Οι πρώτοι... Δανοναύτες ταξιδεύουν στο Διάστημα
Εκκεντρικοί Δανοί εκτοξεύουν χειροποίητο πύραυλο- Είναι η τέταρτη χώρα που το κάνει
ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ Η εποχή που οι Βίκινγκς φημίζονταν για τις τολμηρές εξερευνητικές αποστολές τους στις παγωμένες θάλασσες ήλθε και παρήλθεκαλωσορίστε τους Βίκινγκς του 21ου αιώνα. Δύο δανοί λάτρεις του διαστήματος αποφάσισαν να κατασκευάσουν τον δικό τους πύραυλο και να κάνουν πραγματικότητα το μεγάλο τους όνειρο: ένα ταξίδι πέρα από τα ανώτερα στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας.
Αν όλα πάνε καλά και καιρού επιτρέποντος, ως τα μέσα του επόμενου μήνα ο χειροποίητος πύραυλος, μήκους εννέα μέτρων και πλάτους 63 εκατοστών, θα εκτοξευθεί με εκπληκτική ταχύτητα από μία πλωτή πλατφόρμα στη Βαλτική προς τα βάθη του σκοτεινού Διαστήματος.
Αυτό θα καταστήσει τη Δανία την τέταρτη χώρα που θα εισέλθει στο πάνθεον των κρατών που έχουν στείλει επανδρωμένες αποστολές στο Διάστημα: μετά τους κοσμοναύτες της Σοβιετικής Ενωσης, τους αστροναύτες των Ηνωμένων Πολιτειών και τους Σινοναύτες της
Κίνας, έρχεται η επέλαση των... Δανοναυτών.Επειτα από έξι χρόνια σκληρής δουλειάς οι μηχανικοί Κρίστιαν φον Μπένγκστον και Πέτερ Μάντσεν κατάφεραν να κατασκευάσουν τον πρώτο ερασιτεχνικό διαστημικό πύραυλο με δυνατότητα μεταφοράς ανθρώπων.
Λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές συνθήκες και μερικές απαραίτητες βελτιώσεις του «τελευταίου λεπτού» στον κινητήρα προώθησης, ο πύραυλος «Ηybrid Εxo Αtmospheric Τransporter» ή πιο απλά «Ηeat 4», θα ξεκινήσει τη διαστημική του πτήση από τη νήσο Μπόρνχολμ της Δανίας, μέσα στις επόμενες 20 ημέρες. Παρ΄ ότι η πρώτη αποστολή θα μεταφέρει ένα ανδρείκελο, ο πύραυλος προορίζεται για επανδρωμένες υποτροχιακές πτήσεις 100 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης. Ο πύραυλος φέρει μία κάψουλα που μετά βίας χωράει έναν άνθρωπο σε όρθια θέση, επιτρέποντάς του να έχει πανοραμική θέα 360 μοιρών στο Διάστημα. Μετά την εκτόξευση ο Ηeat 4 θα παραμείνει για πέντε λεπτά στις διαστημικές συνθήκες έλλειψης βαρύτητας προτού αρχίσει την καθοδική πορεία προς τη Βαλτική με τη βοήθεια ενός αλεξιπτώτου.
Οι δύο εκκεντρικοί δανοί εφευρέτες βασίστηκαν αποκλειστικά σε δωρεές για την κατασκευή του πυραύλου, ο οποίος στοίχισε περίπου 50.000 ευρώ. «Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο ότι τα διαστημόπλοια δεν είναι αποκλειστικότητα των μεγάλων βιομηχανιών, όπου τα πάντα κατασκευάζονται από τιτάνιο σε αποστειρωμένα δωμάτια από ανθρώπους με λευκές στολές. Θέλουμε να δώσουμε ένα άλλο πιο ανθρώπινο πρόσωπο στα ταξίδια προς το Διάστημα» λέει ο Φον Μπένγκστον, ο οποίος εργαζόταν παλαιότερα στη ΝΑSΑ αλλά αποχώρησε απογοητευμένος από την «αργή πρόοδο» που σημειώνει η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.
«Θα είναι μία μεγάλη ημέρα για εμάς. Ο κόσμος μπορεί να μας προτείνει ιδέες μέσω της ιστοσελίδας μας ή να έρθει στο εργαστήριό μας για εθελοντική εργασία» προσέθεσε ο Φον Μπένγκστον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου