Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Η Γη ...........


Η Γη


του Χρήστου Σωτηρόπουλου


earth_1

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δει κοντινές φωτογραφίες της Γης από δορυφόρους και αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να σας δείξουμε μερικές φωτογραφίες της Γης και της Σελήνης τραβηγμένες από μεγάλες αποστάσεις από διαστημόπλοια που είναι από την άλλη πλευρά της Σελήνης ή από τον Κρόνο. Ο Καρλ Σαγκαν είχε πει: "Κοιτάξτε ξανά αυτή την κουκίδα. Εκείνη εκεί η κουκίδα είναι το εδώ. Το σπίτι μας. Πάνω της τα αγαπημένα μας πρόσωπα και όσοι γνωρίζουμε, όλοι όσους έχουμε ακούσει, κάθε άνθρωπος που έζησε ποτέ."

Από τότε που έκανε το σχόλιο αυτό ο Καρλ Σαγκάν για την φωτογραφία της Γης που τράβηξε το Voyager 1 έχουν δει το φως της δημοσιότητας και άλλες φωτογραφίες που αιχμαλώτισαν την μικροσκοπική μας κουκίδα στο Σύμπαν.

earth_2

Voyager -1 Η χλωμή μπλε κουκίδα

Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε από το Voyager 1 στις 14 Φεβρουαρίου 1990 στην οποία αναφέρθηκε και ο Καρλ Σαγκάν. Τραβήχτηκε όταν το Voyager ήταν 6,4 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από την Γη. Σε υατή την εικόνα η Γη δεν είναι μεγαλύτερη από ένα pixel. Για την ακρίβεια η Nasa υπολόγισε ότι η Γη ήταν 0,12 pixel σε μέγεθος. Ο Σαγκάν είχε πιέσει τότε την NASA να πάρει φωτογραφίες όλων των πλανητών από απόσταση για να φτιάξουν το οικογενειακό πορτρέτο του Ηλιακού μας Συστήματος.

earth_3
Cassini - Η Γη από τον Κρόνο

earth_4


Αυτή είναι η καλύτερη φωτογραφία του διαστημοπλοίου Cassini της NASA και μία από τις καλύτερες φωτογραφίες όλων των εποχών. Δείχνει τον Κρόνο φωτισμένο από τον Ήλιο από πίσω κάνοντας τους δακτύλιους να λάμπουν με αιθέριο φως.

Αυτή η φωτογραφία όμως έχει άλλη μια ιδιαιτερότητα . Αν κοιτάξτε πάνω αριστερά στην φωτογραφία θα παρατηρήσετε μια μικρή γαλαζόλευκη κουκίδα. Η Γη από απόσταση 1,4 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων.








earth_5

Mars Express - Η Γη και η Σελήνη από τον Άρη

Το Mars Express της NASA τράβηξε αυτή την φωτογραφία της Γης και της Σελήνης στις 3 Ιουνίου, 2005 όταν ήταν 8 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά. Η φωτογραφία αυτή ήταν τα πρώτα παρατηρησιακά δεδομένα που έστειλε στην Γη το διαστημόπλοιο. Φυσικά τα όργανα του Mars Express είναι σχεδιασμένα να τραβάνε κοντινές φωτογραφίες της επιφάνειας του Άρη και όχι τόσο μακρινά αντικείμενα οπότε η ανάλυση της φωτογραφίας δεν είναι καλή.


earth_6Opportunity Rover - Η Γη από την επιφάνεια του Άρη

Να μια φωτογραφία της Γης από την επιφάνεια ενός άλλου πλανήτη. Σε αυτή την περίπτωση βλέπουμε την Γη όπως την φωτογράφησε το όχημα Opportunity της NASA από την επιφάνεια του Άρη στις 29 Απριλίου 2005.

Φυσιολογικά το όχημα λειτουργεί κατά την διάρκεια την ημέρας, ξύπνησε όμως λίγο αργότερα λίγο μετά την δύση του Ήλιου και "έπιασε" την Γη καθώς άρχισαν να εμφανίζονται τα αστέρια στον ουρανό. 

Η εικόνα της Γης είναι λίγο επιμήκης επειδή κατά την διάρκεια της έκθεσης των 15 δευτερολέπτων η Γη κινήθηκε στον ουρανό.








earth_7
Rosetta - Το πέρασμα από την Γη

Αυτή την φωτογραφία σίγουρα περιμένατε ότι θα την δείτε. Μια μεγάλη φωτογραφία της Γης με τις ηπείρους καθαρά ορατές. Αυτή η φωτογραφία της Γης τράβηξε το διαστημόπλοιο Rosetta κατά την διάρκεια του περάσματος του από την Γη στις 15 Νοεμβρίου 2007. Η αποστολή του Rosetta είναι να επισκεφτεί τον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko τον Μάιο του 2014.



earth_8

Ανατολή της Γης - από την Σελήνη

Κλασσική πλέον η Ανατολή της Γης, φωτογραφήθηκε από τον αστροναύτη William Anders κατά την διάρκεια της ιστορικής αποστολής Απόλλο 8. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1968. Αν βρίσκεστε στην επιφάνεια της Σελήνης η Γη δεν ανατέλλει. Μιας που η Σελήνη είναι "κλειδωμένη" από την βαρυτική έλξη της Γης, ο πλανήτης μας βρίσκεται στο ίδιο σημείο στον ουρανό. Μόνο ένα διαστημόπλοιο σε τροχιά γύρω από την Σελήνη μπορεί να δείξει την Γη να ανατέλλει πάνω από τον ορίζοντα.

Η παρακάτω σειρά υψηλής ευκρίνειας φωτογραφιών είναι τραβηγμένη από το Ιαπωνικό διαστημόπλοιο Kaguya.


earth_9


Η Γη από τον Γαλιλαίο
earth_10







Για το τέλος άφησα μια πολύ όμορφη φωτογραφία της Γης και της Σελήνης από το διαστημόπλοιο της NASA Γαλιλαίος καθώς επιτάχυνε μακριά από την Γη προς τον Δία. Οι φωτογραφία αυτή είναι από το 1992. Φαίνονται ο Ειρηνικός Ωκεανός, η Νότια Αμερική και η Καραϊβική.

















Δεν υπάρχουν σχόλια: