Τεχνολογία Υποσυνείδητου Προγραμματισμού.
Όταν μιλάμε για υποσυνείδητο προγραμματισμό - υποσυνείδητη επικοινωνία αναφερόμαστε στα μηνύματα που απευθύνονται άμεσα στον υποσυνείδητο νού. Δεδομένου ότι βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της συνειδητής επίγνωσης, δεν μπορούμε να τα ακούσουμε ή να τα αντιληφθούμε. Γι’ αυτό και ο συνειδητός νούς μας αδυνατεί να απορρίψει τα...
συγκεκριμένα μηνύματα.
Τα υποσυνείδητα μηνύματα φέρνουν τις αλλαγές που επιθυμούμε στη ζωή μας άμεσα, στέλνοντας τις προτάσεις / εντολές στο υποσυνείδητο μυαλό μας, επαναπρογραμματίζοντας έτσι τους τρόπους σκέψης, τις αντιλήψεις και τα μοτίβα συμπεριφοράς. Καθώς αυτά τα μηνύματα παρακάμπτουν το συνειδητό μυαλό μας, αποφεύγουν κάθε "λογική" αντίσταση ή αρνητικές σκέψεις που θα μπορούσαν διαφορετικά να μας κρατήσουν πίσω... να σαμποτάρουν τις προσπάθειες μας... Τώρα πλέον μπορούμε να φέρουμε τις αλλαγές που επιθυμούμε στη ζωή μας άμεσακαιαποτελεσματικά, ακόμη και να ξεπεράσουμε σοβαρά ζητήματα και καταστάσεις που κουβαλάμε μαζί μας από παλιά... ακόμη και από τα παιδικά μας χρόνια. Μπορούμε να αναπτυχθούμε και να "μεγαλώσουμε" σαν άνθρωποι με τρόπους που δεν θα ήταν εφικτοί με συνειδητή προσπάθεια μόνο.
Συχνά συνδεδεμένη με τη διαφήμιση, η υποσυνείδητη επικοινωνία βρίσκεται σχεδόν σε κάθε μορφή επικοινωνίας. Ορισμένα καταστήματα χρησιμοποιούν υποσυνείδητα ακουστικά μηνύματα όπως "Πληρώνω τα προϊόντα που έχω ψωνίσει"για να μειώσουν τις κλοπές. Τέτοιες πρακτικές δέν είναι κοινωνικά αποδεκτές και όταν ανακαλύπτονται σταμάτούν άμεσα. Πολλές φορές ακόμη και με νόμο 'οπως έγινε στις Η.Π.Α.
Η αλήθεια είναι ότι τα υποσυνείδητα μηνύματα είναι τόσο αποτελεσματικά που φοβίζουν τους ανθρώπους. Σκεφτείτε τη δύναμη που θα είχε κάποιο ανήθικο άτομο, με ένα τέτοιο όπλο στα χέρια του. Η αλήθεια είναι ότι επειδή λειτουργούν τόσο καλά, έπρεπε να καταδικαστεί η ανήθικη χρήση τους!!!
Η υποσυνείδητη επικοινωνία καταδικάστηκε επειδή ήταν πάρα πολύ αποτελεσματική. Η δυνατότητα επηρεασμού των ανθρώπων δίχως τη συγκατάθεση τους δε θα μπορούσε να επιτραπεί.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έθεσε σύντομα εκτός νόμου την εφαρμογή αυτής της ισχυρής τεχνικής στις διαφημίσεις. Σύντομα όμως αναγνωρίστηκε η δυνατότητά του ως επαναστατικό εργαλείο αυτοβοήθειας. Η δύναμη που εμπεριέχεται στην μεταβίβαση εντολών αυτοβελτίωσης απευθείας στον υποσυνείδητο νού, έγινε το εργαλείο για να δημιουργηθεί μια καινούρια επανάσταση στον τομέα της αυτοβοήθειας και της ψυχολογίας.
Πως Θα προγραμματίσουμε τον υποσυνείδητο νού μας:
Παλιότερα η διαδικασία προγραμματισμού του υποσυνείδητου απαιτούσε προσπάθεια – μεγάλη προσπάθεια. Η προσπάθεια ήταν απαραίτητη για να υπερνικηθεί η αντίσταση του συνειδητού νού, ο όποιος είναι γεμάτος με σκεπτικισμό.
Υπάρχει ένας τρόπος να υπερνικηθεί αυτή η αντίσταση. Τα υποσυνείδητα μηνύματα, επιτρέπουν στο μήνυμα να υπερνικήσει την αντίδραση του συνειδητού νού.
Τα υποσυνείδητα μηνύματα εισάγονται στον εγκέφαλο σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο ώστε ο υποσυνείδητος νούς να βλέπει, να ακούει και να καταλαβαίνει, αλλά ταυτόχρονα σε ένα αρκετά χαμηλό επίπεδο έτσι ώστε ο συνειδητός νούς να μην το αντιλαμβάνεται και φυσικά να μην μπορεί να το εμποδίσει.
Με αυτόν τον τρόπο, τα υποσυνείδητα μηνύματα είναι σε θέση να αφαιρέσουν τις αρνητικές σκέψεις, συμπεριφορές και συνήθειες, και για να διαβιβάσουν θετικές υποβολές άμεσα στο υποσυνείδητο.
Χρησιμοποιώντας αυτήν την μέθοδο μπορούμε να διαποτίσουμε το υποσυνείδητό μας με θετικές βεβαιώσεις και παροτρύνσεις. Δεν υπάρχει απολύτως καμμία απαίτηση για κάποια ειδική συγκέντρωση. Στην πραγματικότητα, ακόμη κι εάν προσπαθήσουμε να τις σταματήσουμε, οι σκέψεις θα διεισδύσουν στον υποσυνείδητο νού μας. Καθώς τα μηνύματα διαβιβάζονται στον υποσυνείδητο νού μας, μια σειρά καταπληκτικών αλλαγών θα αρχίσουν να λαμβάνουν χώρα. Καθημερινά θα γένεται ολοένα κι ευκολότερη η επίτευξη των στόχων μας επειδή έχουμε πρόσβαση στο κέντρο του προγραμματισμού - τον υποσυνείδητο μυαλού μας.
Ο υποσυνείδητος νούς και πώς λειτουργεί: Ο υποσυνείδητος νούς είναι το μέρος του εγκεφάλου στο οποίο είναι αποθηκευμένες όλες οι εμπειρίες της ζωής μας. Οποιαδήποτε εμπειρία γίνετε αντιληπτή μέσω των αισθήσεων, αποθηκεύεται ως σημείον αναφοράς. Μπορούμε να τον παρομοιάσουμε με την τράπεζα μνήμης ενός σύγχρονου υπολογιστή. Ακριβώς όπως ο υπολογιστής χρησιμοποιεί τις πληροφορίες της τράπεζας μνήμης του για να επιλύσει κάποια προβλήματα, έτσι κι εμείς χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες που αποθηκεύονται στο υποσυνείδητό μας για να επιλύσουμε τα δικά μας.
Ο υπολογιστής δεν εξετάζει τις πληροφορίες που τοποθετούνται στη μνήμη του. Παρομοίως, το υποσυνείδητο δεν επιλέγει ποιές πληροφορίες θα συγκρατήσει. Δέχεται και αποθηκεύει όλες τις πληροφορίες, άνευ διακρίσεως. Δεν προσδιορίζει τι είναι σωστό και τι λάθος, θετικό ή αρνητικό - απλώς αποθηκεύει ότι βιώνουμε.
Όταν ο συνειδητός νούς μας θέλει να λάβει μια απόφαση, βασίζεται στις πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στο υποσυνείδητό μας. Δυστυχώς, δεν είναι όλο το αποθηκευμένο υλικό της αρεσκείας μας. Όλοι μας έχουμε εκτεθεί σε αρνητικές επιρροές άλλων ανθρώπων, εφημερίδων, τηλεόρασης, κ.τ.λ. Ακριβώς όπως ένας υπολογιστής μπορεί να ανταποκριθεί αποκλειστικά με τον τρόπο που έχει προγραμματιστεί, οι αποφάσεις μας περιορίζονται από τις πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στο υποσυνείδητό μας. Έτσι, οι αποθηκευμένες αρνητικές σκέψεις, παράγουν αρνητικές αποφάσεις οι οποίες με τη σειρά τους διαμορφώνουν αρνητικές συνήθειες. Αντιθέτως, εάν το υποσυνείδητό μας είναι γεμάτο με θετικές σκέψεις, θα λάβουμε θετικές αποφάσεις και θα διαμορφώσουμε θετικές συνήθειες. Είναι τόσο απλό όσο ακούγεται.
Οι επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι εάν το υποσυνείδητο προγραμματιστεί, σκόπιμα, με θετικές σκέψεις, σύντομα το συνειδητό θα αρχίσει να λειτουργεί βάσει αυτών των πληροφοριών και θα αρχίσουν να παρουσιάζονται θετικά αποτελέσματα.
Εκτενείς μελέτες που έχουν διεξαχθεί εδώ και δεκαετίες,
αποκαλύπτουν ότι ο υποσυνείδητος προγραμματισμός λειτουργεί στην ανθρώπινη συμπεριφορά με τουλάχιστον τρεις τρόπους:
1. Με την αναζωοπύρωση και την ενεργοποίηση των υγιών επιθυμιών και ενορμήσεων που ενυπάρχουν στο υποσυνείδητο.
2. Με τη μετάδοση νέων και χρήσιμων πληροφοριών στον υποσυνείδητο νού.
3. Με την αύξηση της ασυναίσθητης επιλεκτικής προσοχής του ατόμου - την ενδυνάμωση της επίγνωσης.
Ο βασικός λόγος που τα υποσυνείδητα μηνύματα έχουν τόση μεγάλη επίδραση, είναι επειδή παρακάμπτουν τα φίλτρα του συνειδητού νού. Πηγαίνουν άμεσα στα ρυθμιστικά αρχεία που έχουμε αποθηκευμένα για να κατευθύνουμε τη συμπεριφορά μας.
Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι ο υποσυνείδητος νούς είναιανίκανος να προκαλέσει κάποια συμπεριφορά, η οποία νααντίκειται στον κώδικα ηθικών αξιών του ατόμου. Με άλλα λόγια, τα υποσυνείδητα μήνυμα στερούνται της δυνάμεως να αναγκάσουν κάποιον άνθρωπο να υιοθετήσει κάποια αξία ή να πραγματοποιήσει κάποια ενέργεια που δεν την επιθυμεί κι ο ίδιος.
Τί είναι τα Εγκεφαλικά Κύματα:
Το μυαλό μας ρυθμίζει τις δραστηριότητες του μέσω ηλεκτρικών κυμάτων που καταγράφονται στον εγκέφαλο, τα οποία εκπέμπουν μικρούς ηλεκτροχημικούς παλμούς διαφόρων συχνοτήτων, που καταγράφονται από το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. Αυτά είναι τα εγκεφαλικά κύματα (Brain Waves).
Οι διάφορες καταστάσεις συνείδησης στον εγκέφαλο, σκιαγραφούνται από την εναλλαγή της συχνότητας των εγκεφαλικών κυμάτων (Στην κλίμακα Hertz ή Hz)
Τα εγκεφαλικά κύματα χωρίζονται σε : BETA, ALPHA, THETA, DELTA
Beta
13-60 Hz ανά δευτερόλεπτο (μέσος όρος 40 Hz). Είναι το επίπεδο της συνηθέστερης συνείδησης εγρήγορσης, συνήθως σε αυτό εκπέμπουμε, και σε αυτό παρατηρούνται οι ποιο έντονες δραστηριότητες του αριστερού εγκεφαλικού ημισφαιρίου. Eκπέμπονται όταν ο εγκέφαλος δραστηριοποιείται στην καθημερινή εγρήγορση οπότε κινούμαστε και σκεπτόμαστε. Είναι τα κύματα που ο εγκεφαλός μας εκπέμπει τις περισσότερες ώρες τις ημέρας. Είναι χρήσιμα στις πρακτικές δουλειές και εμποδίζουν το νου να χαλαρώσει (κοινώς να τεμπελιάσει). Στα υψηλά επίπεδα του, νιώθουμε υπερένταση, άγχος, φόβο, ανυπομονησία, σύγχυση.
Alpha
7-13 Hz ανά δευτερόλεπτο. Είναι το επίπεδο της φυσικής και πνευματικής χαλάρωσης, σ’ αυτό νιώθουμε ικανοποιημένοι και απόλυτα συνειδητοί για το τι συμβαίνει γύρο μας, και σ’ αυτό παρατηρούνται οι ποιο έντονες δραστηριότητες του δεξιού ημισφαιρίου. Όταν βρισκόμαστε σε αυτή την εγκεφαλική συχνότητα, είναι η καλύτερη κατάσταση για να παίρνουμε νέες πληροφορίες, να ασχολούμαστε με περίτεχνες δραστηριότητες, να μαθαίνουμε νέες γλώσσες, να αναλύουμε πολύπλοκες καταστάσεις. Επίσης, σ’ ‘αυτή την συχνότητα λειτουργεί ο διαλογισμός, οι ασκήσεις χαλάρωσης, και όλες οι δραστηριότητες νηφαλιότητας. Αύξηση επιπέδου ενδορφίνης και νοροεπινεφρίνης, ουσίες συνδεδεμένες με συναισθήματα αυξημένης νοητικής διαύγειας και ευφορίας, και κατάλληλο χημικό περιβάλλων για τον σχηματισμό αναμνήσεων. Ιδανική κατάσταση για δημιουργία και συνθετική σκέψη. Αυτή η συχνότητα των εγκεφαλικών σημάτων είναι αυτή στην οποία θα επιθυμούσαμε πάντα να είμαστε. Δημιουργούνται όταν ο εγκέφαλος αδειάζει από τις αναμνήσεις, σκέψεις, ανησυχίες και ριλαξάρει. Αυτά τα κύματα κυριαρχούν στα πρώτα στάδια του ύπνου. Δύστυχως, στην συνηθισμένη καθημερινότητα μας, κυρίως παραμένουμε στα υψηλά επίπεδα των κυμάτων BETA.
Theta
4-7 Hz ανά δευτερόλεπτο. Είναι το επίπεδο που στο υψηλό στάδιο του νιώθουμε υπνηλία μειωμένη συνείδηση, βαθιά χαλάρωση, υπερβολική νυμφαλιότητα ή λήθαργο. Καθώς τα Hertz πέφτουνε, κοιμόμαστε. Το στάδιο της ύπνωσης. Είναι η εγκεφαλική κατάσταση στην οποία βλέπουμε τα όνειρα (Παρατηρείται το φαινόμενο R.E.M – Rapid Eye Movement). Εκπέμπονται όταν η εγκεφαλική δράση περιορίζεται. Μετά τον πρώτο ύπνο, ο εγκέφαλος πέφτει από τα κύματα Άλφα στα κύματα Θήτα και μετά στα Δέλτα. Στην περίπτωση αναισθησίας κυριαρχούν τα κύματα Δέλτα.Delta
0,1-4 Hz ανά δευτερόλεπτο. Βαθύς ύπνος ή καταληψία. Όσο χαμηλότερα, οδηγούμαστε στο επίπεδο της πλήρους αναισθησίας.
Eγκεφαλικά Κύματα & Ηλικία: Από 0-4 ετών κυριαρχούν τα κύματα Δέλτα.
Από 4-7 ετών κυριαρχούν τα κύματα Θήτα.
Από 7-12 ετών κυριαρχούν τα κύματα Aλφα.
Από 12 και πάνω κυριαρχούν τα κύματα Βήτα.
Αριστερό & Δεξιό Μέρος του Εγκεφάλου μας (Ημισφαίριο):
Τα κύματα Βήτα πηγάζουν από το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, ενώ τα κύματα Άλφα, Θήτα και Δέλτα από πηγάζουν από το δεξιό ημισφαίριο.
Το αριστερό ημισφαίριο ελέγχει το δεξιό μέρος του σώματος ενώ το δεξιό ημισφαίριο το αριστερό. Το ημισφαίριο που ανταποκρίνεται συχνότερα και αποτελεσματικότερα στα ερεθίσματα ονομάζεται κυρίαρχο ημισφαίριο
Τα άτομα που έχουν κυρίαρχο ημισφαίριο το δεξί, ανήκουν στους οπτικούς τύπους και μαθαίνουν καλύτερα με εικόνες. Μπορούμε να τους αναγνωρίσουμε από τον τρόπο που δίνουν και παίρνουν πληροφορίες. Όταν δίνουν τις σκιαγραφούν σε ένα χαρτί και όταν παίρνουν, θέλουν να τις διαβάσουν. Λειτουργούν περισσότερο συναισθηματικά για αυτό γίνονται και παρορμητικά.
Τα άτομα που έχουν κυρίαρχο ημισφαίριο το αριστερό, μαθαίνουν μέσα από το άκουσμα και λέγονται ακουστικοί τύποι. Προτιμούν αν πάρουν τις πληροφορίες προφορικά. Αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα ακολουθώντας την πορεία από το μερικό στο ολικό. Λειτουργούν περισσότερο λογικά και για αυτό δεν εκφράζουν συναίσθημα, τα λέμε «λογικά».
Το αριστερό μέρος του εγκεφάλου χειρίζεται τις ακόλουθες δραστηριότητες:
Λογική
Αριθμούς
Λέξεις
Ανάλυση
Αλληλουχία
Γραμματικότητα
Το δεξί μέρος του εγκφάλου, χρησιμοποιείται για τα ακόλουθα:
Ρυθμό
Χρώματα
Φαντασία
Όνειρα
Διαστάσεις
Μουσική
Αν κάποιος έχει συνηθίσει να χρησιμοποιεί το ένα μέρος του μυαλού του, για παράδειγμα το αριστερό και άρα το δεξί μέρος είναι πιο αδύνατο σε σχέση με το άλλο, καταφέρει να διεγείρει και να χρησιμοποιεί το αδύνατο μέρος, σε αρμονική συνεργασία με το άλλο μέρος, τότε το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μια τρομερή αύξηση των δυνατοτήτων και της αποτελεσματικότητας του μυαλού.
Αυτό είναι μια απόδειξη του γεγονότος, ότι αν κάποιος που είναι καλός στα Μαθηματικά και στην ανάλυση στοιχείων (άρα χρησιμοποιεί το αριστερό μέρος του μυαλού περισσότερο), καταφέρει να αναπτύξει και το δεξί μέρος του μυαλού με ασκήσεις που αναφέρονται περισσότερο στο δεξί μέρος (όπως να κάνει μαθήματα χορού, ή να ασχοληθεί με τη ζωγραφική), τότε το τελικό αποτέλεσμα δε θα είναι απλά δύο συν δύο ίσον τέσσερα, αλλά "2+2= 22" και ακόμη περισσότερα. Οι δυνατότητές του θα αυξηθούν κατακόρυφα με γεωμετρική πρόοδο.
Αν τώρα σκεφτούμε τα μαθήματα που κάνουμε στα σχολεία μας θα βρούμε ότι τις περισσότερες φορές καλλιεργούμε το αριστερό μέρος του μυαλού μας.( π.χ. Μαθηματικά, Ελληνικά, Ιστορία, Οικονομικά, Φυσική, Χημεία, κ.λ.π.). Πολύ λίγες είναι οι ώρες που αφιερώνουμε για τη βελτίωση του δεξιού μέρους του μυαλού μας. (Ζωγραφική, Μουσική, και ρυθμός). Αυτό φυσικά στηρίζεται και στην αντίληψη που δυστυχώς έχει επικρατήσει, ότι αν κάποιος δεν είναι καλός στα Μαθηματικά, Φυσική, Ελληνικά, κ.λ.π., αλλά είναι καλός στη μουσική και στη ζωγραφική, δεν είναι έξυπνος και δεν έχει ικανότητες.
Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί μια ισορροπημένη ανάπτυξη του μυαλού με την κατάλληλη διέγερση, όχι μόνο του αριστερού μέρους του εγκεφάλου αλλά και του δεξιού μέρους. Είναι καλό να ενθαρρύνουμε οτιδήποτε έχει σχέση με το ρυθμό, τη ζωγραφική, τη μουσική και τη διέγερση της φαντασίας μας. Αυτό μακροπρόθεσμα θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη σωστή ανάπτυξη και βελτίωση της αντίληψης για τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας.
ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ
1. Λογική
2. Αριθμοί
3. Λέξεις
4. Ανάλυση
5. Γραμμικότητα
ΔΕΞΙ ΜΕΡΟΣ
1. Ρυθμός
2. Χρώματα
3. Φαντασία
4. Μουσική
5. Όνειρα
Μορφολογία του Εγκεφάλου:
Το μυαλό δεν είναι μια συμπαγής μάζα, αλλά αποτελείται από εκατομμύρια μικροσκοπικά κύτταρα. Με την ανάπτυξη των μηχανημάτων και μικροσκοπίων ακόμη περισσότερο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι κάθε εγκεφαλικό κύτταρο (Νευρώνιο - Neuron) μοιάζει με ένα χταπόδι, όπου υπάρχει ο πυρήνας και γύρω ένας μεγάλος αριθμός από "πλοκάμια".
Οι επιστήμονες βρήκαν ότι κάθε ένα από τα πλοκάμια έχει χιλιάδες μικρά εξογκώματα, όπως ακριβώς τις βεντούζες που έχουν τα χταπόδια, αλλά από όλες τις πλευρές και όχι από τη μία πλευρά μόνο. Ενα μέτριο μυαλό αποτελείται από ένα πολύ μεγάλο αριθμό μικροσκοπικών κυττάρων, περίπου 13,000,000,000 Νευρωνίων.
Πολλοί θα σκεφτούν ότι ο αριθμός αυτός είναι και το βασικό κριτήριο για το πόσο έξυπνος είναι κάποιος.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι δεν είναι ο αριθμός των εγκεφαλικών κυττάρων που καθορίζει πόσο έξυπνος είναι κάποιος, αλλά τα μικροσκοπικά εξογκώματα, που βρίσκονται πάνω στα κύτταρα και οι διασυνδέσεις που τα εξογκώματα αυτά κάνουν με τα άλλα εγκεφαλικά κύτταρα - Νευρώνια.
Επίσης ανακάλυψαν ότι τα μικροσκοπικά εξογκώματα, που βρίσκονται πάνω στα κύτταρα και οι διασυνδέσεις που τα εξογκώματα αυτά κάνουν με τα άλλα εγκεφαλικά κύτταρα - Νευρώνια, επιρεάζονται άμεσα απο τα εγκεφαλικά κύματα που εκπέμπει ο εγκεφαλός μας κατα τη διάρκεια της ημέρας. Τα Νευρώνια πολλαπλασιάζονται, και οι συνδέσεις που έχουν με άλλα Νευρώναα, ισχυροποιούνται και "γεννούν" καινο'ύριες συνδέσεις, όταν ο εγκεφαλός μας εκπέμπει κύματα Δέλτα, Θήτα και Άλφα.
Ανακάλυψαν επίσης, ότι το ανθρώπινο μυαλό αποτελείται από ένα φανταστικό αριθμό διασυνδέσεων, που σχηματίζονται από τα χιλιάδες εξογκώματα, που βρίσκονται πάνω στα τρισεκατομμύρια των εγκεφαλικών κυττάρων. Έγιναν επίσης πολλές προσπάθειες ώστε να καταμετρηθεί ο αριθμός των διασυνδέσεων που θα μπορούσε να κάνει το ανθρώπινο μυαλό. Ο πραγματικά εκπληκτικός αριθμός είναι:
1 το οποίο ακολουθείται από 10 εκατομμύρια χιλιόμετρα μηδενικά.
100000000000000000000000000000 ……….
Ο αριθμός αυτός δείχνει τις τεράστιες δυνατότητες του ανθρώπινου μυαλού και ταυτόχρονα αποδεικνύει ότι κανένας δεν έχει καταφέρει να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες που διαθέτει ο ανθρώπινος εγκέφαλος.
Τι είναι τα Δίωτα Κύματα:
Η αίσθηση της ακοής των Δίωτων κυμάτων συμβαίνει όταν δύο συναφείς ήχοι, σχεδόν παρομοίων συχνοτήτων (κάτω από 1500 Hz) παρουσιάζονται, ένας σε κάθε αυτί, έτσι ώστε ο εγκέφαλος να ανιχνεύει τις διαφορές φάσεις μεταξύ αυτών των ήχων.
Αυτή η διαφορά φάσης, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα παρείχε κατευθυντήριες πληροφορίες στον ακροατή. Όταν όμως παρουσιάζεται με στερεοφωνικά ακουστικά, ο εγκέφαλος ενοποιεί τα δύο σήματα, δημιουργώντας την αίσθηση ενός τρίτου ήχου, ο οποίος ονομάζεται Δίωτο Κύμα.
Γινόμενοι αντιληπτοί ως ένας κυμαινόμενος ρυθμός, στη συχνότητα της διαφοράς μεταξύ των δύο ηχητικών μέσων εισόδου, τα Δίωτα κύματα γεννιούνται στον εγκεφαλικό φλοιό μέσα στις περιοχές επεξεργασίας του ήχου οι οποίες αποκαλούνται άνω ελαιώδεις πυρήνες [superior olivary nuclei]. Αυτή η ακουστική αίσθηση είναι νευρολογικά κατευθυνόμενη στο δικτυωτό σχηματισμό και ταυτόχρονη ένταση ήχου διαβιβάζεται στον εγκεφαλικό φλοιό όπου μπορεί, αντικειμενικά, να μετρηθεί ως FFR [frequency-following response (αντίδραση προκύπτουσα από συχνότητες)].
Έχουν λάβει χώρα αναρίθμητες αναφορές και ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός ερευνητικών προσπαθειών, που αναφέρουν ευεργετικές αλλαγές στην εγκεφαλική κατάσταση, οι οποίες συσχετίζονται με τους ρυθμούς Δίωτων κυμάτων. τα Δίωτα κύματα έχουν συσχετισθεί με μεταβολή στις καταστάσεις διέγερσης [arousal states], στην εστίαση της προσοχής [attentional focus], και στην επίγνωση [awareness], τα οποία οδηγούν σε ολοκληρωμένη λειτουργία των αισθητήριων οργάνων, καλύτερη ανταπόκριση κατά την εκπαίδευση άλφα κυμάτων (Foster 1990), χαλάρωση, διαλογισμό, μείωση του stress, έλεγχο του πόνου, βελτίωση του ύπνου (Wilson 1990; Rhodes 1993), φροντίδα της υγείας (Carter 1993), βελτίωση του περιβάλλοντος εκμάθησης (Akenhead 1993), βελτιωμένη μνήμη (Kennerly 1994), δημιουργικότητα (Hiew 1995), θεραπεία παιδιών με αναπτυξιακά προβλήματα (Morris 1996), διευκόλυνση της προσοχής (Guilfoyle & Carbone 1996), κορυφαίες, καθώς και άλλες εξαιρετικές εμπειρίες (Masluk 1997), διευκόλυνση κατά τη μετάβαση σε υπνωτική κατάσταση [hypnotisability] (Brady 1997), θεραπεία της κατάθλιψης των αλκοολικών (Waldkoetter & Sanders 1997), και θετικές επιδράσεις στην απόδοση επαγρύπνησης [vigilance performance] και στην ψυχική διάθεση (Lane et al. 1998).
Τα Δίωτα κύματα ανακαλύφτηκαν το 1839 από έναν Γερμανό ερευνητή, τον H. W. Dove. Η ικανότητα του ανθρώπου να αντιλαμβάνεται τα Δίωτα κύματα φαίνεται να είναι αποτέλεσμα της εξελικτικής προσαρμογής. Πολλά εξελιγμένα είδη δύνανται να συλλάβουν τα Δίωτα κύματα εξαιτίας της εγκεφαλικής δομής τους. Οι συχνότητες στις οποίες μπορεί να παρατηρηθεί αλλαγή, εξαρτάται από το μέγεθος του κρανίου. Στον άνθρωπο, τα Δίωτα κύματα μπορούν να γίνουν αντιληπτά όταν οι συχνότητες είναι χαμηλότερες από περίπου 1500 Hz. Ωστόσο, αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως σε αυτό γεγονός, είναι αυτή η έμφυτη ικανότητα του εγκεφάλου να συλλαμβάνει τις διαφορές φάσης μεταξύ των αυτιών, έτσι ώστε να καθιστά ικανή την αντίληψη των Δίωτων κυμάτων.
Συγχρονισμός Ημισφαιρίων
Η αντίληψη των Δίωτων κυμάτων υποδηλώνει ότι τα κέντρα επεξεργασίας του ήχου στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου λειτουργούν συντονισμένα μεταξύ τους. Πολλές από τις καταστάσεις συνείδησης που δύνανται να προκληθούν μέσω αυτής της τεχνολογίας, έχουν αναγνωριστεί ότι παρουσιάζουν έναν μοναδικό, βάσει των συχνοτήτων των εγκεφαλικών κυμάτων, συντονισμό των ημισφαιρίων του εγκεφάλου
Αν και τα συγχρονισμένα εγκεφαλικά κύματα έχουν από καιρό συσχετιστεί με διαλογιστικές και υπναγωγικές καταστάσεις, τα Δίωτα κύματα μπορεί να έχουν την μοναδική ικανότητα να προκαλέσουν και να βελτιώσουν τέτοιες καταστάσεις συνείδησης. Ο λόγος είναι φυσιολογικός.
Οι μοναδικοί ρυθμοί των Δίωτων κυμάτων, φαίνεται να συνεισφέρουν στον ημισφαιρικό συγχρονισμό, ο οποίος παρατηρείται σε διαλογιστικές και υπναγωγικές καταστάσεις της συνείδησης. Μπορούν επίσης να εμπλουτίσουν την εγκεφαλική λειτουργία καθιστώντας ικανό το χρήστη να προσαρμόσει την cross-collosal συνδετικότητα σε καθορισμένες συχνότητες εγκεφαλικών κυμάτων.
Τα δύο εγκεφαλικά ημισφαίρια είναι σαν δύο ξεχωριστές υπομονάδες επεξεργασίας πληροφοριών. Και τα δύο αποτελούν πολύπλοκα γνωστικά συστήματα - και τα δύο επεξεργάζονται πληροφορίες, ανεξάρτητα και παράλληλα - και η αλληλεπίδρασή τους είναι ούτε αυθαίρετη, ούτε συνεχής. Οι καταστάσεις της συνείδησης μπορούν να οριστούν όχι μόνο με όρους αναλογιών των συχνοτήτων των εγκεφαλικών κυμάτων, αλλά και με όρους ημισφαιρικής εξειδίκευσης και/ή αλληλεπίδρασης. Το γνωστικό ρεπερτόριο ενός ανθρώπου και, επομένως, η ικανότητα του να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και να συναλλάσσεται με τον καθημερινό κόσμο, υπόκειται στην ικανότητά του να βιώνει διάφορες καταστάσεις συνείδησης.
Κάθε αυτί έρχεται σε επαφή και με τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου
Κάθε ημισφαίριο έχει το δικό του κέντρο επεξεργασίας του ήχου (ελαιώδης πυρήνας) το οποίο λαμβάνει σήματα απ' το κάθε αυτί.
Όταν ένα Δίωτο κύμα γίνεται αντιληπτό, στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο ηλεκτροχημικά, συναπτικά κύματα ίσου πλάτους και συχνότητας, ένα σε κάθε ημισφαίριο.
Αυτός είναι ο ημισφαιρικός συγχρονισμός της συναπτικής δραστηριότητας.
συγκεκριμένα μηνύματα.
Τα υποσυνείδητα μηνύματα φέρνουν τις αλλαγές που επιθυμούμε στη ζωή μας άμεσα, στέλνοντας τις προτάσεις / εντολές στο υποσυνείδητο μυαλό μας, επαναπρογραμματίζοντας έτσι τους τρόπους σκέψης, τις αντιλήψεις και τα μοτίβα συμπεριφοράς. Καθώς αυτά τα μηνύματα παρακάμπτουν το συνειδητό μυαλό μας, αποφεύγουν κάθε "λογική" αντίσταση ή αρνητικές σκέψεις που θα μπορούσαν διαφορετικά να μας κρατήσουν πίσω... να σαμποτάρουν τις προσπάθειες μας... Τώρα πλέον μπορούμε να φέρουμε τις αλλαγές που επιθυμούμε στη ζωή μας άμεσακαιαποτελεσματικά, ακόμη και να ξεπεράσουμε σοβαρά ζητήματα και καταστάσεις που κουβαλάμε μαζί μας από παλιά... ακόμη και από τα παιδικά μας χρόνια. Μπορούμε να αναπτυχθούμε και να "μεγαλώσουμε" σαν άνθρωποι με τρόπους που δεν θα ήταν εφικτοί με συνειδητή προσπάθεια μόνο.
Συχνά συνδεδεμένη με τη διαφήμιση, η υποσυνείδητη επικοινωνία βρίσκεται σχεδόν σε κάθε μορφή επικοινωνίας. Ορισμένα καταστήματα χρησιμοποιούν υποσυνείδητα ακουστικά μηνύματα όπως "Πληρώνω τα προϊόντα που έχω ψωνίσει"για να μειώσουν τις κλοπές. Τέτοιες πρακτικές δέν είναι κοινωνικά αποδεκτές και όταν ανακαλύπτονται σταμάτούν άμεσα. Πολλές φορές ακόμη και με νόμο 'οπως έγινε στις Η.Π.Α.
Η αλήθεια είναι ότι τα υποσυνείδητα μηνύματα είναι τόσο αποτελεσματικά που φοβίζουν τους ανθρώπους. Σκεφτείτε τη δύναμη που θα είχε κάποιο ανήθικο άτομο, με ένα τέτοιο όπλο στα χέρια του. Η αλήθεια είναι ότι επειδή λειτουργούν τόσο καλά, έπρεπε να καταδικαστεί η ανήθικη χρήση τους!!!
Η υποσυνείδητη επικοινωνία καταδικάστηκε επειδή ήταν πάρα πολύ αποτελεσματική. Η δυνατότητα επηρεασμού των ανθρώπων δίχως τη συγκατάθεση τους δε θα μπορούσε να επιτραπεί.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έθεσε σύντομα εκτός νόμου την εφαρμογή αυτής της ισχυρής τεχνικής στις διαφημίσεις. Σύντομα όμως αναγνωρίστηκε η δυνατότητά του ως επαναστατικό εργαλείο αυτοβοήθειας. Η δύναμη που εμπεριέχεται στην μεταβίβαση εντολών αυτοβελτίωσης απευθείας στον υποσυνείδητο νού, έγινε το εργαλείο για να δημιουργηθεί μια καινούρια επανάσταση στον τομέα της αυτοβοήθειας και της ψυχολογίας.
Πως Θα προγραμματίσουμε τον υποσυνείδητο νού μας:
Παλιότερα η διαδικασία προγραμματισμού του υποσυνείδητου απαιτούσε προσπάθεια – μεγάλη προσπάθεια. Η προσπάθεια ήταν απαραίτητη για να υπερνικηθεί η αντίσταση του συνειδητού νού, ο όποιος είναι γεμάτος με σκεπτικισμό.
Υπάρχει ένας τρόπος να υπερνικηθεί αυτή η αντίσταση. Τα υποσυνείδητα μηνύματα, επιτρέπουν στο μήνυμα να υπερνικήσει την αντίδραση του συνειδητού νού.
Με αυτόν τον τρόπο, τα υποσυνείδητα μηνύματα είναι σε θέση να αφαιρέσουν τις αρνητικές σκέψεις, συμπεριφορές και συνήθειες, και για να διαβιβάσουν θετικές υποβολές άμεσα στο υποσυνείδητο.
Χρησιμοποιώντας αυτήν την μέθοδο μπορούμε να διαποτίσουμε το υποσυνείδητό μας με θετικές βεβαιώσεις και παροτρύνσεις. Δεν υπάρχει απολύτως καμμία απαίτηση για κάποια ειδική συγκέντρωση. Στην πραγματικότητα, ακόμη κι εάν προσπαθήσουμε να τις σταματήσουμε, οι σκέψεις θα διεισδύσουν στον υποσυνείδητο νού μας. Καθώς τα μηνύματα διαβιβάζονται στον υποσυνείδητο νού μας, μια σειρά καταπληκτικών αλλαγών θα αρχίσουν να λαμβάνουν χώρα. Καθημερινά θα γένεται ολοένα κι ευκολότερη η επίτευξη των στόχων μας επειδή έχουμε πρόσβαση στο κέντρο του προγραμματισμού - τον υποσυνείδητο μυαλού μας.
Ο υποσυνείδητος νούς και πώς λειτουργεί: Ο υποσυνείδητος νούς είναι το μέρος του εγκεφάλου στο οποίο είναι αποθηκευμένες όλες οι εμπειρίες της ζωής μας. Οποιαδήποτε εμπειρία γίνετε αντιληπτή μέσω των αισθήσεων, αποθηκεύεται ως σημείον αναφοράς. Μπορούμε να τον παρομοιάσουμε με την τράπεζα μνήμης ενός σύγχρονου υπολογιστή. Ακριβώς όπως ο υπολογιστής χρησιμοποιεί τις πληροφορίες της τράπεζας μνήμης του για να επιλύσει κάποια προβλήματα, έτσι κι εμείς χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες που αποθηκεύονται στο υποσυνείδητό μας για να επιλύσουμε τα δικά μας.
Ο υπολογιστής δεν εξετάζει τις πληροφορίες που τοποθετούνται στη μνήμη του. Παρομοίως, το υποσυνείδητο δεν επιλέγει ποιές πληροφορίες θα συγκρατήσει. Δέχεται και αποθηκεύει όλες τις πληροφορίες, άνευ διακρίσεως. Δεν προσδιορίζει τι είναι σωστό και τι λάθος, θετικό ή αρνητικό - απλώς αποθηκεύει ότι βιώνουμε.
Όταν ο συνειδητός νούς μας θέλει να λάβει μια απόφαση, βασίζεται στις πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στο υποσυνείδητό μας. Δυστυχώς, δεν είναι όλο το αποθηκευμένο υλικό της αρεσκείας μας. Όλοι μας έχουμε εκτεθεί σε αρνητικές επιρροές άλλων ανθρώπων, εφημερίδων, τηλεόρασης, κ.τ.λ. Ακριβώς όπως ένας υπολογιστής μπορεί να ανταποκριθεί αποκλειστικά με τον τρόπο που έχει προγραμματιστεί, οι αποφάσεις μας περιορίζονται από τις πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στο υποσυνείδητό μας. Έτσι, οι αποθηκευμένες αρνητικές σκέψεις, παράγουν αρνητικές αποφάσεις οι οποίες με τη σειρά τους διαμορφώνουν αρνητικές συνήθειες. Αντιθέτως, εάν το υποσυνείδητό μας είναι γεμάτο με θετικές σκέψεις, θα λάβουμε θετικές αποφάσεις και θα διαμορφώσουμε θετικές συνήθειες. Είναι τόσο απλό όσο ακούγεται.
Εκτενείς μελέτες που έχουν διεξαχθεί εδώ και δεκαετίες,
αποκαλύπτουν ότι ο υποσυνείδητος προγραμματισμός λειτουργεί στην ανθρώπινη συμπεριφορά με τουλάχιστον τρεις τρόπους:
1. Με την αναζωοπύρωση και την ενεργοποίηση των υγιών επιθυμιών και ενορμήσεων που ενυπάρχουν στο υποσυνείδητο.
2. Με τη μετάδοση νέων και χρήσιμων πληροφοριών στον υποσυνείδητο νού.
3. Με την αύξηση της ασυναίσθητης επιλεκτικής προσοχής του ατόμου - την ενδυνάμωση της επίγνωσης.
Ο βασικός λόγος που τα υποσυνείδητα μηνύματα έχουν τόση μεγάλη επίδραση, είναι επειδή παρακάμπτουν τα φίλτρα του συνειδητού νού. Πηγαίνουν άμεσα στα ρυθμιστικά αρχεία που έχουμε αποθηκευμένα για να κατευθύνουμε τη συμπεριφορά μας.
Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι ο υποσυνείδητος νούς είναιανίκανος να προκαλέσει κάποια συμπεριφορά, η οποία νααντίκειται στον κώδικα ηθικών αξιών του ατόμου. Με άλλα λόγια, τα υποσυνείδητα μήνυμα στερούνται της δυνάμεως να αναγκάσουν κάποιον άνθρωπο να υιοθετήσει κάποια αξία ή να πραγματοποιήσει κάποια ενέργεια που δεν την επιθυμεί κι ο ίδιος.
Τί είναι τα Εγκεφαλικά Κύματα:
Το μυαλό μας ρυθμίζει τις δραστηριότητες του μέσω ηλεκτρικών κυμάτων που καταγράφονται στον εγκέφαλο, τα οποία εκπέμπουν μικρούς ηλεκτροχημικούς παλμούς διαφόρων συχνοτήτων, που καταγράφονται από το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. Αυτά είναι τα εγκεφαλικά κύματα (Brain Waves).
Οι διάφορες καταστάσεις συνείδησης στον εγκέφαλο, σκιαγραφούνται από την εναλλαγή της συχνότητας των εγκεφαλικών κυμάτων (Στην κλίμακα Hertz ή Hz)
Τα εγκεφαλικά κύματα χωρίζονται σε : BETA, ALPHA, THETA, DELTA
Beta
13-60 Hz ανά δευτερόλεπτο (μέσος όρος 40 Hz). Είναι το επίπεδο της συνηθέστερης συνείδησης εγρήγορσης, συνήθως σε αυτό εκπέμπουμε, και σε αυτό παρατηρούνται οι ποιο έντονες δραστηριότητες του αριστερού εγκεφαλικού ημισφαιρίου. Eκπέμπονται όταν ο εγκέφαλος δραστηριοποιείται στην καθημερινή εγρήγορση οπότε κινούμαστε και σκεπτόμαστε. Είναι τα κύματα που ο εγκεφαλός μας εκπέμπει τις περισσότερες ώρες τις ημέρας. Είναι χρήσιμα στις πρακτικές δουλειές και εμποδίζουν το νου να χαλαρώσει (κοινώς να τεμπελιάσει). Στα υψηλά επίπεδα του, νιώθουμε υπερένταση, άγχος, φόβο, ανυπομονησία, σύγχυση.
Alpha
7-13 Hz ανά δευτερόλεπτο. Είναι το επίπεδο της φυσικής και πνευματικής χαλάρωσης, σ’ αυτό νιώθουμε ικανοποιημένοι και απόλυτα συνειδητοί για το τι συμβαίνει γύρο μας, και σ’ αυτό παρατηρούνται οι ποιο έντονες δραστηριότητες του δεξιού ημισφαιρίου. Όταν βρισκόμαστε σε αυτή την εγκεφαλική συχνότητα, είναι η καλύτερη κατάσταση για να παίρνουμε νέες πληροφορίες, να ασχολούμαστε με περίτεχνες δραστηριότητες, να μαθαίνουμε νέες γλώσσες, να αναλύουμε πολύπλοκες καταστάσεις. Επίσης, σ’ ‘αυτή την συχνότητα λειτουργεί ο διαλογισμός, οι ασκήσεις χαλάρωσης, και όλες οι δραστηριότητες νηφαλιότητας. Αύξηση επιπέδου ενδορφίνης και νοροεπινεφρίνης, ουσίες συνδεδεμένες με συναισθήματα αυξημένης νοητικής διαύγειας και ευφορίας, και κατάλληλο χημικό περιβάλλων για τον σχηματισμό αναμνήσεων. Ιδανική κατάσταση για δημιουργία και συνθετική σκέψη. Αυτή η συχνότητα των εγκεφαλικών σημάτων είναι αυτή στην οποία θα επιθυμούσαμε πάντα να είμαστε. Δημιουργούνται όταν ο εγκέφαλος αδειάζει από τις αναμνήσεις, σκέψεις, ανησυχίες και ριλαξάρει. Αυτά τα κύματα κυριαρχούν στα πρώτα στάδια του ύπνου. Δύστυχως, στην συνηθισμένη καθημερινότητα μας, κυρίως παραμένουμε στα υψηλά επίπεδα των κυμάτων BETA.
Theta
4-7 Hz ανά δευτερόλεπτο. Είναι το επίπεδο που στο υψηλό στάδιο του νιώθουμε υπνηλία μειωμένη συνείδηση, βαθιά χαλάρωση, υπερβολική νυμφαλιότητα ή λήθαργο. Καθώς τα Hertz πέφτουνε, κοιμόμαστε. Το στάδιο της ύπνωσης. Είναι η εγκεφαλική κατάσταση στην οποία βλέπουμε τα όνειρα (Παρατηρείται το φαινόμενο R.E.M – Rapid Eye Movement). Εκπέμπονται όταν η εγκεφαλική δράση περιορίζεται. Μετά τον πρώτο ύπνο, ο εγκέφαλος πέφτει από τα κύματα Άλφα στα κύματα Θήτα και μετά στα Δέλτα. Στην περίπτωση αναισθησίας κυριαρχούν τα κύματα Δέλτα.Delta
0,1-4 Hz ανά δευτερόλεπτο. Βαθύς ύπνος ή καταληψία. Όσο χαμηλότερα, οδηγούμαστε στο επίπεδο της πλήρους αναισθησίας.
