Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Η ρύπανση έχει συνέπειες


Η ρύπανση έχει συνέπειες












- Χωρίς λεζάντα -


Η ζημιά που προκαλούμε με τις πετρελαιοκηλίδες ,είναι μεγαλύτερη απ'ότι μπορούμε να φανταστούμε.
Μετά από έρευνες φαίνεται ότι για να καθαρισθούν οι περιοχές που έχουν πληγεί, χρειάζονται από δέκα ως σαράντα χρόνια.
Στις βραχώδεις παραλίες της Αλάσκας οι επιστήμονες έσκαψαν με φτυάρια και αξίνες 6.775 τρύπες- σε όλες βρήκαν πετρέλαιο, παρ΄ ότι έχουν περάσει 21 χρόνια από την τεράστια πετρελαιοκηλίδα που είχε προκαλέσει η διαρροή πετρελαίου από το ναυάγιο του τάνκερ «Εxxon Valdez».
Εναν ωκεανό πιο μακριά, στις ακτές της Βρετάνης στη Γαλλία, οι ειδικοί ελέγχουν τη ζημιά που προκλήθηκε από μια άλλη πετρελαιοκηλίδα και διαπιστώνουν ότι οι διαταραχές στην τροφική αλυσίδα παραμένουν μια δεκαετία μετά.
Και στις νότιες ακτές του Μεξικού, ένας αμερικανός ερευνητής βρίσκει ότι η καταστροφή στην πανίδα δεν έχει ξεπεραστεί παρ΄ ότι έχουν περάσει 30 χρόνια από μια μεγάλη πετρελαιοκηλίδα στην περιοχή αυτή.
Το 1979, μία φορτηγίδα προσέκρουσε σε ύφαλο έξω από την ακτή του Ουέστ Φάλμουθ της Μασαχουσέτης με αποτέλεσμα να χυθούν στη θάλασσα 715.000 λίτρα πετρελαίου. Σήμερα, 41 χρόνια μετά, τα καβούρια της περιοχής ακόμα συμπεριφέρονται σαν μεθυσμένα, κινούνται ασυντόνιστα και αντιδρούν αργά στα αρπακτικά.
Αυτή η συμπεριφορά είναι συνακόλουθη με τα επιστημονικά συμπεράσματα για τα είδη των μόνιμων βλαβών που προκαλούνται, σε επίπεδα που δεν προσελκύουν συχνά την προσοχή.
Oι άνθρωποι λοιπόν με την αδιαφορία μας και με τη δίψα μας για κέρδος , φέρνουμε τη μεγαλύτερη καταστροφή .Πότε θα ξυπνήσουμε όταν δεν θα έχει μείνει τίποτα 'όρθιο' για τις επόμενες γενιές;
ΠΗΓΗ  ((  http://unews.pathfinder.gr/world/h-rypansh-ehei-synepeies.html  ))

Δεν υπάρχουν σχόλια: