Πενταπλασιάζεται η τιμή των αγαθών, από το τελωνείο μέχρι το ράφι!
Στοιχεία σοκ για τα εισαγόμενα προϊόντα! Ξέφρενη κούρσα πραγματοποιούν οι τιμές αρκετών προϊόντων εισαγωγής, τροφίμων και άλλων, στη διαδρομή από το τελωνείο του Πειραιά μέχρι τα ράφια των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ.
Προϊόντα φυτικής προέλευσης όπως φασόλια, ρύζι, ξηροί καρποί που εισάγονται από τρίτες χώρες φτάνουν να πωλούνται έως και 451% ακριβότερα από την τιμή εισαγωγής τους, πυροδοτώντας με τον τρόπο αυτό την ακρίβεια στην αγορά. Την ίδια ώρα νέες αυξήσεις καταγράφονται σε βασικά είδη σούπερ μάρκετ που φτάνουν ακόμα και το 8%.
Σύμφωνα με έρευνα τιμών της Νομαρχίας Πειραιά, τον Μάιο οι ανατιμήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων είναι περισσότερες από τις μειώσεις ενώ μετά και την πρώτη αύξηση του ΦΠΑ τον περασμένο Μάρτιο οι τιμές περίπου στο 30% των προϊόντων που ανατιμήθηκαν ήταν σημαντικά υψηλότερες από την αύξηση του φόρου.
Γνωστά- άγνωστα καπέλα ανεβάζουν μέχρι και 451% τις τιμές των προϊόντων από το τελωνείο μέχρι το ράφι του σούπερ μάρκετ. Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από την επεξεργασία που έκανε η Νομαρχία Πειραιά σε στοιχεία των τιμολογίων εισαγωγής τροφίμων φυτικής προέλευσης από χώρες εκτός Ε.Ε. στο τελωνείο του Πειραιά και τις τελικές λιανικές τιμές των προϊόντων αυτών στα καταστήματα σούπερ μάρκετ. Η έρευνα δείχνει ότι οι αποκλίσεις των τιμών φτάνουν σε ποσοστά που σοκάρουν και κυμαίνονται από 182,83% έως 451% ανάλογα με το είδος του προϊόντος, δείχνοντας παράλληλα και τα μεγάλα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων.
Το ρύζι τύπου basmatti εισάγεται στην Ελλάδα στην τιμή των 0,715 ευρώ το κιλό και στη συνεχεία συσκευάζεται και πωλείται προς 3,94 ευρώ το κιλό, δηλαδή 451% ακριβότερα. Τα φασόλια σύμφωνα με τα στοιχεία της Νομαρχίας εισάγονται στην τιμή των 0,80 ευρώ το κιλό ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Στη συνέχεια από τις εταιρείες γίνεται ο διαχωρισμός τους σε μέτρια και χονδρά, συσκευάζονται και φτάνουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ να πωλούνται προς 2,86 ευρώ και 4,34 ευρώ το κιλό αντίστοιχα, παρά το γεγονός ότι εισάγονται με την ίδια τιμή όπως σημαίνει η έρευνα της Νομαρχίας Πειραιά. Ανάλογη είναι και η απόκλιση της τιμής στα αράπικα φιστίκια που εισάγονται στην τιμή των 0,99 ευρώ το κιλό και πωλούνται προς 2,8 ευρώ το κιλό στα καταστήματα.
Αυξήσεις έως και 8% τον Μάιο παρά την κρίση.
Και ενώ οι τιμές των προϊόντων «τρελαίνονται» στη διαδρομή από το τελωνείο έως το ράφι του σούπερ μάρκετ, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας Πειραιά διαπιστώνουν και νέες ανατιμήσεις τον Μάιο σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες στην αγορά. Συγκεκριμένα από τη λίστα 128 βασικών καταναλωτικών αγαθών σε 5 μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που ελέγχει την τελευταία διετία η Νομαρχία, προκύπτει ότι κάθε μήνα το τελευταίο τρίμηνο, τα προϊόντα των οποίων οι τιμές έχουν αυξηθεί είναι περισσότερα από αυτά των οποίων οι τιμές έχουν μειωθεί. Οι τιμοληψίες μάλιστα του Μαΐου σε σύγκριση με τον Απρίλιο δείχνουν αυξήσεις σε 49 προϊόντα οι οποίες φτάνουν έως και το 8%. Ενδεικτικά τον τελευταίο μήνα αυξήθηκε κατά 8,11% η τιμή στα μακαρόνια, 6,99% σε χαρτοπετσέτες, 6,85% σε μπίρες, 4,52% σε γάλα εβαπορέ, 3,6% στη χλωρίνη και 1,05% στο αλεύρι. Μάλιστα, οι υπηρεσίες της Νομαρχίας διαπίστωσαν υπερβάσεις και στις αυξήσεις λόγω ΦΠΑ. Μάλιστα, από τον Μάρτιο έως σήμερα και στις πέντε αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπου έγιναν τιμοληψίες διαπιστώθηκαν αυξήσεις που υπερέβησαν την αύξηση του ΦΠΑ. Πάντως στο σύνολο τους οι επιχειρήσεις απορρόφησαν σε ποσοστό έως και 70% τις αυξήσεις από το ΦΠΑ.
Ακριβότερα έως 63,79% στον Πειραιά από την Κύπρο!
Ακριβότερη ακόμα και από την Κύπρο αποδεικνύεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις τιμές βασικών αγαθών στα ράφια των σούπερ μάρκετ, παρά το γεγονός ότι η Μεγαλόνησος βρίσκεται στο άκρο της Ευρώπης. Προϊόντα των ίδιων πολυεθνικών εταιρειών, στις ίδιες πολυεθνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ πωλούνται με υψηλότερες τιμές στον Πειραιά απ΄ ό,τι στη Λευκωσία, τη Λάρνακα και την Αμμόχωστο. Μάλιστα, οι διαφορές που καταγράφονται ξεπερνούν ακόμα και το 60%. Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Νομαρχία Πειραιά συγκρίνοντας τις τιμές ίδιων προϊόντων στην Ελλάδα και την Κύπρο (οι τιμές προέρχονται από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Εμπορίου της Κύπρου) τα 7 στα 10 προϊόντα (75%) πωλούνται ακριβότερα στη χώρα μας, με τη διαφορά των τιμών να κυμαίνεται από 6,35% έως και 63,79%.