Eγκεφαλικά Κύματα & Ηλικία: Από 0-4 ετών κυριαρχούν τα κύματα Δέλτα.
Από 4-7 ετών κυριαρχούν τα κύματα Θήτα.
Από 7-12 ετών κυριαρχούν τα κύματα Aλφα.
Από 12 και πάνω κυριαρχούν τα κύματα Βήτα.
Αριστερό & Δεξιό Μέρος του Εγκεφάλου μας (Ημισφαίριο):
Τα κύματα Βήτα πηγάζουν από το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, ενώ τα κύματα Άλφα, Θήτα και Δέλτα από πηγάζουν από το δεξιό ημισφαίριο.
Το αριστερό ημισφαίριο ελέγχει το δεξιό μέρος του σώματος ενώ το δεξιό ημισφαίριο το αριστερό. Το ημισφαίριο που ανταποκρίνεται συχνότερα και αποτελεσματικότερα στα ερεθίσματα ονομάζεται κυρίαρχο ημισφαίριο
Τα άτομα που έχουν κυρίαρχο ημισφαίριο το δεξί, ανήκουν στους οπτικούς τύπους και μαθαίνουν καλύτερα με εικόνες. Μπορούμε να τους αναγνωρίσουμε από τον τρόπο που δίνουν και παίρνουν πληροφορίες. Όταν δίνουν τις σκιαγραφούν σε ένα χαρτί και όταν παίρνουν, θέλουν να τις διαβάσουν. Λειτουργούν περισσότερο συναισθηματικά για αυτό γίνονται και παρορμητικά.
Τα άτομα που έχουν κυρίαρχο ημισφαίριο το αριστερό, μαθαίνουν μέσα από το άκουσμα και λέγονται ακουστικοί τύποι. Προτιμούν αν πάρουν τις πληροφορίες προφορικά. Αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα ακολουθώντας την πορεία από το μερικό στο ολικό. Λειτουργούν περισσότερο λογικά και για αυτό δεν εκφράζουν συναίσθημα, τα λέμε «λογικά».
Το αριστερό μέρος του εγκεφάλου χειρίζεται τις ακόλουθες δραστηριότητες:
Λογική
Αριθμούς
Λέξεις
Ανάλυση
Αλληλουχία
Γραμματικότητα
Το δεξί μέρος του εγκφάλου, χρησιμοποιείται για τα ακόλουθα:
Ρυθμό
Χρώματα
Φαντασία
Όνειρα
Διαστάσεις
Μουσική
Αν κάποιος έχει συνηθίσει να χρησιμοποιεί το ένα μέρος του μυαλού του, για παράδειγμα το αριστερό και άρα το δεξί μέρος είναι πιο αδύνατο σε σχέση με το άλλο, καταφέρει να διεγείρει και να χρησιμοποιεί το αδύνατο μέρος, σε αρμονική συνεργασία με το άλλο μέρος, τότε το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μια τρομερή αύξηση των δυνατοτήτων και της αποτελεσματικότητας του μυαλού.
Αυτό είναι μια απόδειξη του γεγονότος, ότι αν κάποιος που είναι καλός στα Μαθηματικά και στην ανάλυση στοιχείων (άρα χρησιμοποιεί το αριστερό μέρος του μυαλού περισσότερο), καταφέρει να αναπτύξει και το δεξί μέρος του μυαλού με ασκήσεις που αναφέρονται περισσότερο στο δεξί μέρος (όπως να κάνει μαθήματα χορού, ή να ασχοληθεί με τη ζωγραφική), τότε το τελικό αποτέλεσμα δε θα είναι απλά δύο συν δύο ίσον τέσσερα, αλλά "2+2= 22" και ακόμη περισσότερα. Οι δυνατότητές του θα αυξηθούν κατακόρυφα με γεωμετρική πρόοδο.
Αν τώρα σκεφτούμε τα μαθήματα που κάνουμε στα σχολεία μας θα βρούμε ότι τις περισσότερες φορές καλλιεργούμε το αριστερό μέρος του μυαλού μας.( π.χ. Μαθηματικά, Ελληνικά, Ιστορία, Οικονομικά, Φυσική, Χημεία, κ.λ.π.). Πολύ λίγες είναι οι ώρες που αφιερώνουμε για τη βελτίωση του δεξιού μέρους του μυαλού μας. (Ζωγραφική, Μουσική, και ρυθμός). Αυτό φυσικά στηρίζεται και στην αντίληψη που δυστυχώς έχει επικρατήσει, ότι αν κάποιος δεν είναι καλός στα Μαθηματικά, Φυσική, Ελληνικά, κ.λ.π., αλλά είναι καλός στη μουσική και στη ζωγραφική, δεν είναι έξυπνος και δεν έχει ικανότητες.
Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί μια ισορροπημένη ανάπτυξη του μυαλού με την κατάλληλη διέγερση, όχι μόνο του αριστερού μέρους του εγκεφάλου αλλά και του δεξιού μέρους. Είναι καλό να ενθαρρύνουμε οτιδήποτε έχει σχέση με το ρυθμό, τη ζωγραφική, τη μουσική και τη διέγερση της φαντασίας μας. Αυτό μακροπρόθεσμα θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη σωστή ανάπτυξη και βελτίωση της αντίληψης για τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας.
ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ
1. Λογική
2. Αριθμοί
3. Λέξεις
4. Ανάλυση
5. Γραμμικότητα
ΔΕΞΙ ΜΕΡΟΣ
1. Ρυθμός
2. Χρώματα
3. Φαντασία
4. Μουσική
5. Όνειρα
Μορφολογία του Εγκεφάλου:
Το μυαλό δεν είναι μια συμπαγής μάζα, αλλά αποτελείται από εκατομμύρια μικροσκοπικά κύτταρα. Με την ανάπτυξη των μηχανημάτων και μικροσκοπίων ακόμη περισσότερο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι κάθε εγκεφαλικό κύτταρο (Νευρώνιο - Neuron) μοιάζει με ένα χταπόδι, όπου υπάρχει ο πυρήνας και γύρω ένας μεγάλος αριθμός από "πλοκάμια".
Οι επιστήμονες βρήκαν ότι κάθε ένα από τα πλοκάμια έχει χιλιάδες μικρά εξογκώματα, όπως ακριβώς τις βεντούζες που έχουν τα χταπόδια, αλλά από όλες τις πλευρές και όχι από τη μία πλευρά μόνο. Ενα μέτριο μυαλό αποτελείται από ένα πολύ μεγάλο αριθμό μικροσκοπικών κυττάρων, περίπου 13,000,000,000 Νευρωνίων.
Πολλοί θα σκεφτούν ότι ο αριθμός αυτός είναι και το βασικό κριτήριο για το πόσο έξυπνος είναι κάποιος.
Επίσης ανακάλυψαν ότι τα μικροσκοπικά εξογκώματα, που βρίσκονται πάνω στα κύτταρα και οι διασυνδέσεις που τα εξογκώματα αυτά κάνουν με τα άλλα εγκεφαλικά κύτταρα - Νευρώνια, επιρεάζονται άμεσα απο τα εγκεφαλικά κύματα που εκπέμπει ο εγκεφαλός μας κατα τη διάρκεια της ημέρας. Τα Νευρώνια πολλαπλασιάζονται, και οι συνδέσεις που έχουν με άλλα Νευρώναα, ισχυροποιούνται και "γεννούν" καινο'ύριες συνδέσεις, όταν ο εγκεφαλός μας εκπέμπει κύματα Δέλτα, Θήτα και Άλφα.
