Το αργότερο μέχρι τη Κυριακή, θα είναι έτοιμη η συμφωνία που θα υπογράψει η χώρα μας με ΕΕ, ΔΝΤ και Κομισιόν, στην οποία και θα καταγράφονται με λεπτομέρειες τα μέτρα και το χρονοδιάγραμμα, που θα κληθεί να εφαρμόσει η Ελλάδα προκειμένου να χρηματοδοτηθεί με τουλάχιστον 120 δις ευρώ, που ίσως να φτάσει και τα 150 δις ευρώ, την επόμενη τριετία, προκειμένου να ανταποκριθεί στις δανειακές της ανάγκες. Η ξένοι τεχνοκράτες,εμφανίζονται να θέτουν ως ένα από τα βασικότερα ζητήματα, τον 13ο και 14ο μισθό του ιδιωτικού τομέα. Είναι δεδομένη η κατάργηση των δύο συγκεκριμένων μισθών στο δημόσιο τομέα,ενώ στον ιδιωτικό γίνεται διαπραγμάτευση, να μειωθούν κατά κάποιο ποσοστό και θα «μετονομαστούν» σε επιδόματα παραγωγικότητας.
Έτσι. ο 13ος και ο 14ος μισθός θα “αναπληρωθεί”, είτε με την ενσωμάτωσή τους στις τακτικές μηνιαίες απολαβές που σταδιακά θα αυξηθούν, είτε με την υποκατάστασή τους από ένα είδος “πριμ παραγωγικότητας” το οποίο θα μπορεί να χορηγεί ο εργοδότης κατά τη κρίση του. Παράλληλα, περικόπτεται δραστικά και μέχρι 50% η αποζημίωση του εργαζόμενου που απολύεται από την επιχείρηση.HellenicBusiness
Είναι που κατα τα άλλα η κυβέρνηση έλεγε πως δεν θα πειράξει τον 13ο και τον 14ο μισθό στον ήδη κακοπληρωμένο ιδιωτικό τομέα και έδινε εντυπώσεις πως είναι σε ολονύχτιες μάχες με το ΔΝΤ για να σώσει τους μισθούς, ενώ η Κομισιόν πετούσε το μπαλάκι λέγοντας πως δεν ήταν αυτή που ζητήσε κάτι τέτοιο, ενώ τελικά το ζητούσε. Ποιος λέει αλήθεια; ΚΑΝΕΙΣ.
Ψέμματα, ψέμματα, και άλλα ψέμματα.
Δείτε τι έλεγαν και βγάλτε τα συμπεράσματα σας για το ποιος μας δουλεύει ΑΓΡΙΑ:
«Άθικτος ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα»
«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δίνεται τόσος σεβασμός σε ακριτομυθίες παραγόντων εκτός πολιτικής» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος, υπογραμμίζοντας ότι θέμα περικοπής 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα δεν έχει τεθεί ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από την αντιπροσωπεία των Ευρωπαίων Επιτηρητών κατά τις δύο επισκέψεις στη χώρα μας.
Αυτά έλεγαν.
Μέχρι που:
“Ψαλίδι” στον ιδιωτικό τομέα ζητεί η τρόικα
Την περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης στον ιδιωτικό τομέα ζητεί από το υπουργείο Εργασίας η τριμερής επιτροπή. Για το λόγο αυτό καθυστερεί η κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου το οποίο ήταν προγραμματισμένο να κατατεθεί την Τετάρτη, αλλά η κατάθεσή του μετατέθηκε για τη Δευτέρα. Επίσης πρόβλημα στις συζητήσεις των δύο πλευρών έχει προκύψει για την αύξηση των ορίων ηλικίας, στις μητέρες ανηλίκων και για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα….[]…Οριακές αλλαγές στις ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις έφερε ο υπουργός Εργασίας ενημερώνοντας την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Όπως είπε, αλλάζει ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση. Για 1 έως 2 χρόνια εργασίας, η προειδοποίηση θα γίνεται έναν μήνα πριν. Για 2 ως 5 χρόνια, δύο μήνες πριν, για 5 έως 10, τρεις μήνες πριν, για 10 έως 15, τέσσερις μήνες πριν, για 15 έως 20, πέντε μήνες, και για 20 χρόνια εργασίας και άνω, 6 μήνες πριν. Μετά την προειδοποίηση, καταβάλλεται μισή αποζημίωση.
Μισθοί, μεροκάματα και δώρα στον ιδιωτικό τομέα
Θα προβλέπεται παράλληλα μείωση των αποδοχών για τους νέους κάτω από 25 ετών με στόχο να μειωθεί ο πρώτος τους μισθός στο 80% των 740 ευρώ που είναι σήμερα.Πλήρης ανατροπή έρχεται και στο καθεστώς των συμβάσεων αφού ανοίγει ο δρόμος για “τοπικές” ή “επιχειρησιακές” συμβάσεις με διαφορετικούς μισθούς απ’ αυτούς που προβλέπονται στις συλλογικές συμβάσεις.
Τα ψέματα για το 13ο και το 14ο μισθό του ιδιωτικού τομέα
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν εισηγήθηκαν στην κυβέρνηση την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Οπως αποκάλυψαν χθες το μεσημέρι οι εκπρόσωποι της τρόικας, η κυβέρνηση δεν κέρδισε «τη μάχη για την περικοπή των μισθών στον ιδιωτικό τομέα» γιατί απλούστατα, όπως αποδεικνύεται, ουδέποτε κλήθηκε να τη δώσει. Μάλιστα ο «σκληρός» της Τρόικας, ο Δανός Paul Thomsen από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπογράμμισε ότι «υπάρχουν τόσο μεγάλα περιθώρια προώθησης της ανταγωνιστικότητας του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας μέσω της προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών που καθιστούν περιττή τη σύσταση για μισθολογικές περικοπές». Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οι εκπρόσωποι της τρόικας εκτιμούν ότι ο ιδιωτικός τομέας θα επηρεαστεί από το «μήνυμα του Δημοσίου, το οποίο αποτελεί και τον μεγάλο ασθενή». Συνεπώς αναμένουν ότι και στον ιδιωτικό τομέα είτε θα υποστούν απώλειες -λόγω της γενικότερης ύφεσης- ή στην καλύτερη περίπτωση θα «παγώσουν» οι μισθοί.
Αποφασίστε μόνοι σας ποιος λέει ψέμματα. Και μέχρι να αποφασίσουμε, μην ξεχάσουμε το μεγαλύτερο ψέμα:
“Δεν θα πληρώσει την κρίση ο κοσμάκης”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου