήμνου και νοτιότερα στις βραχονησίδες Χταπόδια, στα βόρεια της Καλύμνου. Τα παράνομα αυτά πεδία βολής λειτουργούν κατ' ουσίαν 365 ημέρες το χρόνο και δι' αυτού του τρόπου η Αγκυρα επιδιώκει να κλείσει εμπράκτως σε τουρκικές «δαγκάνες» το μισό Αιγαίο ανατολικά του 25ου μεσημβρινού.
ΗΑγκυρα, σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία, ξεκίνησε αυτή την πολιτική από το 1995 όταν ζήτησε από τον ΙΜΟ (διεθνή οργανισμό ναυσιπλοΐας) τη δημιουργία στο Αιγαίο μόνον 28 πεδίων βολής, όσα δηλαδή είχε και η Ελλάδα, αλλά στο σύνολο του FIR Αθηνών (Αιγαίο - Μεσόγειος - Ιόνιο). Φυσικά το αίτημα απορρίφθηκε, αυτό όμως δεν εμπόδισε την Αγκυρα να δημιουργήσει, από το 1999, δύο τουλάχιστον παράνομα τουρκικά πεδία βολής, στα βόρεια της Λήμνου και βόρεια της Καλύμνου στις νησίδες Χταπόδια.
Με την επιλογή αυτών των περιοχών για τα παράνομα τουρκικά πεδία βολής μέσα στο FIR Αθηνών, η Αγκυρα εμφανώς επιδιώκει να πετύχει ένα μεγάλο αριθμό των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο, με την Αθήνα να βρίσκεται σε μόνιμη αδυναμία να αντιδράσει αποτελεσματικά και να ανατρέψει τις τουρκικές ενέργειες. Στην περιοχή της Λήμνου, η παράνομη τουρκική περιοχή επικαλύπτει την εθνική κυριαρχία, επικαλύπτει τα χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο βόρεια της Λήμνου, νότια της Σαμοθράκης και ανατολικά της Χαλκιδικής. Ετσι η Τουρκία αμφισβητεί εμπράκτως πλέον:
- Το εύρος των 6 ν.μ. χωρικών υδάτων και τα 10 ν.μ. του εθνικού εναέριου χώρου. Αυτή είναι μια μόνιμη πρακτική της Αγκυρας σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας, χωρίς καταγγελία από πλευράς της Αθήνας.
- Τις αρμοδιότητες της Ελλάδας στην παροχή έρευνας και διάσωσης στο FIR Αθηνών, αλλά και την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην ίδια περιοχή, αφού η περιοχή αυτή είναι στρατιωτικά ενεργοποιημένη όλο το χρόνο.
Επιπροσθέτως, η Τουρκία εκδίδει αγγελίες για στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή της Λήμνου και εντός του FIR Αθηνών, γεγονός που απαγορεύει η Σύμβαση του Σικάγου (ICAO), διότι οι αρμοδιότητες έκδοσης αγγελιών στο FIR Αθηνών έχουν εκχωρηθεί μόνον στην Αθήνα.
Ηπεριοχή Χταπόδια βόρεια της Καλύμνου είναι επιλεκτική επιλογή της Αγκυρας για να αμφισβητήσει τα 10 ν.μ. του εθνικού εναέριου χώρου της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τις αρμοδιότητες της Αθήνας για έρευνα και διάσωση στο FIR Αθηνών και της ΥΠΑ. Αυτό συμβαίνει γιατί η περιοχή είναι «περίκλειστη» από ελληνικά νησιά, τα οποία απαγορεύουν την πρόσβαση στην περιοχή χωρίς προηγούμενη παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας. Ετσι, η Αγκυρα επιδιώκει να μετατρέψει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο σε τουρκικά κεκτημένα, πράγμα που είναι χειρότερο και από οικονομική καταστροφή, διότι αυτή αναστρέφεται, ενώ αυτά που «παίρνει» η Αγκυρα δεν πρόκειται να τα επιστρέψει ποτέ.