Ανακάλυψαν επίσης, ότι το ανθρώπινο μυαλό αποτελείται από ένα φανταστικό αριθμό διασυνδέσεων, που σχηματίζονται από τα χιλιάδες εξογκώματα, που βρίσκονται πάνω στα τρισεκατομμύρια των εγκεφαλικών κυττάρων. Έγιναν επίσης πολλές προσπάθειες ώστε να καταμετρηθεί ο αριθμός των διασυνδέσεων που θα μπορούσε να κάνει το ανθρώπινο μυαλό. Ο πραγματικά εκπληκτικός αριθμός είναι:
1 το οποίο ακολουθείται από 10 εκατομμύρια χιλιόμετρα μηδενικά.
100000000000000000000000000000 ……….
Ο αριθμός αυτός δείχνει τις τεράστιες δυνατότητες του ανθρώπινου μυαλού και ταυτόχρονα αποδεικνύει ότι κανένας δεν έχει καταφέρει να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες που διαθέτει ο ανθρώπινος εγκέφαλος.
Τι είναι τα Δίωτα Κύματα:
Αυτή η διαφορά φάσης, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα παρείχε κατευθυντήριες πληροφορίες στον ακροατή. Όταν όμως παρουσιάζεται με στερεοφωνικά ακουστικά, ο εγκέφαλος ενοποιεί τα δύο σήματα, δημιουργώντας την αίσθηση ενός τρίτου ήχου, ο οποίος ονομάζεται Δίωτο Κύμα.
Γινόμενοι αντιληπτοί ως ένας κυμαινόμενος ρυθμός, στη συχνότητα της διαφοράς μεταξύ των δύο ηχητικών μέσων εισόδου, τα Δίωτα κύματα γεννιούνται στον εγκεφαλικό φλοιό μέσα στις περιοχές επεξεργασίας του ήχου οι οποίες αποκαλούνται άνω ελαιώδεις πυρήνες [superior olivary nuclei]. Αυτή η ακουστική αίσθηση είναι νευρολογικά κατευθυνόμενη στο δικτυωτό σχηματισμό και ταυτόχρονη ένταση ήχου διαβιβάζεται στον εγκεφαλικό φλοιό όπου μπορεί, αντικειμενικά, να μετρηθεί ως FFR [frequency-following response (αντίδραση προκύπτουσα από συχνότητες)].
Έχουν λάβει χώρα αναρίθμητες αναφορές και ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός ερευνητικών προσπαθειών, που αναφέρουν ευεργετικές αλλαγές στην εγκεφαλική κατάσταση, οι οποίες συσχετίζονται με τους ρυθμούς Δίωτων κυμάτων. τα Δίωτα κύματα έχουν συσχετισθεί με μεταβολή στις καταστάσεις διέγερσης [arousal states], στην εστίαση της προσοχής [attentional focus], και στην επίγνωση [awareness], τα οποία οδηγούν σε ολοκληρωμένη λειτουργία των αισθητήριων οργάνων, καλύτερη ανταπόκριση κατά την εκπαίδευση άλφα κυμάτων (Foster 1990), χαλάρωση, διαλογισμό, μείωση του stress, έλεγχο του πόνου, βελτίωση του ύπνου (Wilson 1990; Rhodes 1993), φροντίδα της υγείας (Carter 1993), βελτίωση του περιβάλλοντος εκμάθησης (Akenhead 1993), βελτιωμένη μνήμη (Kennerly 1994), δημιουργικότητα (Hiew 1995), θεραπεία παιδιών με αναπτυξιακά προβλήματα (Morris 1996), διευκόλυνση της προσοχής (Guilfoyle & Carbone 1996), κορυφαίες, καθώς και άλλες εξαιρετικές εμπειρίες (Masluk 1997), διευκόλυνση κατά τη μετάβαση σε υπνωτική κατάσταση [hypnotisability] (Brady 1997), θεραπεία της κατάθλιψης των αλκοολικών (Waldkoetter & Sanders 1997), και θετικές επιδράσεις στην απόδοση επαγρύπνησης [vigilance performance] και στην ψυχική διάθεση (Lane et al. 1998).
Τα Δίωτα κύματα ανακαλύφτηκαν το 1839 από έναν Γερμανό ερευνητή, τον H. W. Dove. Η ικανότητα του ανθρώπου να αντιλαμβάνεται τα Δίωτα κύματα φαίνεται να είναι αποτέλεσμα της εξελικτικής προσαρμογής. Πολλά εξελιγμένα είδη δύνανται να συλλάβουν τα Δίωτα κύματα εξαιτίας της εγκεφαλικής δομής τους. Οι συχνότητες στις οποίες μπορεί να παρατηρηθεί αλλαγή, εξαρτάται από το μέγεθος του κρανίου. Στον άνθρωπο, τα Δίωτα κύματα μπορούν να γίνουν αντιληπτά όταν οι συχνότητες είναι χαμηλότερες από περίπου 1500 Hz. Ωστόσο, αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως σε αυτό γεγονός, είναι αυτή η έμφυτη ικανότητα του εγκεφάλου να συλλαμβάνει τις διαφορές φάσης μεταξύ των αυτιών, έτσι ώστε να καθιστά ικανή την αντίληψη των Δίωτων κυμάτων.
Συγχρονισμός Ημισφαιρίων
Αν και τα συγχρονισμένα εγκεφαλικά κύματα έχουν από καιρό συσχετιστεί με διαλογιστικές και υπναγωγικές καταστάσεις, τα Δίωτα κύματα μπορεί να έχουν την μοναδική ικανότητα να προκαλέσουν και να βελτιώσουν τέτοιες καταστάσεις συνείδησης. Ο λόγος είναι φυσιολογικός.
Οι μοναδικοί ρυθμοί των Δίωτων κυμάτων, φαίνεται να συνεισφέρουν στον ημισφαιρικό συγχρονισμό, ο οποίος παρατηρείται σε διαλογιστικές και υπναγωγικές καταστάσεις της συνείδησης. Μπορούν επίσης να εμπλουτίσουν την εγκεφαλική λειτουργία καθιστώντας ικανό το χρήστη να προσαρμόσει την cross-collosal συνδετικότητα σε καθορισμένες συχνότητες εγκεφαλικών κυμάτων.
Τα δύο εγκεφαλικά ημισφαίρια είναι σαν δύο ξεχωριστές υπομονάδες επεξεργασίας πληροφοριών. Και τα δύο αποτελούν πολύπλοκα γνωστικά συστήματα - και τα δύο επεξεργάζονται πληροφορίες, ανεξάρτητα και παράλληλα - και η αλληλεπίδρασή τους είναι ούτε αυθαίρετη, ούτε συνεχής. Οι καταστάσεις της συνείδησης μπορούν να οριστούν όχι μόνο με όρους αναλογιών των συχνοτήτων των εγκεφαλικών κυμάτων, αλλά και με όρους ημισφαιρικής εξειδίκευσης και/ή αλληλεπίδρασης. Το γνωστικό ρεπερτόριο ενός ανθρώπου και, επομένως, η ικανότητα του να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και να συναλλάσσεται με τον καθημερινό κόσμο, υπόκειται στην ικανότητά του να βιώνει διάφορες καταστάσεις συνείδησης.
Κάθε ημισφαίριο έχει το δικό του κέντρο επεξεργασίας του ήχου (ελαιώδης πυρήνας) το οποίο λαμβάνει σήματα απ' το κάθε αυτί.
Όταν ένα Δίωτο κύμα γίνεται αντιληπτό, στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο ηλεκτροχημικά, συναπτικά κύματα ίσου πλάτους και συχνότητας, ένα σε κάθε ημισφαίριο.
Αυτός είναι ο ημισφαιρικός συγχρονισμός της συναπτικής δραστηριότητας.